Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Санитарно-гигиенические характеристики и требования к объектам ветерин.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
802.3 Кб
Скачать

Розробка проектів молокопереробних підприємств

Загальні положення

Для створення сучасного харчового виробничого підприємства необхідне виконання наступних умов:

• наявність ідеї створення об'єкту;

• засоби інвестора, власні або позикові (кредит банку) засоби;

• грамотний підхід інвестора до вибору майданчика розміщення підприємства, до технології і устаткування, якими має намір скористатися Інвестор;

• залучення до рішення проблеми тільки ліцензованих виконавців і офіційних органів;

Передпроектні роботи і проектування підприємства на всіх стадіях повинно здійснюватися проектними або проектно-будівельними організаціями, юридичними і фізичними особами, що одержали в установленому порядку право (ліцензію) на відповідний вид діяльності.

Створення малого харчового виробничого підприємства повинне здійснюватися поетапно в інвестиційному процесі з моменту задуму до здачі підприємства в експлуатацію. Сам процес можна розділити на три етапи.

На першому етапі замовником самостійно, або із залученням (видається лист замовлення) проектних, проектно-будівельних організацій або інших відповідних ліцензованих юридичних і фізичних осіб готується "Декларація про наміри створення підприємства".

У ній визначаються цілі інвестування, призначення і основні характеристики, що обов'язково включають виробничу потужність підприємства, місце його розміщення, приводиться оцінка можливості інвестування і досягнення намічених техніко-економічних показників.

На другому етапі, після отримання позитивного рішення від місцевого органу виконавчої влади Замовником може ухвалюватися рішення про роботу "Обґрунтування інвестицій в будівництво" (нового або реконструкцію існуючого підприємства). Розробка здійснюється Замовником із залученням (видається завдання на розробку обґрунтування інвестицій) проектних, проектно-будівельних або інших організацій.

В "Обґрунтуванні" обов'язковим порядком враховуються вимоги державних органів і зацікавлених організацій. У результаті Замовником (Інвестором) ухвалюється рішення про доцільність подальшого інвестування з отриманням від відповідного органу виконавчої влади попереднього узгодження місця розміщення об'єкту (акту вибору ділянки).

На третьому етапі проектування розробляється, узгоджується і затверджується проектна документація на будівництво підприємства, а також виходить на її основі рішення виконавчої влади про вилучення земельної ділянки під будівництво.

У разі побажання Замовника зареєструвати своє підприємство для експорту харчової продукції в країни ЄС, він повинен одержати реєстраційний номер і номерні бланки санітарних сертифікатів. Для цього підприємство повинно надати необхідний пакет документів відповідно до "Положення про порядок реєстрації підприємств, що виготовляють харчову продукцію для постачання в країни Європейського Союзу, і про порядок видачі санітарних сертифікатів". При цьому, в передпроектній і проектній документації, що замовляється, повинні бути враховані вимоги ЄС по оформленню виробничих приміщень, установці санітарного обладнання, підбору основного устаткування і т.п.

До складу будь-якого харчового виробництва входять наступні основні і допоміжні приміщення:

• виробничі;

• побутові;

• складські;

• адміністративні;

• лабораторні.

При організації харчового виробництва необхідно передбачити виконання наступних вимог:

• достатність виробничих площ для виконання роботи в належних гігієнічних умовах; їх пристрій і планування повинні бути такими, щоб запобігало забруднення продукції, і щоб чисті і забруднені зони були повністю ізольовані один від одного;

• у виробничих цехах підлога повинна бути водопроникною, такою, що легко очищається, з ухилом для схилу води, або забезпечений устаткуванням для видалення води;

• стіни приміщень виконуються гладкими, такими, що легко чистяться, міцними, непроникними;

• стеля або покриття повинні бути такими, що легко чистяться;

• двері повинні бути з міцних матеріалів, що легко миються;

• наявність належної загальнообмінної і місцевої вентиляції;

• наявність природного і штучного освітлення;

• наявність пристосувань для миття і знезараження рук. причому крани не повинні бути ручними;

• наявність засобів для прибирання приміщення і устаткування;

• наявність засобів захисту від шкідників і гризунів;

• наявність пристроїв для забезпечення питною водою;

• наявність гігієнічної системи стоку відпрацьованої води;

• наявність пристрою для прибирання і дезинфекції транспортних засобів.

Усі виробничі приміщення повинні розташовуватися по ходу технологічного процесу, послідовно, щоб виключити зайву передачу, транспортування.

Площі виробничих процесів визначаються виходячи з розрахунків на підставі підібраного устаткування, його кількості, розміщення робочих місць, ширини проїздів, проходів.

Виробничі приміщення повинні мати природне освітлення, опалювання, забезпечення холодною і гарячою водою і обладнані каналізацією.

Склад побутових приміщень залежить від санітарної характеристики виробничих процесів. До складу побутових приміщень входить пропускник з вбиральнею, душовою, вмивальною, санвузлом, коморами, а також додатково може бути кімната обслуговуючого персоналу, курильна, кімната особистої гігієни жінки тощо.

Служба управління підприємством розміщується в адміністративно-побутовій будівлі, де розташовуються кабінети директора, головного інженера, виробничий відділ, технічний, плановий, відділ збуту і постачання, відділ кадрів. Для малих підприємств за рахунок поєднання посад, адміністративно-управлінський апарат значно менше і також визначається розрахунком за нормативними матеріалами.