Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БИЛЕТ 4ФВ 2013.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
780.29 Кб
Скачать

Билет №2

1. Загальна характеристика методів, які використовуються у фізичному вихованні. Сутність наочних методів.

Метод - система дій вчителя в процесі викладання, а учня при освоєнні вченого матеріалу.

Методичний прийом - спосіб раелизации методу відповідно до конкретної завданням навчання. Усередині кожного методу використовується різноманітні методичні прийоми.

Вибір методів і методичних прийомів визначається конкретним педагогічним завданням, особливостями змісту учбового матеріалу, підготовленістю учнів, конкретними зовнішніми умовами. В процесі фізичного виховання застосовуються різноманітні методы навчання. Три групи: словесні, наочні і практичні методи.

Методи цієї групи забезпечують зорове і слухове сприйняття рухового, що вивчається. Наочне сприйняття сприяє швидшому, глибшому і міцнішому засвоєнню вправ, підвищують інтерес до рухових дій, що вивчаються.

До методів наочного сприйняття відносяться показ, демонстрація наочної допомоги, плакатів, малюнки крейдою на дошці, зарисовки, наочна допомога, кінофільми, звукова і світлова сигналізація.

Плакати відображають ті моменти рухів, які важко акцентувати при показі.

Плакати відображають ті моменти рухів, які важко акцентувати при показі.

Показ вправ в цілому або по елементах, сповільнено або в звичайному темпі відноситься до методів натуральної демонстрації.

Зарисовка дозволяє графічно виразити власне розуміння рухової дії, продумати виконання, знайти помилки.

Разом з традиційними способами забезпечення наочності у фізичному вихованні все ширше використовуються методи дії на різні аналізатори (слухові, зрительные) задаючі певний темп, напрям, амплітуду рухів.

2. Колектив фізичної культури в школі.

Колектив фізичної культури в школі – це громадська самодіяльна організація учнів, покликана сприяти школі і сім'ї в здійсненні фізичного виховання дітей.

Правильно організована діяльність шкільного колективу ФК позволяє: розширити масштаби позакласної роботи в школі; привернути до систематичних занять фізичними вправами більше число школярів (це має велике виховне значення – школярі беруть участь в організації і проведенні різних форм позакласної роботи;

оволодіти інструкторськими навиками, методами самостоятельной работы.

Структура: організовується з числа класів, що вчаться, 4-11 за наявністю не менше 25 охочих; керівництво здійснюється на основі самоврядування учнів.

Найвищий орган: збори, які щорічно обирають раду КФК у складі 7-11 човік.

Функції ради КФК: безпосереднє керівництво; обирає зі свого складу голову і секретаря; розподіляє обов'язки між членами.

Під керівництвом ради КФК працює бюро секцій (обирається 3-5 чоловік – голови, заступника, секретаря, членів).

РАДА КФК: готує і проводить загальні збори; організовує секції і групи, проводить в них роботу; проводить свята і змагання; організовує роботу по тестах; займається підготовкою фізкультурного активу, пропагандою і агітацією, господарською роботою.

БЮРО СЕКЦІЙ: пропагує свій вид спорту; організовує членів секції в підготовці і прибиранні місць занять, ремонт, підготовку команд; організовує проведення змагання; веде поточну документацію.

Состав: председатель, заместитель, 4 сектора-фізкультурно оздоровітельной работи; спортивній; спортивно-массовой работи; хозяйственній.

3. Сучасний педагог .Функції вчителя та основні вимоги до нього.

Особистість, організуюча і реалізує навчально-виховний процес у школі, це вчитель. Учитель - людина, що має спеціальну підготовку і професійно займається педагогічною діяльністю.

Педагогічна функція - запропоноване педагогу напрямок застосування професійних знань і умінь. Головними напрямками програми педагогічних зусиль є навчання, освіта, виховання, розвиток і формування учнів. В основі професійної педагогічної діяльності лежить: рівна функція вчителя - управління процесами навчання, виховання, розвитку, формування. Перша функція педагога, що виникає вже на стадії задуму проекту, - цілепокладання. Мета - ключовий фактор педагогічної діяльності, вона ідеально передбачає і спрямовує рух загального праці вчителя і його учнів до їх загального ж результату.

Сутність управлінського процесу і полягає в тому, щоб координувати дії по лінії збігу мета - результат, зводячи до мінімуму неминучі неузгодженості в силу високої динамічності та непередбачуваності поведінки учасників педагогічної системи. Управління процесом навчання грунтується, насамперед, на знанні учнів: рівні їх підготовленості, можливостей, вихованості, розвитку. Це досягається діагностуванням. Без знання особливостей фізичного і психічного розвитку школярів, рівня їх розумової та моральної вихованості, умов класного та сімейного виховання і т.д. не можна здійснити ні правильної постановки мети, ні вибрати засоби її досягнення. У нерозривному зв'язку з діагностуванням здійснюється прогнозування.

Воно виражається в умінні вчителя передбачати результати своєї діяльності у наявних конкретних. Отримавши діагноз і спираючись на сприятливий прогноз, професійний педагог приступає до складання проекту навчально-виховної діяльності. Проективна (проектувальна) функція вчителя полягає в конструюванні моделі майбутньої діяльності, виборі способів і засобів, що дозволяють в заданих умовах і у встановлений час досягти мети, виділення конкретних етапів досягнення мети, формуванні для кожного з них приватних завдань, визначенні видів і форм оцінки отриманих результатів і т. д.

Діагноз, прогноз, проект стають підставою для розробки плану навчально-виховної діяльності, складанням якого завершується підготовчий етап педагогічного процесу.

Діагностика, прогнозування, проектування і планування - педагогічні функції, що їх вчителями на підготовчому етапі кожного проекту (циклу) навчально-виховної діяльності.

На наступному етапі реалізації намірів вчитель виконує інформаційну, організаційну, оцінну, контрольну та коригувальну функції.

Організаційна (організаторська) діяльність вчителя пов'язана в основному з залученням які в намічену роботу, співробітництвом з ними в досягненні наміченої мети. Співпраця, про яке вже йшлося, - нормальне рішення організаційної завдання у сучасних умовах.

Сутність інформаційної функції ясна, як кажуть математики, з визначення. Учитель - головне джерело інформації для учнів. Він знає все про все, а своїм предметом, педагогікою, методиками і психологією володіє досконало.

Контрольна, оціночна і корекційна функції, що об'єднуються іноді в одній, необхідні педагогу перш за все для створення дієвих стимулів, завдяки яким буде розвиватися процес, і в ньому будуть відбуватися намічені зміни. На завершальному етапеаналітіческую функцію, головним змістом якої є аналіз завершеної справи: яка ефективність, чому вона нижче наміченої, де і чому виникли і т. д. Різноманіття функцій, виконуваних учителем, привносить у його працю компоненти багатьох спеціальностей - від актора, режисера і менеджера до аналітика, дослідника і селекціонера. Крім своїх безпосередніх професійних функцій педагог виконує функції громадські, цивільні, сімейні. будь-якого педагогічного проекту вчитель виконує

Вимоги до вчителя - це імперативна система професійних якостей, що визначають успішність педагогічної діяльності. Перш за все, слід мати на увазі, що практична педагогічна діяльність лише наполовину побудована на раціональній технології. Інша половина її - мистецтво. Тому перша вимога до професійного педагогу - наявність педагогічних здібностей.

Педагогічні здібності - якість особистості, інтегрування виражається в схильностях до роботи з дітьми, любові до дітей, отриманні задоволення від спілкування з ними. Часто педагогічні здібності звужуються до вміння виконувати конкретні дії - красиво говорити, співати, малювати, організовувати дітей і т. п.

Виділено основні групи здібностей:

1) Організаторські. Виявляються в умінні вчителя згуртувати учнів, зайняти їх, розділити обов'язки, спланувати роботу, підвести підсумки зробленого.

2) Дидактичні. Конкретні вміння підібрати і підготувати навчальний матеріал, наочність, обладнання, доступно, ясно, виразно, переконливо і послідовно викласти навчальний матеріал, стимулювати розвиток пізнавальних інтересів і духовних потреб і т. п.

3) Перцептивні, які проявляються в умінні проникати в духовний світ виховуваних, об'єктивно оцінювати їх емоційний стан, виявляти особливості психіки.

4) Комунікативні здібності виявляються в умінні вчителя встановлювати педагогічно доцільні відносини з учнями, їх батьками, колегами, керівниками навчального закладу.

5) Сугестивні здібності полягають в емоційно-вольовому впливі на учнів.

6) Дослідницькі здібності, які проявляються в умінні пізнати й об'єктивно оцінити педагогічні ситуації і процеси.

7) Науково-пізнавальні, що зводяться до здатності засвоєння наукових знань в обраній галузі.

Важливими професійними якостями педагога ми повинні визнати працелюбність, працездатність, дисциплінованість, відповідальність, вміння поставити мету, обрати шляхи її досягнення, організованість, наполегливість, систематичне і планомірне підвищення свого професійного рівня, прагнення постійно підвищувати якість своєї праці і т. д. Найважливіші якості , які повинні бути притаманні педагогу людяність, доброта, терплячість, порядність, чесність, відповідальність, справедливість, обов'язковість, об'єктивність, щедрість, повага до людей, висока моральність, оптимізм і багато інших.

Обов'язкове для вчителя якість - гуманізм, тобто відношення до зростаючого людини як найвищої цінності на землі, вираз цього відношення в конкретних справах і вчинках. Гуманні відносини складаються з інтересу до особистості учня, зі співчуття учневі, допомоги йому, поваги його думки, стану особливостей розвитку, з високої вимогливості до його навчальної діяльності і заклопотаності розвитком його особистості.

Вчитель - це завжди активна, творча особистість. Педагогічне керівництво таким складним організмом, як клас, дитячий колектив, зобов'язує вихователя бути винахідливим, кмітливим, наполегливим, завжди готовим до самостійного вирішення будь-яких ситуацій. Професійно необхідними якостями вчителя є витримка і самовладання. Професіонал завжди, навіть при найнесподіваніших обставинах, зобов'язаний зберегти за собою провідне становище в навчально-виховному процесі. Нейтралізувати сильна напруга, присутнє в педагогічному процесі, допомагає вихователю почуття гумору. Окремо слід сказати про професійний такті педагога як особливого роду умінні будувати свої відносини з вихованцями. Педагогічний такт - це дотримання почуття міри в спілкуванні з учнями.