Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos.doc
Скачиваний:
288
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Інструктивна картка лабораторного заняття № 2 з дисципліни "Токсикологія"

Тема: Визначення сечовини.

Робоче місце: аудиторія № 308.

Тривалість заняття: 80 хв.

Мета заняття: закріплення та поглиблення знань про токсикози, які спричиняються сполуками азоту, формування вмінь визначати сечовину в кормах.

Матеріально – технічне оснащення: реактиви – концентрована азотна кислота, сечовина, колби, лійки, пінцети, аптечні терези, наважки, гіпохлорид кальція 2,2 – 2,5%; 5%-ний водний розчин фенолу, підкислений соляною кислотою етанол (100:1); 0,1 розчин гіпосульфіту; калій йодистий.

Правила безпеки праці: лабораторне заняття виконувати в спец. одязі. При використанні концентрованої азотної кислоти, досліди виконувати під витяжкою, не допускаючи попадання кислоти на шкіру. У випадку попадання кислоти, негайно промивати місце проточною водою і 1% розчином гідрокарбонату натрію.

Література: Малінін О. А. ст. 300-303.

Короткі відомості з теоретичної частини роботи.

Сечовина – карбамід – являє собою білий кристалічний гігроскопічний порошок без запаху, солонувато – гіркого смаку, добре розчинний у воді. Під дією лугів та кислот порівняно легко гідролізується.

Карбамід вміщає 46% азоту. По азоту 1 г. карбаміду еквівалентний 2,87г.сирого протеїну, однак, враховуючи 70% перетравлення останнього, при складанні раціонів слід користуватися коефіцієнтом 1 : 2. З усіх синтетичних сполук сечовина являється найбільш природнім джерелом азоту в харчуванні жуйних, поскільки в зв’язку з румено – гепатичною циркуляцією азоту ендогенна сечовина завжди використовується мікрофлорою передшлунків. Сечовину широко застосовують як азотне добриво.

Зміст і послідовність виконання завдань.

Методи визначення сечовини.

1. Якісна проба – до каплі водного розчину сечовини добавляють 1 – 2 краплі концентрованої азотної кислоти. При наявності сечовини викристалізовується азотнокисла сечовина у вигляді шестигранних або ромбовидних пластинок, які лежать більшість купками або черепицеподібно.

Провести дослідження , проаналізувати отримані результати, замалювати побачене.

2.Визначення сечовини в кормах та у вмісті рубця.

50г. вмісту рубця заливають 300мл дистильованої води, розмішують 30 хв, фільтрують і відстоюють. 1мл рідини з верхнього шару переносять в мірну колбу на 50мл і доводять до мітки водою. З колби відбирають 1 мл. рідини, добавляють 3 мл підкисленого спирту, 0,5 мл 5%-ного розчину фенолу. Пробірки збовтують і через 20 хв. колориметрують.

Для побудови стандартної шкали готують розчин сечовини, який вміщає 1 мг. її в 1мл. (50 мг розчиняють в 50 мл спирту). З нього готують серію розчинів з вмістом в 1-й пробірці 20 мкг, в 2-й – 40, в 3-й – 60, в 4-й 80 і в 5-й – 100 мкг сечовини. В кожну пробірку вливають по 3 мл спирту, 0,5 мл розчинів гіпохлориту кальцію і фенолу.

І х 50 х 300 х А х 1000

Розрахунок: Х =, де

50

І – кількість досліджуваної рідини, взятої для досліджування;

А – кількість сечовини в пробірці стандартної шкали, по кольору відповідної

досліджуваному зразку;

Х – кількість сечовини в 1кг. корму або рубця;

50 – в чисельнику – кількість мл розведення досліджуваного розчину;

300 – кількість рідини, використаної для екстрагування сечовини;

1000 – перерахунок на 1 кг корму та вмісту рубця;

50 – в знаменнику – наважка корму або вмісту рубця, взятого для аналізу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]