Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОК Проскуряков1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать

5.2. Інвестиційний капітал, його склад і структура

Вибір схеми фінансування нерозривно пов’язаний із врахуванням особливостей як власного, так і залученого капіталу.

Власний капітал характеризується наступними позитивними особливостями:

  • простота залучення (вирішують власники підприємства);

  • більш висока здатність генерувати прибуток у всіх сферах діяльності (при його використанні не потрібно сплачувати процент по позиці в різних його формулах);

  • забезпечення фінансової стійкості розвитку підприємства, його платоспроможності в довгостроковому періоді, а відповідно і зниженням ризику банкрутства.

Недоліки:

- обмеженість обсягу залучення;

  • висока вартість в порівнянні з альтернативними позичковими джерелами формування;

  • невикористана можливість приросту коефіцієнта рентабельності власного капіталу за рахунок залучення кредитних фінансових засобів.

При використанні тільки власного капіталу підприємство обмежує темпи свого розвитку.

Залучений капітал характеризується позитивними особливостями:

  • широкі можливості залучення, особливо при високому кредитному рейтингу підприємства;

  • забезпечення росту фінансового потенціалу підприємства при необхідності суттєвого розширення його активів і нарощення темпів росту обсягу його господарської діяльності;

  • більш низька вартість в порівнянні з власним капіталом за рахунок забезпечення “податкового щита”;

  • можливість генерувати приріст фінансової рентабельності (коефіцієнт рентабельності власного капіталу).

В той же час використання залученого капіталу має наступні недоліки:

  • використання цього капіталу генерує найбільш небезпечні інвестиційні ризики в господарській діяльності підприємства;

  • активи, сформовані із залученого капіталу генерують меншу норму прибутку;

  • висока залежність вартості залучаємого капіталу від коливань кон’юнктури фінансового ринку;

  • складність процедури залучення.

Оптимальна структура капіталу – це таке співвідношення власних і залучених засобів, при якому забезпечується найбільш ефективна пропорційність між коефіцієнтом фінансової рентабельності і коефіцієнтом стійкості підприємства, тобто максимізується його ринкова вартість.

Управління формуванням інвестиційних ресурсів підприємства в значній мірі базується на концепції вартості капіталу.

Сутність концепції вартості капіталу полягає в тому, що як фактор виробництва і інвестиційний ресурс капітал в будь-якій своїй формі має визначену вартість, рівень якої повинен враховуватись в процесі його залучення в економічний процес.

Характеризуючи економічний зміст цієї концепції, безпосередньо пов’язаної з механізмом формування інвестиційних ресурсів підприємства, слід виділити такі основні її аспекти:

  1. Найважливішою характеристикою вартості капіталу є її рівень.

  2. Рівень вартості капіталу суттєво відрізняється по окремим його елементам.

  3. В процесі формування капіталу оцінка рівня його вартості здійснюється не тільки в розрізі окремих його елементів, але і по підприємству в цілому.

  4. Оцінка і прогнозування середньозваженої вартості капіталу на конкретному підприємстві повинні здійснюватись з урахуванням багатьох факторів (структури елементів капіталу по джерелам його формування; тривалості залучаємого капіталу; рівня ризику господарської діяльності підприємства, що характеризується станом його фінансової стійкості, платоспроможності, ділової активності і рентабельності; середньої ставки позичкового проценту і її динаміки, що визначається коливаннями кон’юнктури ринку грошей і ринку капіталу; рівня ставки оподаткування прибутку встановленого для даного виду діяльності, і системи податкових пільг; дивідендної політики підприємства, яка визначає вартість власного капіталу; доступності різних джерел фінансування, що визначає фінансову гнучкість підприємства; галузевих особливостей діяльності підприємства, які визначають тривалість його операційного циклу і рівень ліквідності активів; співвідношення обсягів капіталу, використовуваного в операційній і інвестиційній діяльності підприємства; стадії "життєвого" циклу підприємства). Під впливом перерахованих факторів середньозважена вартість капіталу постійно змінюється в процесі економічного розвитку підприємства.

  5. Забезпечення ефективного формування інвестиційного капіталу підприємства в процесі його розвитку потребує постійної оцінки його грошової вартості.

  6. Показники середньозваженої і граничної вартості капіталу характеризуються багатоаспектним застосуванням у всіх сферах інвестиційної діяльності підприємства, пов’язаних з формуванням і використанням капіталу.