Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
додаткові матеріали / ІПДУ практикум.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
2.52 Mб
Скачать

Витяги 3 джерел

Павло Пестель

РОСІЙСЬКА ПРАВДА, або Заповідна

державна грамота великого народу

російського, службовка заповітом

для удосконалення державного

пристрої Росії і що містить вірний наказ

як для народу, так і для тимчасового верховного

правління (1824)

ВИТЯГ

«... §4. Всі повинні бути рівними перед законом... Всі люди в державі мають од- накове право на всі вигоди, які дає держава, і всі мають рівні обов'язки, невід'ємні від державного устрою. З цьоіч випливає, що всі люди в державі повинн; неодмінно бути перед законом цілком рівні і що всяка постанова, яка порушуй цю рівноправність усіх перед законом, недопустимим зловладдям, що неодмінно мусить бути знищене...

§6. Дворянство... Досить довго існувала можливість для декотрих гнобити всіх інших; тепер час покласти рішучий край тому огидному й безтямному порядку...

§11. Дворянські селяни... Успіхи освіти дедалі поширюються... [Виявляється] дух часу, що прагне свободи, основаної на законах... Усе це змушує жадати, щоб рабство в Росії було зовсім знищене... Оскільки таке важливе починання потребує зрілого обміркування й спричиниться до великих змін у державі, то не може воно до успішного завершення привести інакше, як поступовим запровадженням.:.

5) Уся земля, що кожній волості належить, поділяється на дві частини: волосну і приватну. Перша належить усьомх . епільству, друга - приватним особам. Перша становить власність громадську, пруга - приватну. Волосна земля є недоторканною, вона поділяється на ділянки, ділянки роздаються на вимогу членів волості. Решта землі віддасться у винайм і ороннім людям не більш як на рік...

8) Верховна Рада поділяється на законодавчу і верховно-виконавчу. Першедоручається Народному Вічу, друга - Державній Думі. Крім того, потрібна ще вдала дорадча, щоб ці дві не виходили за своїмежі. Влада дорадча доручається Верховному Соборові.

9) Народне Віче складається з народнихпредставників, обраних народом на 5 років...

і. 10) Державна Дума складається з 5 членів, народом обраних на 5 років...

11) Верховний Собор складається з 120 членів, що називаються боярами. Бояра призначають на все життя і вони не можуть брати участі ні в законодавчих, ні у виконавчих органах...».

«Фінляндія, Естляндія, Ліфляндія, Курляндія, Білорусія, Малоросія, Новоросія, Бессарабія, Крим, Грузія, увесь Кавказ, землі киргизів, усі народи сибірські і різні інші племена, що всередині держави проживають, ніколи не користувалися і ніколи користуватися не можуть самостійною незалежністю і завжди належали або до самої Росії... [або до] якоїсь сильної держави. Та й на майбутні часи, через слабкість свою, ніколи не можуть становити окремих держав; а тому й підлягають усі вони праву благовигоди і мусять при цьому навіки зректися права окремої народності».

[електронний ресурс [режим доступу] //ww.rius.kiev.ua/biblioteka/metod1/4]

НАВЧАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ

? Визначте та підтвердить текстом передумови розподілу членів суспільства на тих, що повелівають, і тих, хто підкоряється.

? За допомогою тексту проаналізуйте пристрій Верховної влади.

Никита Муравьев