Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БИЛЕТ 4ФВ 2013.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
780.29 Кб
Скачать

Билет №16

1. Сутність практичних методів.

Метод – система действий учителя в процессе преподавания, а ученика при освоении ученого материала. Методический приём – способ раелизации метода в соответствии с конкретной задачей обучения. Внутр. Каждого метода исспользуется разнообразные методические приёмы.

Вибір методів і методичних прийомів визначається конкретним педагогічним завданням, особливостями змісту учбового матеріалу, підготовленістю учнів, конкретними зовнішніми умовами. В процесі фізичного виховання застосовуються різноманітні методы навчання. Три групи: словесні, наочні і практичні методи.

Практичні методи ФВ розрізняються за способом організації і регулювання рухової діяльності тих, що займаються. Так, виділяють методи строгої регламентованої і правовий і змагання метод. Методи строго регламентованої вправи характеризуються багатократним виконанням рухової дії або його частин при строгій регламентації форми рухів величини навантаження, її наростання, чергування з відпочинком і тому подібне Сенс такої регламентації полягає в тому, щоб забезпечити оптимальні умови для засвоєння нових рухових умінь і навиків або гарантувати точно направлену дію на розвиток фізичних якостей. Ігровий метод. Цей метод у ФВ найчастіше використовується у вигляді загальноприйнятих елементарних рухомих і спортивних ігор. В принципі основу його можуть складати найрізноманітніші рухові дії . Для ігрового методу характерна перш за все «сюжетна організація»: Метод змагання використовується для вирішення різних педагогічних завдань. Він дозволяє пред'явити вищі, ніж інші методи фізичного виховання, вимоги до фізичних здібностей і тим стимулювати їх розвитку. Велике також його значення у вихованні моральних і вольових якостей.

2. Що можна оцінювати у процесі оволодіння матеріалом з фізичної культури? Вимоги до оцінки.

Можна оцінювати: ЗУН,Техніка виконання: рівень розвитку фіз. якостей,д\з, інструкторські уміння,навички,проф.-прикладної фіз. підготовки.

Оцінювання знань по теор.питаннях, які передбачені в програмі,а також по основних темах при формуванні рухових умінь і навичок.

І Група теоретичних знань передбачених в програмі:загально-теор. відомості (про ФК, медіко-біол. основи, ЗОЖ); теор. відомості по методиці (навчання,організації занять,правилам ігр і змагань,забезпеченню безпеки рухів,матер.-тех. забезпеченню); гігієнічні відомості

(ЗОЖ, гартування,шкідливі звички.харчування,руховий режим).

Знання доцільно повідомляти в процесі оволодіння конкретним матеріалом програми, використовуючи проблемне програмування навчання, елементи дослідження, самостійної роботи і так далі.

ІІ Оцінка умінь і навиків (Оцінка ставиться як за закінчений рух, так і за елементи, з яких складається вправа) передбачає оцінку техніки фіз.вправ, для цього вчитель повинен розробляти систему контрольних вправ по основних видах рухів, змістом яких повинні бути основи і деталі техніки фізичних вправ.

III. Оцінка рівня розвитку рухових якостей

(підводить підсумок діяльності школярів на певному етапі по освоєнню рухового навику і фізичної якості).

Проводиться за контрольними нормативами, які є в програмі для кожного класу