Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos.doc
Скачиваний:
288
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Тести до теми „ фітотоксикози"

1.Фагопірин, філоеритрин, гіперицин - це пігменти, які накопичуються в:

а) дикій редьці

б)гречці

в) гірчиці польовій

2.філоеритрин при попаданні в шкіру викликає

а) дистрофічні процеси

б) набряк

в) фотодинамічну дію

3.загальнотоксична дія фотосенсибілізуючих пігментів проявляється:

а) дистрофічними процесами в печінці

б) місцевою запальною реакцією

в) некрозом шкіри

4.лікування тварин при отруєнні фотосенсибілзуючими починають із:

а) обробки уражених ділянок

б) застосування антисептичних засобів

в) розміщення тварин в темних приміщеннях

5.уражені ділянки шкіри при отруєнні фотосенсибілізуючими обробляють:

а) 1% р-ном таніну у

б) 1% р-ном таніну із застосуванням цинкової мазі

в) сульфаніламідним препаратом

6.органічні речовини рослинного походження, які залишають пляму на папері відносять до:

а) фотосенсибілізуючих

б) цианглікозидів

в) тіоглікозидів

7.як діють ефірні олії на цнс

а) збуджують

б) збуджують, далі пригнічують

в)пригнічують

8.на які органи тіоглікозиди мають негативний вплив

а)печінку

б) нирки

в) легені

9.які ознаки є характерними при отруєнні тіоглікозидами:

а) хрипи в легенях

б) мокнучі екземи

в) порушення координації рухів

10.при отруєнні тіоглікозидами в бронхах і трахеї накопичується:

а) слиз

б) піниста рідина

в) злущений епітелій

Тема: отруєння рослинами, які переважно діють на нервову систему

План

1.Отруєння рослинами, які переважно діють на нервову систему.

2.Отруєння хвощами, горчаком.

Література: Малінін О. А. ст. 435-438, 442-444.

1. Отруєння рослинами, які переважно діють на нервову систему.

Цукрові буряки, що вирощуються при надмірному удобрюванні і при несприятливих кліматичних умовах накопичують у ботві та коренеплодах нітрати і нітрити. Крім того , коренеплоди цукрового буряка нерідко викликають отруєння внаслідок надлишку цукру, який викликає різке порушення травлення в рубці і обміну вуглеводів.

Ботвиння цукрових буряків містить надлишок оксалатів. Гдд для врх - Зг кг маси. Основну роль в етіології отруєння відіграє повільне охолодження пропарених чи проварених буряків, коли створюються сприятливі умови для розвитку денітрифікуючих бактерій, які перетворюють нітрати в нітрити. Токсикози викликає ботва, яка накипичує нітрити при самозігріванні та загниванні під час зберігання її в купах.

Патогенез - у передшлунках жуйних корми піддаються ферментуванню з утворенням ЛЖК ( оцтової, пропіонової масляної). Піровиноградна та масляна кислоти є проміжними продуктами. Згодовування великої кількості легкозброджуваних вуглеводів веде до накопичення в рубці молочної кислоти, зниження величини рН до 4,0, підвищення концентрації кетонових тіл, аміаку, атонії передшлунків. При цьому в крові різко зростає рівень молочної кислоти, що приводить до порушення кислотно- лужної рівноваги і розвитку ацидозу. Це веде до пригнічення нервової системи, дихання і серцевої діяльності.

Попадання в кров нітритів викликає метгемоглоглобінемію, що приводить до кисневого голодування клітин та смерті від тканинної гіпоксії .

Симптоми – симптоми хвороби розвиваються дуже швидко і через 1-2 год можуть закінчитись летально. Спочатку настає короткочасне збудження , яке швидко переходить у коматозний стан апетит відсутній, свині лежать, зарившись у підстилку, відмічать атаксію , позиви до блювоти,шкіра на вухах і кінцівках блідо-сіра і холодна на дотик. Видимі слизові оболонки бліді із переходом в синюшний колір, окремі групи м'язів скорочуються, легкі судоми, температура тіла знижується до 37-37,5 С. Пульс слабкий, задишка, плавальні рухи.

У врх клінічні симптоми появляються через 8-10год. У тварини короткочасне збудження, позиви до блювоти, салівація, хитка хода, слабкість заду, зниження чи повна відсутність больової чутливості, різке порушення координації рухів, м'язове дрижання, понос , фекалії темні, зловонні,послаблення серцевої діяльності, пониження температури тіла, ціаноз слизових оболонок.

Пат зміни - не характерні, слизова оболонка шлункуу формі желеподібної маси, слизова оболонка тонкого кишко вика гіперемована, із крововиливами, в паренхіматозних органах застійна гіперемія, легені набряклі, кров погано звернена, темно-коричнева.

Лікування - промивання рубця, сольові послаблюючі, румінаторні (настойка чемериці), антиацидні ( магнію окис),. Найкращим антидотом є метиленова синька, яку вводять в/в у вигляді 5 розчину в дозі0, 01-0,02г на 1кгмаси тварини ; в/м інсулін 200 ОД, в/в 40% р-н глюкози 100-150 мл і 5% р-н аскорбінової кислоти10-20мл в/м чи в/м , 10% натрію гідрокарбонату 100-150., кофеїн, вміст рубця здорових тварин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]