Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo_prod_tovari_shpargalki_1.doc
Скачиваний:
267
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
430.59 Кб
Скачать

12. Класифікація та характеристика окремих видів, типів, сортів борошна.

Борошно ділиться на види, типи та сорти.

1) Пшеничне борошно ділиться на 3 типи:

Хлібопекарська ділиться на 5 сортів:

 Крупчатка отримується із твердих та мяких скловидних пшениць, має білий колір з жовтим відтінком, зовнішньо нагадує манку. Використовується в макаронному в-цтві.

 Борошно вищого сорту готується із мяких скловидних та напівскловидних пшениць, не містить висівок має білий колір з жовтуватим відтінком, є найбільш тонкоподрібнене. Використ. для здобних булочних виробів.

 Борошно 1 сорту із мяких напівскловидних пшениць, 3-4% висівок, білий колір з жовтим відтінком. Основний хлібопекарський сорт.

 2 сорт з мяких пшениць, 8-10% висівок, білий колір з сіруватим відтінком. Використовується в кондитерській промисловості.

 Оббивне борошно з мяких пшениць без виділення висівок, сірий колір з темними включеннями висівок, найбільш грубе розмелювання.

Макаронне борошно з твердих та мяких скловидних пшениць. Ділиться на 2 сорти: вищий (крупка), перший (напівкрупка).

Кулінарне борошно – суміш пшеничного хлібопекарського борошна вищого та 1 сорту із додаванням солі, цукру, сухого молока, яєчного порошку, соєвого борошна, а також хімічних розпушувачів (кухонної соди або амонію). Використовують для приготування млинців, пудингів, бісквітів. Спосіб приготування зазначений на упаковці.

2) Житнє борошно буває тільки одного типу хлібопекарське. Залежно від міри виділення висівок ділиться на 3 сорти:

 Сіяне до 3% висівок, білий колір з синюватим відтінком, найдрібніше.

 Обдирне до 10% висівок, білий колір з сіруватим відтінком.

 Оббивне висівки не виділяються, сірий колір. Є головним хлібопекарським сортом житнього борошна.

3) Крім житнього та пшеничного борошна окремо поширені їх суміші: житньо-пшеничне (60 на 40), пшенично-житнє (70 на 30).

4) Вівсяне борошно – в-цтво печева.

5) Соєве як білковий збагачувач.

6) Горохове та гречане – в-цтво харч. Концентратів.

7) Кукурудзяне для приготування мамалиги.

13. Оцінка якості та дефекти борошна.

Органолептичні показники. Колір має бути характерним до виду однорідним. Запах – слабкий, специфічний, без сторонніх ознак. Смак – пісний, без гіркого, кислого та ін. сторонніх.

Фізико-хімічні показники. Вологість – показник збереженості зерна до 14%. Вміст доброякісного ядра 98-99%. Сміттєві домішки можуть бути мінеральні (земля, пісок, пил), органічні (частини зерна, стебла, колоса, плівок), зерна інших рослин. Вміст зіпсованих ядер. Вміст недодиру – це ядра, з яких не зняті оболонки та квіткові плівки. Вміст мучелі – порошкоподібна частина висівок, що залишається після шліфування та полірування.

14. Способи та оптимальні умови зберігання крупи і борошна.

Транспортують та зберігають крупу та борошно із дотриманням санітарно-гігієнічних норм, в чистих, сухих, захищених від атмосферних опадів ємностях. Строк зберігання залежить від виду та сорту борошна, а також умов зберігання: темп. 18+20С; вологість до 70%, відсутність шкідників.

15. Процеси, що протікають при зберіганні крупи і борошна.

Процеси, що відбуваються при зберіганні: дозрівання борошна, згіркнення борошна та крупи, пліснявіння крупи та борошна (зволоження, коливання темп), самозігрівання крупи та борошна, пошкодження амбарними шкідниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]