Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Санитарно-гигиенические характеристики и требования к объектам ветерин.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
802.3 Кб
Скачать

2.3. Виробничі цехи і допоміжні приміщення

Виробничі цехи молокопереробних підприємств розміщують переважно в окремих від допоміжних приміщень будівлях. Проектно-конструктивні рішення можуть передбачати зведення багато- або одноповерхових виробничих корпусів. Для підприємств молочної промисловості блокованих з виробництвами інших галузей переважає будівництво одноповерхових споруд.

Розташування виробничих цехів повинне забезпечувати поточність виробничих процесів, мінімальну протяжність технологічних комунікацій (молокопроводів) для прямих потоків сировини і готової продукції.

Біля входу у будівлі підприємства встановлюють скребки, решітки або металеві сітки для очищення взуття від бруду, а всередині приміщень, при вході у виробничі цехи – дезінфікуючі килимки.

Приймання молока (залежно від профілю підприємств, їх потужності і розташування) повинно здійснюватися в закритому приміщенні або на розвантажувальній платформі під навісом. Обладнують їх кронштейнами і шлангами для перекачування молока. Шланги для відкачування молока з фляг або через люк цистерни повинні закінчуватися наконечником з нержавіючої сталі довжиною 80 - 100 см. Для відкачування молока з цистерн необхідно використовувати шланги з накидною гайкою, яку накручують на вихідні патрубки цистерн.

Цехи з виробництва дитячих молочних продуктів на молокопереробних підприємствах розміщують у приміщеннях ізольованих від основного виробництва.

Фасування готової продукції на спеціалізованих підприємствах з виробництва дитячих молочних продуктів проводиться в окремих приміщеннях, обладнаних бактерицидними лампами.

Виробництво кормових добавок (ЗЦМ тощо) повинно бути ізольовано від цехів з виготовлення молочних продуктів і з окремим відділенням для сировини.

Для підготовки і зберігання запасів, сировини матеріалів, харчових використовують окремі приміщення, де передбачають наявність піддонів, стелажів та контейнерів.

Відділення з виробництва бактеріальних заквасок повинне бути розміщене в одному виробничому корпусі із цехами-споживачами заквасок, ізольоване від інших виробничих приміщень і максимально наближене до цехів - споживачів заквасок. Приміщення, де готують закваски, не повинно бути прохідним. При вході в заквасочне відділення має бути тамбур, у якому працівники заквасочного відділення й особи, які відвідують його з дозволу керівництва підприємства, могли б міняти санітарний одяг і мити руки. Біля входу в заквасочне відділення слід обладнати дезінфікуючий килимок.

Приготування розчинів харчових компонентів з борошна, цукру, білкових добавок тощо повинно здійснюватися в окремому приміщенні.

Стіни основних виробничих цехів, заквашувального відділення і лабораторій викладають глазурованою плиткою (або іншими матеріалами, дозволеними органами державної санепідемстанції) на повну висоту, але не нижче 2,4 м. Стіни в камерах схову готової продукції, холодильниках допускається фарбувати емульсійними або іншими фарбами. У складах зберігання сировини і матеріалів слід передбачати білення стін вапном.

Стелі основних і допоміжних цехів повинні бути пофарбовані водоемульсивними фарбами або побілені.

Підлоги у виробничих приміщеннях виготовляють з неслизьких, кислото- і лугостійких, водонепроникних матеріалів (дозволених до застосування установами державної санепідемстанції України), рівної поверхні, без вибоїн і помірним нахилом у сторону критих каналізаційних лотків і трапів.

Для заповнення наскрізних ніш в зовнішніх стінах виробничих цехів з високою вологістю повітря застосування склоблоків забороняється.

Всі внутрішньоцехові труби - водопровідні (питного і технічного водопроводу), каналізаційні, парові, газові повинні бути пофарбовані у різні кольори.

У виробничих приміщеннях встановлюють сміттєві педальні бачки з кришками, а також місткості з полімерних матеріалів, у які збирають санітарний брак.

Прибиральний інвентар, миючі і дезінфікуючі засобів потрібно зберігати у коморі, обладнаній зливом для брудної води, раковиною з підведеною через змішувач холодною та гарячою водою, регістром для сушки і шафою. На підприємствах малої потужності допускається використання вбудованих шаф або ніш, обладнаних подібно коморам. Прибиральний інвентар (збиральні машини, візки, відра, щітки тощо) повинен бути маркований і закріплений за відповідними виробничими, допоміжними або підсобними приміщеннями.

На робочих місцях поблизу технологічного устаткування вивішують пам'ятки по дотриманню санітарно-гігієнічного і технологічного режимів, плакати, попереджувальні написи, графіки режимів миття обладнання, результати оцінки санітарного стану робочих місць, розташовують наочні матеріали, призначені для виробничого персоналу.

Температура і відносна вологість повітря у виробничих приміщеннях, камерах та складах для зберігання й дозрівання продукції повинна відповідати санітарним нормам проектування промислових підприємств молочної промисловості і технологічним інструкціям виробництва молочних продуктів.