Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Санитарно-гигиенические характеристики и требования к объектам ветерин.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
802.3 Кб
Скачать

7. Ветеринарно-санітарні вимоги до технологічних процесів

7.1. Не допускається перехрещування потоків при надходженні, переробці сировини (птиці, яєць) у цехах та вивезенні готової продукції.

7.2. Переробку птиці, виробництво продуктів з м'яса, яєчних продуктів, обробку пухо-перової сировини на всіх етапах виробництва від надходження сировини до зберігання готової продукції потрібно організовувати так, щоб забезпечити регулювання технологічних потоків, режимів температури та вологи, які регламентуються технологічними інструкціями.

7.3. Технологічні процеси виробництва й зберігання харчової продукції птахівництва повинні виконуватися в умовах ретельного оберігання сировини і продуктів від забруднення та попадання в них сторонніх предметів, речовин тощо.

7.4. У кожному цеху необхідно вести облік розбитих предметів у спеціальному журналі.

7.5. Під час виробництва продукції забороняється проведення ремонтних робіт, дезінфекції, занесення у виробниче приміщення металевих та скляних предметів, ароматичних речовин тощо.

Персонал птахопереробного підприємства має підтримувати чистоту виробничих приміщень. Суворо забороняється палити, плювати, вживати їжу в приміщеннях, де виконується робота з сировиною та харчовими продуктами.

7.6. На птахопереробних підприємствах не дозволяється переробляти трупи птиці та відходи інкубації з птахогосподарств, птахофабрик.

7.7. Подачу тари, пакувальних та інших допоміжних матеріалів необхідно здійснювати через коридори, обминаючи виробничі приміщення.

7.8. Зберігання готової продукції потрібно здійснювати при ретельному виконанні режимів температури та вологи, передбачених технічною документацією та відповідними нормативно-правовими актами.

7.9. Температура та вологість повітря в приміщеннях для зберігання готової продукції повинні перевірятись за показниками контрольно-вимірювальних приладів та записуватися у відповідні журнали.

7.10. Відпуск готової продукції повинен проводити експедитор або майстер, які несуть відповідальність за її якість та зберігання, відповідно до чинного законодавства.

7.11. Не допускається реалізація продукції у забрудненій та ушкодженій упаковці, з нечітким маркуванням.

7.12. Ветеринарно-санітарний контроль сировини, готової продукції, технологічних процесів, виробничих умов та режимів зберігання повинен здійснюватися спеціалістами державної служби ветеринарної медицини підприємства згідно з Положенням про державний ветеринарно-санітарний нагляд та контроль за діяльністю суб'єктів господарювання щодо забою тварин, переробки, зберігання, транспортування й реалізації продукції тваринного походження, затвердженим наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 01.09.2000 N 45 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 31.10.2000 за N 760/4981.

7.13. За відсутності лабораторії на птахопереробному підприємстві лабораторні дослідження повинні проводитись районними (міськими, обласними) державними лабораторіями ветеринарної медицини.

7.14. На кожну партію продукції птахівництва, що реалізується, державною службою ветеринарної медицини повинно видаватися в установленому порядку ветеринарне свідоцтво або довідка.