Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ до германського мовознавства - Олена Андрушенко.doc
Скачиваний:
499
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.76 Mб
Скачать

4.6. Редукція ненаголошеного вокалізму

Унаслідок появи фіксованого наголосу, закріпленого за одним із перших складів слова ще в ранньогерманську епоху, відбувалася редукція ненаголошених складів у кінці слова (флексій, суфіксів). Редукції зазнали голосні в закінченнях, якщо за ними не слідувало приголосних. Редукувалися насамперед голосні е, а, о, у той час як і, u зберігалися довше, напр.: гот. hairus ‘меч’, hatis ‘ненависть’.

Довгі голосні в кінці слова зазнають часткової редукції, напр.: гот. wileis ‘(ти) хочеш’ – wili ‘(він) хоче’.

Кінцеві приголосні в ненаголошених складах зникли ще у прагерманській мові. Винятки становлять готське закінчення називного відмінка однини s та давньоісландське – r. Напр.: гот. þiubs ‘злодій’, двн.-ісл. þjofr, пор. також: двн.-англ. þeof, двн.-в.-нім. þiob, двн.-фр. þiaf.

У процесі подальшого історичного розвитку голосні і приголосні в ненаголошений складах зазнають в англійській та німецький мовах повної чи часткової редукції. В англійській мові цей процес відбувався інтенсивніше, ніж у німецькій, і призвів до повної редукції флексії у парадигмі імені й дієслова.

4.7. Система консонантизму

За способом артикуляції приголосні індоєвропейської мови-основи поділяють на сонорні (сонанти), щілинні (спіранти=фрикативні), зімкнені (проривні) та напівголосні.

До сонорних належали l, m, n, r. Напівголосними були j, w. Особливістю усіх цих звуків було те, що вони могли виступати як приголосні, так і голосні, виконуючи в останньому випадку складоутворюючу функцію, Напр.: *bņd ‘зв’язувати’. У випадку, коли сонорні були складоутворюючими їх позначали як ļ, ņ, mo , ŗ, а напівголосні j та w – як ı, u.

У системі індоєвропейських приголосних виокремлюють такі ряди зімкнених: дзвінкі та глухі. Їх поділяють на аспіровані та неаспіровані. Дзвінкі аспіровані – bh, dh, gh, ĝh, gwh,неаспіровані – b, d, g, ĝ, gw; глухі аспіровані – ph, th, kh, к‾ , kwh, – неаспіровані – p, t, k, к, kw. Аспіровані bh, dh, gh вважають не буквосполученнями, а єдиними фонемами.

Окрім цього, для індоєвропейської мови-основи реконструюють фрикативний s та ларингальний h. У Табл. 3 представлена система приголосних індоєвропейської мови-основи:

Таблиця 3

Індоєвропейські приголосні

тип

сонорні

напів-голосні

зімкнені

фрикатив-ний

лабіо-велярний

звуки

l

m

n

r

j

w

дзвінкі

глухі

s

h

аспіровані

bh, dh, gh, ĝh, gwh

неаспіровані

b, d, g, ĝ, gw

аспіровані

ph, th, kh, к, kwh

неаспіровані

p, t, k, к, kw

Своєю фонетичною будовою германські мови відрізняються від інших індоєвропейських мов насамперед системою приголосних (зімкнених зокрема). Для індоєвропейської мови-основи характерним була велика кількість проривних при незначній кількості фрикативних фонем; для германських приголосних – навпаки. Відновлена система фонем для спільногерманської мови представлена в Табл. 3.

Таблиця 4