Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
додаткові матеріали / ІПДУ практикум.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
2.52 Mб
Скачать

Проект підстав статуту українського суспільства "Вільний союз" - "Вільна спілка" (1884)

ЧАСТИНА I. ПРО ЦІЛІ СУСПІЛЬСТВА

  1. У землях, населених українським плем'ям, має бути засноване суспільство "Вільна Спілка" - "Вільний Союз", яке доставить собі завданням роботу для політичного, экономическо-го і культурного звільнення і розвитку українського народу і колоній іноплемінників, що живуть серед нього.

Примітка. Оскільки український народ живе в різних госу-дарствах: в росії, в австрії (у галіції і буковині) і у венг-рии (у східних комітетах) при різних політичних усло-виях (хоча і за значно-схожих умов соціальних і культурних) - те в кожній з цих політичних областей при-емы громадської діяльності мають бути різні. Поэто-му в кожній з вищезгаданих українських областей мають бути утворені і особливі політичні суспільства - швидше цілком самостійні, чим відділи одного і того ж, - які втім, по самій силі речей повинні будуть прийти в соглаше-ние між собою відносно відомої солідарності в дей-ствиях і взаємній допомозі.

Справжній проект, вироблений за участю українців рос-сийских, має на увазі майже виключно Украйну російську ж.

ІІ. "Вільний Союз" повинен прагнути до досягнення своїх цілей у згоді з подібними до нього суспільствами серед інших народів, інтереси яких стикаються з інтересами українського народу (.)

ІІІ. Найважливішим завданням "Вільного Союзу" в Росії в сьогодення і найближчий час має бути робота для перетворення цієї держави на началах політичної свободи, приблизно на наступних підставах:

  1. Під словами - політична свобода повинно розуміти:

А) Права людини і громадянина :

а) недоторканість тіла для ганебних покарань исмертной страти.

б) недоторканість особи і житла для поліції без судової постанови (..)

в) недоторканість часткою листів і телеграм.

г) Свобода вибору місця проживання і занять.

д) недоторканість національності (мови) в приватному і публічному житті.

е) Свобода совісті (віри і невіри) і всякого публичногобогослужения і обрядів, не осоружних громадському сорому (….)

ж) Свобода мови, друку, театрів і навчання.

з) Свобода зібрань, прохань і заяв зовнішніми знаками(малюнками, прапорами, процесіями та ін.) без порушення зовнішнього порядку і безпеки в населених місцях.

и) Свобода товариств і суспільств.

і) Право носіння зброї і військових вправ без нарушения зовнішнього порядку і безпеки в населених місцях.

к) Право цивільного і карного позову проти посадовців і установ за незаконне порушення інтересів особи.

л) Право опору незаконним діям чиновників.

м) Рівність усіх в громадянських правах і обов'язках (..)

Б) Самоврядування

а) Місцеве: общинне (сільське і міське); волосне; уездное.Областное.

б) Державне.

2. Самоврядування це повинне представлятися сходом, або ж вибраними зборами, перед якими мають бути ответ-ственны усі посадовці, кромесудей, положення яких має бути визначене особливо.

3.Все особи, що досягли 21-річного віку, повинні користуватися виборчим правом і правом бути обираними у всякі показні збори і посади общинні, волосні і повіти; для права ж бути обраним в збори і долж-ности обласні і державні потрібний 25-річний вік.

  1. У селах громадськими справами повинні завідувати схід і вибирана ним управа з вибраним сходом же старшиною.

  2. У містах (і містечках), волостях, повітах і областях для завідування громадськими справами мають бути засновані думи, вибрані на підставі особливих, складених без нару-шения пункту 3-го, законів про виборчий схід і округи, - а також управи, вибрані думами (..)

  1. Сільський схід, а також міські, повіти і обласні Думи повинні мати право доручати своїм управам вести гражданские і карні позови проти всякого роду посадовців за незаконні їх дії.

  2. Вказані в §§ 4 і 5 установ общинних, волосних і Повіти повинні завідувати у своїх округах справами місцевого общественного господарства (суспільств, майно, базари, ярмарки і тому подібне, благоустрої (шляху сполучення, публічні будівлі, пошта і тому подібне) і добробут (оздоровлення, продовольство, піклування, страхування, охорона худоби від епізоотії і тому подібне) і громадським початковим і (у міру засобів) середнім навчанням.

  3. Обласним думам і визначеним від них управам і іншим органам повинно належати: завідування справами місцевого громадського господарства, благоустрої і добробуті, які перевершують засоби одного повіту, вживання загальних заходів по області по усіх справах громадського господарства, благоустрою і добробуту: нагляд за усію економічною діяльністю в області ( землеробством, копальнями, лісами, промислами, заводами, фабриками та ін. ) і вживання заходів до збереження природних багатств області і до правильного ними користування, а також до забезпечення і збільшення загального багатства населення області: нагляд ( інспекція) за публічним навчанням в області і завідування школами середніми, утримуваними на обласний рахунок, а також школами вищими, і учбовими установами (академіями і ін.).

  4. Сільський схід, а також волосні, міські, повіти і обласні думи повинні мати право видавати по усіх справах що входить в круг їх дій, обов'язкові постанови (не осоружні основним законам і загальним інтересам державного союзу) призначати для задоволення тих, що підлягають їх веденню громадських потреб податки і входити в зносини і угоди з іншими подібними установами в межах держави відносно задоволення загальних ним потреб (….).

  1. Обидві загальнодержавні думи на час перерви своїх зборів повинні складати з себе Спостережливу Комісію.

  2. Міністри, Держави, що призначаються Главою, мають бути відповідальні перед обома думами і можуть бути отдаваемы ними під суд.

  1. Думі Союзній, як представниці областей, окрім участі в загальнодержавному законодавстві і управлінні, повинно належати зокрема завідування державними имуществами, як загальним усім областям держави запасом (..)

  2. Усі названі думи повинні обов'язково збиратися в певні терміни на чергові збори (..)

  3. Глава Держави може, з відома Союзної Думи, рас-пустить Державну Думу, але у такому разі розпускається і Союзна Дума, а в маніфесті про те має бути призначений і термін обрання нових членів цих дум; одночасно з виданням это-го маніфесту повинні збиратися обласні думи, які і дол-жны засідати до зборів нових загальнодержавних дум.

  4. У разі незаконного захоплення державної влади з чийого б то не було боку, повинні збиратися по собственно-му почию обласні думи, які і приймуть заходи до восстанов-лению законного порядку (..)

  5. Для суду над міністрами за злочини за посадою, а також над членами Державної і Союзної Думи за госу-дарственную зраду повинен збиратися Верховний Суд з членів карного департаменту Сенату і Союзної Думи.

  6. Сенатори повинні призначатися довічно главою госу-дарства з кандидатів, запропонованих йому Союзною Думою непре-менно з осіб, що здобули вищу юридичну освіту і що були вже членами судових палат, обласних або общегосу-дарственных дум.

  7. Думи повіти і обласні, а також Глава Держави, Повинні мати право піднімати питання про незгоду постанов Державної і Союзної Думи з основними законами (ус-тавом, конституцією) держави; питання ці повинні разрешаться Сенатом в загальних зборах його департаментів.

  8. Ніякі зміни в основних законах держави не мають бути вироблювані без попередньої згоди двох третин голосів Державною і Союзною Дум і без утвержденияГосударственного Собору.

  9. Державний Собор повинен складатися з членів сполучених Державної і Союзної Думи, а також з нарочитих голосних, обраних обласними зборами в такій кількості, щоб число членів Союзної Думи і цих нарочитих голосних дорівнювало числу членів Думи Державної.

  10. Глава Держави має бути зобов'язаний оприлюднити закони, прийняті загальнодержавними зборами, і постанов-ления Сенату, сили, що позбавляють їх, а також постанови Державного Собору, спостерігати за виконанням законів і переслідувати в законному порядку їх порушення.

IV. З вище викладених почав політичного преобразованияРоссии повинно вважати особливо важливими: 1) права людини і громадянина і 2) самоврядування місцеве; правління ж усію Россиейпосредством центральних показних зборів, без визнання і забезпечення цих прав і місцевого самоврядування, должносчитать що так само мало охороняє свободу взагалі і інтереси України зокрема, як і теперішній пристрій Російської імперії.

V. Після здійснення вищевикладеного або подібного планаполитического перетворення Росії в цілому, або у важнейшихчастях його, члени "Вільного Союзу" повинні узяти на себе обов'язок обернути свої зусилля до полегшення пригноблюючих тепер жителів російської України громадських тягарів і до обеспечениюкаждому з них коштів для життя і розвитку. Для цього члени" Вільного Союзу" повинні зобов'язатися проводити, за допомогою свободи і через органи самоврядування, всякі заходи, спрямовані, :

I. До зменшення тяжкості призову, надалі доки загальні міжнародні відносини дадуть можливість замінити постійну армію тимчасово-збираними народними ополченнями (.)

  1. До надання, по можливості, кожному землеробові участі в користуванні або у володінні землею і лісом, - посред-ством роздачі їх з державних имуществ, переселення на незайняті місця, викупу прикредит і посібнику від громадських установ, купівлі громадськими установами земель і лісів у приватних осіб (..)

  2. До підтримки і розвитку громадского і товариського землеволодіння і оренди, і всякій іншою товариською і артільною роботах.

II. До викупу копалень, вод, лісів, залізниць і тому подібне у власність держави, областей, повітів, волостей або громад і до надання їх в користування населенню, можливо дешеве і із застосуванням по можливості артільного способу добування і обробки продуктів (..)

VI. Проведення вышеочерченных економічних заходів складає менше з обов'язків, що переймаються на себе членами "Вільного Союзу", після встановлення в Росії начатків політичної свободи; члени ж, які вважатимуть ці заходи недостатніми можуть після цього встановлення без порушення свого слова, віддалитися з суспільства, для действования на власний розсуд.

Висновок. Після усього сказаного мети українського суспільства "Вільна Спілка", нині можуть бути стисло выра-зи в наступних словах:

I. Цілі загальногромадянські :

а) Права людини і громадянина - як необхідна умммова гідності і розвитку.

б) Самоврядування - як основа для руху до социальнойсправедливости.

Політична свобода - як засіб для повернення украинской нації в сім'ю націй культурних.

НАВЧАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ

? Визначте та підтвердить текстом поняття "політична свобода"

? Обгрунтуйте, користуючись текстом документу наскрізну ідеєю "Проекту підстав статуту українського суспільства" М. Драгоманова.

Іван Франко