Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Санитарно-гигиенические характеристики и требования к объектам ветерин.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
802.3 Кб
Скачать

Мета розробки проекту

Мета розробки конкретного проекту залежить від власника підприємства, продукції, що випускається, ринків збуту і інших чинників. Які б цілі не переслідувалися, їх слід визначити до початку процесу проектування, сформулювавши ці цілі так, щоб цей процес або вже сам проект можна було оцінювати з урахуванням поставлених цілей.

Цілі проекту повинні виражати саму концепцію даного підприємства і охоплювати необхідну продуктивність підприємства, запланованої по виробництву продукції, сировину, яка використовуватиметься, і її джерело, а також вимоги до ділянки, що виділяється під будівництво.

Які б цілі не ставилися, вони повинні бути визначені на початковій стадії розробки проекту; у необхідних випадках повинна бути встановлена пріоритетність цілей.

Продукція, що випускається

Розробка нового або перегляд існуючого проекту переробного підприємства звичайно є результатом яких-небудь змін в технології продукції, що випускається, або її асортименті. У зв'язку з цим надзвичайно важливо, щоб ще до початку процесу розробки нового або перегляду існуючого проекту був вибраний продукт, який буде проводиться. Чітко визначеними повинні бути види продукції, що випускається, її фізичні і хімічні характеристики, об'єм виробництва, очікувані коливання об'єму, вимоги до якості продукції. З максимально можливою точністю необхідно знати загальну кількість видів продукції, що планується до виробництва, а також об'єм виробництва кожного з цих видів.

Складним завданням на початку виробництва нової продукції є оцінка об'ємів виробництва. Оцінювати об'єм виробництва продукції, що вже випускається, легше, оскільки в цьому випадку можна спертися на дані про збут даної продукції на ринку. Завищення оцінки об'єму виробництва приводить до збільшення показника капіталовкладень на одиницю вироблюваної продукції. Заниження цієї оцінки призводить до того, що підприємство виявляється не в змозі задовольнити попит на ринках збуту.

Об'єм і характер ринку часто є функцією ціни продукції. Високі ціни обмежують місткість ринку, тоді як низькі ціни, навпаки її збільшують. Проте можливості ринку залежать також від наявності конкуруючої продукції і підприємств - конкурентів, а ці чинники насилу піддаються оцінці, особливо коли йдеться про нову продукцію.

Якість продукції і її ціна часто взаємозв'язані. Всі доброякісні продукти, придатні до вживання в їжу, повинні володіти певним мінімальним рівнем якості. За цим мінімумом знаходиться область тих випадків, коли певну роль грають смакові якості продукту, його зовнішній вигляд, запах і ін. Більшості споживачів доводилося стикатися з тим, що куплений продукт псується через 1-2 дні. Разом з тим існують продукти, які можуть зберігатися протягом двох тижнів після покупки, не дивлячись на те, що термін зберігання, вказаний на упаковці, складає один тиждень. Швидко продукт, що зіпсувався, звичайно запам'ятовується, а що довго зберігався, який у момент покупки, очевидно, був найвищої якості, пам'ятають тільки в тому випадку, якщо таке тривале зберігання є правилом. Якщо даний продукт постійно зберігає свіжість довше за термін зберігання, покупці часто готові набувати його за вищою ціною, оскільки даний продукт, на їх думку, є високоякісним.