Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo_prod_tovari_shpargalki_1.doc
Скачиваний:
267
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
430.59 Кб
Скачать

49. Насіннячкові плоди. Особливості будови, хімічного складу та споживчих властивостей, класифікація, сортамент, вимоги до якості, захворювання та дефекти

Насіннячкові плоди

Яблука .Поширені по всій терит. Укр. Проте промислове вирощування сконцентроване у пд. І центр. Регіонах у звязку із кращими товарними якостями продукції.

Середній хімічний склад.:вода 83-88%, цукри 7.5-14%, органічні кислоти 0.2-1.7%, пектинові речовини 0,7- 1,2, мін реч 0,3-0,6%, азотисті речовини 0,2-0,7%, вітаміни (С, каротин, В1, В2, РР).

Яблука класиф. На види за 5 ознаками:форма, маса, колір, особливості будови. Проте основною ознакою є строк достигання:

1.Літні та середньолітні яблука. Збирають в споживчій мірі стиглості, мають обмежений термін зберігання 1-1,5 місяці.Використовують у свіжому вигляді, а також для виробництва соків. Вин. Пюре і сухофруктів. Сорти: білий налив, папірок, грушовка ревельська

2.Осінні сорти. Збирають у першій половині вересня в змішаній мірі стиглості. Споживча стиглість наступає через 20-25 діб, загальний строк зберіг. До 3-х місяців(Слава переможцям, осіннє смугасте)

3.Ранньозимові, зимові та пізньозимові сорти. Збирають у другій половині вересня. Жовтні місяці по мірі стиглості. Споживче досягається через 1-2 місяці. Загал. Термін зберіг. 6-8 місяців. Ранньозимові )антонівка звичайна, кальвін сніжний), зимові (Джонатан), пізньозимові (Ренет. Семеренка).

Груші менш поширені у порівнянні з яблуками (10:70). У звязку із більшою теплолюбивістю дерев із гіршим збереженням плодів. На відміну від яблук груші містять менше кистот, вітаміну С, дубильних речовин. Особливості будови повязані із більш товстою грубою шкіркою, наявністю камянистих включень в мякоті, а також напливом мякоті на плодоніжку. За строками достигання бувають:-літні(зберігають до 20 діб- лимонка, панна), - Осінні(збер. 2-3 місяці –Лісова красуня, Беребоск), - Зимові ( зберіг.4-6 місяців – Ккюре, Деканка зимова)

Айва Поширена в пд. Регіонах Укр. , відрізняється підвищеною масою 300-600 інколи 1,5 кг.За будовою відрізняється жорсткістю, камянисткістю, терпкістю, більшим вмістом органічних кислот, дубильних та пектинових речовин, вітаміну С. Тому у свіжому вигляді малопоширені, готують варення , джеми, сухофрукти, компоти. За строками зберігання бувають: - Осінні сорти (скороспілка, сомарканська крупна), - Зимоі сорти ( яблуковидна, грушовидна, Сомарканська пізня)

Мушмула Вирощ. В Криму та ін. пд. Регіонах. За будовою і хім. Складом нагадує яблуко. Маса до 50 г., жовтого кольору з червонуватим відтінком.

Горобина поширена по всій терит. Укр., має дрібні плоди, гіркувато-терпкого присмаку. Що помякшується після підморожування. Буває чорна, червона, та жовта. Використ. у виробництві наливок, соків, варення, мармеаду, морсів. Має лікувальне значення при гіпертонії за рахунок підв. Вмісту каротину і вітаміну Р. Сорти: рубинова, гранатова, чорноплідна.

Хвороби та пошкодження насіннячкових

Всі хвороби насіннячкових обєднуються у дві групи за походж. Мікробіологічні і фізіологічні.

Мікробіологічні(паразитарні)

-Плодове гниття – це поява коричневих плям, що вражають тканини мякоті, яка набуває гіркогоприсмаку, при цьому на шкірці зявляються сірувато-жовті подушечки у вигляді концентричних кіл. Різновидом є чорне плодове гниття.

-Парша - на поверхні плодів зявляються сірі та коричневі плями, що призводять до розтріскування шкірки з наступним вяненням або загниванням

-Сажистий гриб – це чорний крапковий наліт на шкірці причиною якого є значна кількість опадів. Не паредається здоровим плодам.

Фізіологічні захворювання

-Побуріння шкірки – повязана із появою на поверхні коричневих плям у звязку із порушенням газотемпературних режимів зберігання

-Побуріння мякоті - формування коричневого кольору ділянки мякоті у звязку із недостатнім допуском кисню

-Налив – накопичення клітинного соку, що призводить до скловидності ділянок мякоті. Характерна для певних сортів(папіровка, антонівка)

-Пухкість – формування зневоднених ділянок мякоті, що набувають сухості та борошнистості(трухнявість)

-Вянення – повязана із частковою втратою вологи через порушення умов зберіг. (температурні та вологісні режими)

Пошкодження насіннячкових плодів

1.Механічні – повязані із порушенням режимів транспортування, розвантаж.-навантаж. Робіт, збору урожаю, та його упакування:подряпини, проколи, побитості . деформації.

2.Метеорологічні – градобоїни, опіки

3.Пошкодж. шкідниками – гусінь яблуневої плодожерки, жук довгоносик.

Вимоги до якості насіннячкових

Свіжі плоди діляться на наст . товарні сорти:

Яблука ранніх (літніх сортів) діляться на 1 і 2 сорт, Яблука пізніх сортів ділятьсчя на вищий, 1, 2, 3 сорт.

Груші літні – 1, 2, сорт

Груші зимові – 1, 2, 3 сорт

Айва – 1, 2 сорт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]