Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Санитарно-гигиенические характеристики и требования к объектам ветерин.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
802.3 Кб
Скачать

2.7. Вимоги до технологічного устаткування, апаратури, інвентарю, посуду і тари

До технологічного устаткування, інвентарю і тари висувають ряд гігієнічних вимог. Вони повинні бути виготовлені з матеріалів, які негативно не впливають на якість молочних продуктів, бути стійкими до дії миючих та дезінфікуючих засобів, водонепроникними; легко піддаватися механічному очищенню, миттю і дезінфекції. Для виготовлення технологічного устаткування, інвентарю і тари застосовують матеріали, дозволені МОЗ України.

Усі деталі обладнання, які контактують з молоком, молокопроводи монтують такими чином, щоб можна було без труднощів здійснити їх санітарну обробку.

Особливі вимоги пред'являють до систем автоматизації технологічних процесів. При монтажі таких систем вводиться багато дрібних деталей, які контактують з молоком, а отже, можуть бути джерелом його забруднення мікрофлорою. Щоб уникнути цього, усі деталі роблять доступними для ретельного миття і дезінфекції.

Технологічне устаткування, апаратура, посуд, тара, інвентар, плівка і вироби з полімерних та інших синтетичних матеріалів, призначені для фасування молока і молочних продуктів, виготовляють з матеріалів, дозволених органами держсанепідемстанції для харчових продуктів.

Робочі поверхні (покриття) столів для обробки харчових продуктів повинні бути гладкими, без щілин і зазубрин, виготовлені з нержавіючого металу або полімерів, дозволених для використання органами держсанепідемстанції.

Технологічне обладнання і апаратуру необхідно ззовні покрити фарбою світлих тонів (окрім устаткування, виготовленого з нержавіючого матеріалу), яка не містить шкідливих домішок. Фарбування посуду та інвентару фарбами, що містять свинець, кадмій, хром не допускається.

Розташування устаткування повинно проводитись відповідно технологічній схемі, забезпечуючи потоковість виробничого процесу, раціональну протяжність комунікацій молокопроводів та виключаючи зустрічні потоки руху сировини і готової продукції.

При розстановці устаткування дотримуються умов, що забезпечують персоналу вільний доступ до нього, проведення санітарного контролю за виробничими процесами, якістю сировини, напівфабрикатів та готової продукції, а також можливості миття, прибирання й дезінфекції приміщень і апаратури.

Устаткування, апаратуру і молокопроводи монтують таким чином, щоб забезпечувався повний злив молока, миючих і дезінфікуючих розчинів. Металеві молокопроводи повинні бути роз'ємними.

Скляні термометри без захисної оправи до застосування не допускаються.

Резервуари для зберігання молока, вершків, сметани та іншої продукції (окрім тієї, що використовується для вироблення сиру) повинні щільно закриватися кришками.

Апарати, ванни та інше устаткування, в яких виготовляють молочні продукти, підключають до каналізаційної системи через воронки з сифоном.

Безпосереднє з'єднання устаткування з каналізацією і спуск води з них на підлогу не допускаються.

Робота обладнання повинна забезпечити проведення технологічних процесів в заданих параметрах. Особливо важливими операціями, з погляду забезпечення високих санітарних показників молочної продукції є їх якісна теплова обробка і охолодження. Тому устаткування, призначене для цих цілей, повинно функціонувати безперебійно й забезпечувати необхідні технологічні режими.

Щоб уникнути попадання сторонніх предметів в готову продукцію потрібно періодично перевіряти справність технологічного обладнання, наявність всіх деталей і їх стан, особливо в місцях кріплення.

Забороняється проводити ремонт обладнання під час роботи і залишати в ньому інструменти.