Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
додаткові матеріали / ІПДУ практикум.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
2.52 Mб
Скачать

Проект Конституції (1822) другий варіант витяг

«Досвід усіх народів і всіх часів доводить, що Влада Самодержавна однаково згубна для правителів і для суспільства: що вона не відповідає ані правилам святої віри нашої, ані основам здорового глузду...

Федеральне, або Союзне правління єдино вирішить це завдання, задовольнить усі умови й поєднає велич народу і волю громадян.

Під наглядом Государя єдині Законодавчі Збори перебувають у столиці і роб-лять усі розпорядження загальні для всієї держави.

1. Російський народ вільний і незалежний, не належить і не може належати ніякій особі і ніякій родині...

  1. Громадянами є ті жителі Російської Держави, яким надаються права громадянства.

  2. Щоб бути громадянином, потрібні такі умови:

1-а. Вік - не менш як 21рік.

2-а. Місцеперебування - відоме й постійне проживання.

7-а. Власність - окрема, на своє ім'я, а саме:

1. Нерухоме майно на 500 крб. сріблом або 2. Рухоме майно на 1000 крб. сріблом...

16. Кріпосний стан і рабство скасовуються. Поділ між шляхетними і простолюдинами не приймається...

  1. Право власності, що містить у собі тільки речі, священне і недоторканне.

  2. Землі поміщиків лишаються за ними. Окремий закон визначає винагороду, яку зобов'язані зробити їм селяни, що забажають покинути свої оселі й переселитися в інше місце.

...У законодавчому й виконавчому відношенні вся Росія поділяється на 14 Держав і 2 області, що є такі:

...VI - Бузька - (Київ).

VII - Черноморська - (Одеса)...

IX - Українська - (Харків):

54. Законодавча влада кожної Держави доручається Законодавчим Зборам, які складаються з: 1-е - Палата виборних, 2-е - Дума.

81. Виконавча влада кожної Держави доручається Державному Правителю, його намісникові й Раді.

92. Народне Віче складається з Верховної Думи й Палати Представників народних...».

[електронний ресурс [режим доступу] //ww.rius.kiev.ua/biblioteka/metod1/4]

НАВЧАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ

? Визначіть основні вимоги програмних документів декабристів і порівняйте позиції «Північного» і «Південного» товариств.

? Проаналізуйте запропоновані документи, фіксуючи проміжні результати аналізу в порівняльній таблиці. Зробіть висновки про спільне і відмінне в програмах «Північного» і «Південного» товариств

?. Порівняйте «Руську правду» П.Пестеля і «Конституцію» М.Муравйова за планом:

  • Державний устрій

  • Земельне питання

  • Ставлення до кріпацтва

  • Виборне право

  • Доля України

? Зробіть висновок, який з документів прогресивніший і чому.

Микола Костомаров

Книги Битія Українського народу (1846)

(...) 57. Племено слав'янське ще до принятія віри не йміло ані царів, ані панів і всі були рівні, і не було у них ідолів, і не кланялись Слав'яни одному Богу Вседержителю, ще його й не знаючи (…)

  1. Але було два лиха у Слав'ян: одно — незгода між собою,а друге те, що вони, як менші брати, усе переймали од старших, чи до діла, чи не до діла, не бачучи того, що у їх було лучче, ніж братівське.

  2. І поприймали Слав'яни од Німців королів і князів, і бояр, і панів, а преж того королі були в їх вибрані урядники і не чванились перед народом,

а обідали з самим простим чоловіком зарівно, і самі землю орали, а то вже їх стала пиха, і помпа, і гвардія і двор.

  1. І панів у Слав'ян не було,а були старшини, хто старіший і до того розумніший, того на раді слухають, а то вже стали пани, а у їх невольники.

  2. І покарав Господь Слав'янське племено гірше, ніж другії племена; бо сам Господь сказав: «Кому дано більше, з того більше і зи-щиться». І попадали Слав'яни в неволю до чужих, Чехи і Полабці до Німців, Серби і Болгари до Греків і до Турок, Москаль до Татар (...)

72. І не любила Україна ні царя, ні пана, а скомпонувала собі козацтво, єсть то істеє брацтво, куди кожний пристаючи, був бра-том других - чи був він преж того паном, чи невольником, аби христианини, і були козаки між собою всі рівні, і старшини вибирались на раді і повинні були слуговати всім по слову Христово-му, і жадної помпи панської і титула не було між козаками (...)

76. І день одо дня росло, умножалося козацтво, і незабаром були б на Вкраїні усі козаки, усі вільні і рівні, і не мала б Україна над собою ні царя, ні пана, опріч Бога єдиного, і дивлячись на Україну, так би зробилось і в Польщі, а там і у других слав'янських краях (...)

94. І Слав'янщина хоч терпіла і терпить неволю, то не сама її со-творила, бо і цар, і панство не слав'янським духом сотворено, а німецьким, або татарським. І тепер в Росії хоч і є деспот цар, одначе він не Слав'янин, а Німець, тим і урядники його Німці; оттого і пани хоч єсть в Росії, та вони швидко перевертуються або в Німця, або в француза, а істий Слав'янин не любить ні царя, ні пана, а любить і пам'ятає одного Бога Іисуса Христа, царя над небом і землею.

Так воно було прежде, так і тепер зосталось.

95. Лежить в могилі Україна, але не вмерла.

96. Бо голос її, голос, що звав всю Слав'янщину на свободу і братство, розійшовся по світу слав'янському. І одізвався він, той голос України, в Польщі (...)

99. Але не пропаде Польща, бо її збудить Україна, котора не пам'ятуєть зла і любить сестру свою, так як би нічого не було між ними.

100. І голос України одозвався в Московщині (...)

102. І панує деспот кат над трьома народами Слав'янськими, править через Німців, псує, калічить, нівичить добру натуру сла-бку і нічого не робить.

103. Бо голос України не затих.

І встане Україна з своєї могили і знову озоветься до всіх братів своїх Слав'ян, і почують крик її, і встане Слав'янщина, і не позостанеться ні царя, ні царевича, ні царівни, ні князя, ні графа, ні герцога, ні сиятельства, ні превосходительства, ні пана, ні бояри-на, ні кріпака, ні холопа — ні в Московщині, ні в Польщі, ні в Україні, ні в Чехії, ні у Хорутан, ні у Сербів, ні у Болгар.

І Україна буде неподдеглою Річчю Посполитою в союзіСлав'янськім.

Тоді скажуть Тоді скажуть всі язики, показуючи рукою на те місто, де на карті буде намальована Україна: «От камень, него же не берегоша зиждущиї, той бисть во главу угла».

НАВЧАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ

  1. Які два лиха були у слов’ян до прийняття християнства.

  2. Яка була причина появи козацтва?

  3. Чи здатна Україна, на думку автора, звільнитися від поневолення, і яким чином це можливо?

Василь Білозерський