Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo_prod_tovari_shpargalki_1.doc
Скачиваний:
267
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
430.59 Кб
Скачать

7. Оцінка якості та дефекти зерна.

Органолептичні показники. Колір має бути характерним до виду однорідним. Запах – слабкий, специфічний, без сторонніх ознак. Смак – пісний, без гіркого, кислого та ін. сторонніх.

Фізико-хімічні показники. 1) Вологість – показник збереженості зерна. За вологістю зерно ділиться на 4 різновиди: сухе зерно 14%, зерно середньої сухості 14-15,5%, вологе 15,5-17%, сире більше17%. Два останні перед зберіганням треба досушувати. 2) Натура зерна – це маса 1л зерна виражена в гр. Кількісне значення даного показника знаходиться в межах 500-800 і характеризує повноцінність зерна, міру його твердості та скловидності та напрям використання. 3) В зерні також нормується вміст зернових та сміттєвих домішок.

Дихання або самозігрівання це процес погіршення якості зерна, при якому воно приєднуючи кисень вуглеводами та іншими сухими речовинами продукту, призводить до утворення вуглекислого газу,води у вигляді водяних парів та значної кількості енергії (тепла). Дихання відбувається в кілька етапів: 1) до 30 С як наслідок зерно втрачає блиск; 2) до 60С – зерно набуває ознак тухлості, цвілевого запаху; 3) до 70С – зерно чорніє, набуває гниттєвого запаху; 4) більше 70С можливе самозагорання.

8. Фактори, що формують якість крупи.

Фактори.

1) Вид та якість зернової культури.

2) Технологія отримання, яка складається з наступних операцій:

• Формування партій зерна проводиться для збалансування якості та раціонального використання зернових ресурсів.

• Очищення зерна від домішок шляхом: просіювання; сепарування за допомогою центр обіжних сил відбувається розподіл зернової маси на більш легку фракцію – сміттєві домішка та більш важку – повноцінне зерно; трієрування – очищення зерна від домішок іншої форми, представляє собою горизонтальний циліндр, що має різнопрофільні отвори; магнітоуловлювання дозволяє відділити феродомішки.

• Гідротермічна обробка – це обробка зерна водяною парою протягом 3-5 хв. З наступним висушуванням до вологості 12-14%, при цьому відбувається ущільнення борошнистого ябра і відшарування його від оболонок за рахунок клейстеризації крохмалю та денатурації білків.це також призводить до зміцнення борошнистого ядра, що полегшує відділення висівок і збільшує % доброякісної крупи. Крім цього температурна обробка призводить до карамелізації цукрі, що є причиною потемніння готової крупи (гречка).

• Сортування зерна за розміром проводиться за допомогою набору сит із різними діаметрами отвору, для поділу зернової маси на крупну, середню та дрібну фракції з метою збільшення виходу доброякісного ядра.

• Відділення висівок відбувається в 3 етапи за допомогою 2 вертикальних плит, що мають рифлену поверхню:

o Шеретування проводиться з метою виділення квіткових плівок злакових культур та плодових оболонок гречки. Відділені фракції видаляють за допомогою просіювання.

o Шліфування – обробка з метою часткового виділення висівок, при цьому зерно набіває більш округлої форми і відрізняється наявністю на поверхні мучелі – фактор псування готової крупи.

o Полірування – більш тонка обробка з метою повного виділення висівок. При цьому крупа відрізняється наявністю блискучої поверхні, тобто має кращий товарний вигляд, більш швидко і гарно розварюється, має кращі кулінарні якості, через відсутність залишку жиру краще зберігається. Про те при поліруванні крупи мають нижчу біологічну цінність у зв’язку із відсутністю висівок.

• Заключним етапом в-цтва крупи є сортування, магнітоуловлювання та упакування.

Особливості виготовлення деяких видів круп: 1) пластівці готуються пропарюванням, розплющуванням та розчеплюванням; 2) Манна крупа готується шляхом сортового розмелювання пшениці, борошна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]