Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos.doc
Скачиваний:
288
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
1.51 Mб
Скачать

2. Практичне значення токсикології в ветеринарній медицині.

В умовах хімізації сільськогосподарського виробництва важливішими завданнями служби ветеринарної медицини є:

  • охорона тварин від кровосисних кліщів і комах;

  • охорона тварин від токсичної дії хімічних речових;

  • контроль за попередженням накопичення залишків пестицидів вище допустимих норм;

Ветеринарна токсикологія - наука що вивчає дію отруйних речовин на організм тварини з метою розробки методів діагностики , профілактики і лікування при отруєннях . Значення ветеринарної токсикології полягає в розробці теоретичних і практичних основ безпечного і ефективного застосування засобів захисту, методів профілактики, негативної дії токсичних речовин на організм тварин, визначенні рівня максимально допустимих безпечних залишків отрут в кормах , методів контролю за попередженням накопичення вище допустимих норм.

3. Зв'язок токсикології з іншими дисциплінами. Ветеринарна токсикологія при вирішенні своїх завдань тісно звязана із фармакологією, хімією, біохімією, паразитологією, патофізіологією, терапією, ветсанекспертизою.

4.Коротка історія розвитку токсикології.

Перший опис дії отрут і протиотрут зустрічається в працях Діоскорида 1852р. до н.е. Великий вклад у вивченні про отрути і протиотрути внесли арабські лікарі Авіцена і Убн Вашія (980- 1037)

Швейцарський лікар Парацельс 1493- 1541 - від дози залежить отруйна чи лікувальна дія речовини.

Французький фізіолог Клод Бернар 1813- 1878 вивчав дію кураре на живий організм. Автором оригінального "Підручника токсикології "є професор Косоротов ДНІ 856- 1920.

Засновником вітчизняної токсикології є професор Сошественський М.О 1876- 1941 Значний вклад в розвиток токсикології внесли професори: Баженов С.В., Мозгов У .Є., Рибак П.Я., Радкевич П.Є., Скородянський З.П. та інш.

Питання для самоконтролю

1.Які завдання стоять перед ветеринарною токсикологією?

2. Які питання вивчає ветеринарна токсикологія?

3. Який зв'язок має наука із загальноосвітніми дисциплінами?

4. Хто є засновником вітчизняної токсикології?

.

Тема 1: Класифікація отрут та поняття про них План

1.Поняття про отрути і отруєння.

2.Закономірності токсичної дії отрут.

3.Принципи визначення ступеня токсичності.

4.Класифікація отрут та поняття про них.

Література: Малінін О. А. ст. 6 – 15.

1.Поняття про отрути і отруєння.

Отрута - це хімічна речовина, яка при взаємодії із певним організмом викликає зі сторони останнього патологічний процес, якій інколи закінчується смертю.

Отруєння - це патологічний процес, який виникає в результаті дії на організм тварини отруйних речовин різного походження , які потрапляють із кормом , водою , повітрям.

Загальні поняття про отрути і токсичні речовини.

Прогрес в області медицини і найважливіші досягнення фундаментальних наук в області біології тісно зв'язані з використанням лікарських речовин і отрут. Свого часу Клод Бернар писав: "Отрута може бути використаний для вбивства і лікування хворих, але, окрім цих двох відомих застосувань, є ще третє, таке, що представляє особливий інтерес для фізіолога. Для нього отрута стає інструментом, що дозволяє розділити і проаналізувати найбільш інтимні явища в живих структурах". Аналогічної думки дотримувалися і інші найбільші учені. Так, наприклад, відомий вислів І. П. Павлова "Отрути - це якнайтонші інструменти для пізнання інтимних сторін життєдіяльності". Академік в.А. Енгельгарт вважав, що "Отрути - це ті інструменти, за допомогою яких біохімія розшифровує взаємозв'язок хімізму і функції".

Біологічна активність всіх хімічних сполук визначається багатьма чинниками: структурою, фізичними і хімічними властивостями, агрегатним станом у момент дії, шляхами надходження в організм, особливостями механізму дії, дозою і кратністю дії. Не менше значення має і об'єкт дії, тобто живий організм, який піддається дії отруйної речовини. Багато отрут вельми специфічні по відношенню до видів тварин, їх підлоги, зросту, фізіологічному статусу. Всі ці питання вимагають спеціального аналізу і розглядатимуться у відповідних розділах.

Точне визначення поняття "ОТРУТА" дати вельми важко, оскільки багато речовин, що не надають токсичної дії в звичайних умовах, при певних обставинах стають шкідливими для організму.

Зазвичай отрутами називають речовини, чужі для організму відносно якості або кількостям і тому зухвалі порушення з боку фізіологічного статусу організму. Академік С. Н. Голіков дає наступне визначення цього поняття: "ОТРУТА - це чужорідна хімічна сполука, що порушує перебіг нормальних біохімічних процесів в організмі, унаслідок чого виникають розлади фізіологічних функцій різного ступеня вираженості, від слабких проявів інтоксикації до смертельного результату".

Визначаючи поняття "ОТРУТА", один з видатних лікарів середньовіччя Парацельс (1493-1541) писав - "Все є отрута, і ніщо не позбавлене отруйності, одна лише доза робить речовину отрутою або ліками". Отже поняття "ОТРУТА" не стільки якісне, скільки кількісне. Миш'як, наприклад, в малих дозах використовується як ліки, а у великих дозах це сильна отрута. Тому суть явища отруйності винна, перш за все, оцінюватися кількісними взаєминами між хімічними шкідливими чинниками зовнішнього середовища і організму. У зв'язку з цим відомі такі визначення поняття "ОТРУТА":

"Отрута - міра (єдність кількості і якості) дії хімічних речовин, в результаті якої, за певних умов, виникає отруєння" (Н.В. Саватєєв).

"Отрути - хімічні сполуки, що відрізняються високою токсичністю, тобто здатністю в мінімальних кількостях викликати важкі порушення життєдіяльності або загибель тваринного організму (Ю. Н. Стройков).

У багатьох керівництві по фармакології прямо указується на неможливість строгого розмежування між поняттями "ОТРУТА" і "Ліки".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]