Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vsesvitnya_2010.doc
Скачиваний:
345
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
555.01 Кб
Скачать

25. Суспільно-політичний і економічний розвиток срср в другій половині 80-х – на початку 90-х рр. Розпад Радянського Союзу та утворення Співдружності Незалежних Держав.

У середині 80-х років СРСР перебував у стані еко­номічної, політичної і соціальної кризи. Тому в березні 1985 p., коли після смерті Черненка Генеральним секретарем ЦК КПРС став М.С. Горбачев, ним було взято курс на реформування ра­дянського суспільства. Мета реформ - модернізація еко­номіки і політики СРСР, пристосування їх до реалій су­часного світу.

Змінювати основи державного устрою ніхто не передбачав. Самі реформи, проголошені Горбачовим на квітневому (1985) пленумі ЦК КПРС, не були чітко розроблені, еко­номічно прораховані, їхні гасла - «гласність», “прискорен­ня”, “перебудова”. Під “гласністю” розумілися часткове оприлюднення раніше прихованої інформації, визнання на­явності кризи в суспільстві, вельми обмежена свобода сло­ва. “Прискорення” передбачало підвищення темпів еко­номічного й соціального розвитку. “Перебудова” означала поступовий перехід функцій управління державою від партійних до державних органів.

З метою забезпечення підтримки перебудови в світі і одержання необхідних для її проведення іноземних кредитів Горбачев пішов на зміну всього зовнішньополітич­ного курсу СРСР. На XXVII з'їзді КПРС в 1986 р. він сформулював нову філософію зовнішньої політики, яка дістала назву “нове мислення” і передбачала відмову від класового, тобто конфронтаційного, підходу до розв'язан­ня міжнародних проблем і пріоритетність в ньому загаль­нолюдських цінностей. Припинивши з боку СРСР “холод­ну війну” і визнавши тим самим його поразку, Горбачев здобув активну підтримку у західних держав, міжнарод­не визнання.

19 серпня 1991 р. в країні сталася спроба держав­ного перевороту (путчу). Мета путчу - врятування старого Союзу та повер­нення до “старих порядків”. Та завдяки рішучим діям президента Російської Федерації Б. Єльцина, за підтрим­ки громадськості країни й більшості урядів іноземних держав, заколотники вже 21 серпня зазнали поразки.

Підсумком процесу розпаду СРСР стала зустріч лідерів України Л.Кравчука, Білорусі В.Шушкевича й Росії Б.Єльцина 7-8 грудня 1991 р. під Брестом у санаторії Віскуле у Біловезькій Пущі. Була прийнята заява, що; зафіксувала розпад СРСР, і укладена угода про створення Співдружності Незалежних Держав (СНД).

Розпочався процес приватизації - акціонування, паю­вання підприємств, ваучерна приватизація. Життєвийі рівень населення впав нижче від біологічного прожитково­го мінімуму. Це вкрай загострило політичну ситуацію. Президент пішов на певні поступки - новим прем'єр призначено В. Чорномирдіна, який очолював російський уряд з грудня 1992 р. до весни 1998 року. Він дещо пом'якшив хід реформ, але продовжував роботу по формуванню механізму ринкового господарства.

В грудні 1999 р. в Росії відбулися чергові парла­ментські вибори і в Державній Думі зміцнілися пропрези-дентські партійні фракції. Але несподівано для росіян і світової громадськості Борис Єльцин у телевізійному звер­ненні до громадян РФ 31 грудня 1999 р. заявив про доб­ровільне дострокове складання своїх повноважень президента РФ і призначив виконувачем обов'язків голови дер­жави прем'єр-міністра РФ (з серпня 1999 р.) В.Путіна.

26 березня 2000 р. були проведені нові президентські вибори в Росії, на яких перемогу одержав В.Путін. Поча­лася нова сторінка в історії Російської Федерації.

Концепція зовнішньої політики Росії, яка вважає себе прямою спадкоємницею Радянського Союзу на міжнародній арені, визначається її претензіями на відро­дження статусу наддержави, що повинна впливати на до­лю світу. Зокрема, вона оголосила територію колишньо­го Союзу зоною своїх національних інтересів і в 90-ті ро­ки постійно втручалася у внутрішні справи суміжних держав.

Претензії на особливий статус Росії в постра­дянському просторі Москва обґрунтовує потребою захис­ту прав людини в колишніх радянських республіках. Втім мається на увазі захист лише російського і т.з. “російськомовного” населення, що мешкає там. Про це свідчать відносини РФ з державами Балтії, Молдовою (проблема Придністров'я), Україною та деякими іншими суверенними республіками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]