Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОК Проскуряков1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать

9.3. Планування потреби в інвестиційних ресурсах для інноваційного інвестування.

Підставою для визначення розмірів фінансування є кошториси, розроблювані по кожному проекту окремо в розтині самостійних етапів із розподілом по роках (на поточний рік із розподілом по кварталах). При цьому завдання фінансування має як би статичний і динамічний розтини.

У першому випадку вирішується питання про загальний розмір грошових ресурсів, у другому - у які конкретні терміни ці ресурси повинні бути надані, щоб своєчасно здійснити необхідні платежі.

Відповідь на перше питання формується в результаті упорядкування розгорнутої форми плану фінансових надходжень.

Ця форма заповнюється, виходячи з джерел фінансування і дозволяє визначити, яку загальну кількість коштів необхідно одержати для здійснення намічених проектів.

Міра своєчасності надходження фінансування визначається за спеціальною формою, яка називається балансом грошового відтоку і притоку.

Документом фінансового планування роботи сучасного підприємства виступає фінансовий план, що являє собою баланс грошових прибутків і витрат. Як правило, цей план складається на рік, але в умовах високої інфляції це може робиться і щоквартально. Фінансовий план підприємства містить чотири самостійних розділи. У першому - фігурують прибутки і надходження коштів. У другому - вказуються напрями використання фінансових ресурсів, тобто ті суми, що передбачається витратити на розширення виробництва (збільшення обсягів розробок), економічне стимулювання результатів діяльності підприємства. У цьому розділі плану фіксуються капітальні вкладення, відрахування у фонди інноваційних підприємств, витрати на придбання цінних паперів і т.п.

У третьому розділі фінансового плану відбиваються кредитні взаємовідносини підприємства з банківськими організаціями. Саме тут фіксуються всі отримані підприємством позички, їх повернення і сплата відсотків за користування кредитом. При цьому одержуванні підприємством кошти вказуються в дохідній частині плану, а суми, виплачувані в рахунок погашення позики і відсотків за кредит - у видатковій частині.

Принципи організації фінансування та його основні завдання:

  1. Чітка цільова орієнтація системи - її ув’язування з завданням швидкого і ефективного впровадження сучасних науково-технічних досягнень.

  2. Логічність, обгрунтованість і юридична захищеність використовуваних прийомів і механізмів.

  3. Множинність джерел фінансування.

  4. Широта і комплексність системи, тобто можливість охоплення максимально широкого кола технічних і технологічних новинок і напрямків їхнього практичного використання.

  5. Адаптивність і гнучкість, що припускають постійне настроювання як усієї системи фінансування, так і її окремих елементів на умови зовнішнього середовища, що змінюється динамічно, з метою підтримки максимальної ефективності.

Форми фінансування інноваційної діяльності підприємства

Фінансові ресурси іп

ФІ, що утворилися за рахунок власних та прирівнених коштів

ФІ, що надходять у порядку перерозподілу

Доходи

страхові відшкодування з ризиків, що наступили

Прибуток від реалізації товарної продукції

ФР, що надходять від концернів, асоціацій, галузевих та регіональних структур

ФІ, що формуються на пайових началах

Інші види ресурсів

Дивіденди та відсотки з цінних паперів інших емітентів

Бюджетні асигнування

Порядок фінансування інноваційних проектів у кожному конкретному випадку має свою специфіку і безпосередньо пов’язаний із характером нововведень, що впроваджуються.