Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
додаткові матеріали / ІПДУ практикум.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
2.52 Mб
Скачать

«Від слова до діла!» (1917р.)

«...Ми не можемо ставити сього домагання в залежність від того, чи збереться на Установчих зборах централістська чи автономно-федералістична більшість, чи автономісти-федералісти потягнуть за собою інших. Ми мусимо йти напевне.

Тільки поставивши всіх перед фактом, ми розвіємо їх сумніви - так, як реальні виступи українства в останніх тижнях примусили замовкнути старі балачки про те, що, мовляв, українство не має грунту в масах і т. ін.

...Ми не будемо з тривогою чекати вис ліду Установчих зборів як розіграння яке їсь всеросійської лотереї, а будемо знаті! що вони нам дадуть.

Дадуть те, що властиво по самій іде своїй дати повинні - останню юридичну санкцію того устрою, який виробиться ні. місцях...».

«Чи Україна тільки для українців?» (1917р.)

«З різних сторін до мене звертаються тривожними запитаннями, чи се за нашок згодою і відомістю виголошуються по різних місцях такі слова, що Україна тількі: для українців, а «кацапам» звідси требі забиратись, що всякі посади на Україні повинні тепер займати тільки українці, а іншим людям робить тут нічого...

Ні я, ні мої товариші - організовані українці - не згоджувалися з такими поглядами...

Ми думаємо якраз, що Україна не тільки для українців, а для всіх, хто живе на Україні, а живучи, любить її, а люблячи, хоче працювати для добра краю і його людності, служити їй, а не обирати, не експлуатувати для себе».

Див.: Грушевський М. Хто такі українці і чого вони хочуть. – К.: Т-во «Знання» України,1991. – 240 с.

або

Політологія. Кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.: хрестоматія / За ред. О.І. Семківа. – Львів: Світ, 1996. – С. 178-269.

НАВЧАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ

? Історик із Канади Томас Приймак відзначав, що «конституційний проект Грушевського 1905 р. став політичною програмою України на багато років»9. Чи згодні ви з цим твердженням? Спираючись на результати порівняльного аналізу, обгрунтуйте свої думки.

? Валентин Мороз писав, що «Грушевський чудово пасував до початкового, заспівного стану української революції». Проаналізуйте уривки зі статей Грушевського, порівняйте їх із заявою Центральної Ради і висловіть свою думку. Чи справді його ідеї сприяли формуванню соціальної та політичної платформи Центральної Ради?

? Проаналізуйте уривки зі статей М.Грушевського за таким планом:

1. Перспектива взаємин України та Росії.

  1. Ставлення до Установчих зборів.

  2. Етнічна територія України в уявленні М. Грушевського.

  3. Статус неукраїнців в Українській державі.

? Визначіть внесок М.Грушевського у формування програми розбудови Української держави за часів Центральної Ради.

Методичне забезпечення семінарських занять та самостійної роботи студентів з м і с т о в и й м о д у л ь 1

Лекція 1.

Тема. Предмет та метод історії політичної думки України.

Стислий зміст: Характеристика предмету дослідження історії політичної думки України через визначення не тільки політичних інститутів та відносин в їх історичному розвитку, а відповідних форм їх теоретичного пізнання. Характеристика методологічних наукових підходів до вивчення дисципліни.

Лекція № 2.

Тема Політична думка княжої доби

Стислий зміст: Характеристика ідеї централізованої влади, проблеми політичної рівності Русі та Візантії через аналіз літописів. “Слово про закон та благодать” Іларіона, “Повість минулих літ”.

Семінарське заняття 1.

Тема: Розвиток української політичної думки за часів Київської Русі

Стислий зміст: Становлення східнослов’янської державності. Формування політичних відносин в Київській державі. Найважливіші пам’ятки політичної думки Київської Русі.

Лекція 3.

Тема Українська політична думка XVII-початку XVII сторіч.

Стислий зміст: Питання сутності та призначення королівської влади та держави, організації державного життя, прав та обов'язків влади та громадян в працях видатних мислителів того часу С.Оріховського та І.Вишенського.

Лекція 4.

Тема: Політичні ідеї часів козацько-гетьманської держави.

Стислий зміст: Роль Б.Хмельницького в політичній історії України, зміст та значення Конституції Пилипа Орлика.

Семінарське заняття № 2.

Тема: Українська політична думка періоду існування козацької держави.

Стислий зміст: Історико-політичні чинники формування політичної думки України у ХVІІ ст. Характеристика козацько-гетьманської держави. Демократична сутність Конституції Пилипа Орлика.

Лекція № 5.

Тема: Початок національного відродження України (перша половина XIX ст.)

Стислий зміст: Аналіз передумов розвитку національного відродження України на початку 19 ст. характеристика діяльності таємних товариств на території України.

Лекція № 6.

Тема: Кирило-Мефодіївське товариство та політичні погляди другої половини XIX ст.

Стислий зміст: Аналіз ідей створення Української республіки в межах славянської федерації, на засадах християнського суспільного ладу. Народно-месіанська ідеологія та демократизм суспільно-політичної концепції Костомарова.

Лекція № 7.

Тема: Політичні ідеї українського руху в галичині в другій половині ХІХ сторіччя

Стислий зміст: Соціально-політичні процеси в Галичині другої половини ХІХ сторіччя. Діяльність "Руської Трійці". Москвофільство та українофільство в Галичині.

Семінарське заняття № 3-4

ТЕМА Народницький напрямок в українській політичній думці (4години)

Стислий зміст: Діяльність Кирило-Мефодіївського братства та історико-політичні погляди М.Костомарова.

Модульний контроль № 1

З М І С Т О В И Й М О Д У Л Ь 2

Лекція № 8-9.

Тема: Політичні ідеї українського руху в галичині в другій половині XIX сторіччя

Стислий зміст: М.Драгоманов як засновник ліберальних поглядів в Україні. Проблеми формування правової соціальної держави в роботах Б.Кистяківського. Розвиток національно-державницької концепції у працях О.Бочковського.

Семінарське заняття № 4

ТЕМА Народницький напрямок в українській політичній думці

Стислий зміст: Народницька концепція М.Грушевського. Політичний світогляд В. Антоновича. М.Драгоманов – засновник ліберальної політичної думки в Україні.

Лекція № 10.

Тема: Суспільно-політична концепція М. Грушевського та В. Винниченко.

Стислий зміст: Обґрунтування історико-політичних підстав самостійності та власної державності українського народу в працях М.Грушевського. Вплив М.Грушевського на особливості становлення української державності. Еволюція поглядів М.Грушевського Соціал-демократична модель національної держави в програмі В.Винниченко.

Лекція № 11-12.

Тема: Розвиток консервативно-монархічних ідей в політичній думці України

Стислий зміст: Теоретичні засади консервативної концепції формування та розвитку української держави. Поняття територіального патріотизму. В. Липинський про роль політичної культури в процесі державотворення. Розвиток консервативних політичних поглядів С. Томашівським та В. Кучабським.

Семінарське заняття № 5

Тема: Українська політична думка у контексті державотворчого досвіду українства в ХХ ст.

Стислий зміст: Сутність народницького напрямку в становленні національної держави. Політичні погляди М. Грушевського (до свого повернення в Україну), Р. Лащенка і С. Шелухіня. Основи консервативного напрямку в становленні національної держави. Ідеї представників українського консерватизму в еміграції В. Липинського, С. Томашівського, В. Кучабського. Аналіз української державності з точки зору монархічних традицій в історії України.

Лекція № 13-14.

Тема: Національно-державний напрямок у становленні суверенної держави

стислий зміст: Головні політичні ідеї національно-державницького напрямку. С. Дністрянський, В. Старосольський, О. Бочковський, Д. Донцов та інші про безумовне визнання права кожної нації на автономію і державну незалежність.

Семінарське заняття № 6-7.

Тема: Національно-державницький напрямок в українській політичній думці (4 години)

Стислий зміст: Концепції національної держави. Проекти української конституції та ідея федерації. Інтегральний націоналізм. Політика та практика українських націоналістів.

Модульний контроль № 2