Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОК Проскуряков1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать
    1. Поняття інвестиційного проекту

Інвестиційний проект представляє собою основний документ, який визначає необхідність здійснення реального інвестування, в якому в загальноприйнятій послідовності розділів викладені основні характеристики проекту і фінансові показники, пов’язані з його реалізацією.

Розроблений реальний інвестиційний проект дозволяє спочатку власникам і менеджерам підприємства, а потім і потенційним інвесторам всебічно оцінити доцільність його реалізації і очікувану ефективність.

Розроблені в розділі окремих форм реального інвестування проекти класифікуються за рядом ознак:

інвестиційні проекти розвитку;

інвестиційні проекти санкції;

проекти, що забезпечують приріст обсягу випуску продукції;

проекти, що забезпечують розширення (оновлення)асортименту продукції;

проекти, що забезпечують підвищення якості продукції;

проекти, що забезпечують зниження собівартості продукції;

проекти, що забезпечують вирішення соціальних, екологічних і інших завдань.

проекти незалежні від реалізації інших проектів організації;

проекти залежні від реалізації інших проектів підприємства;

проекти, що виключають реалізацію інших проектів.

короткострокові проекти (з періодом реалізації до 1 року);

середньострокові проекти (з періодом реалізації від 1 до 3-х років);

довгострокові проекти (з періодом реалізації понад 3-х років).

невеликі інвестиційні проекти (до 100 тис.$);

середні інвестиційні проекти (від 100 тис. до 1млн. $);

крупно масштабні інвестиційні проекти (понад 1млн.$);

проекти, що фінансують за рахунок внутрішніх джерел;

проекти, що фінансують за рахунок акціонування (первинна або додаткова емісія акцій);

проекти, що фінансуються за рахунок кредиту;

проекти із змішаними формами інвестування.

В залежності від видів інвестиційних проектів формуються вимоги до їх розробки. Для невеликих інвестиційних проектів, що фінансуються за рахунок внутрішніх джерел, обгрунтування здійснюється по скороченому колу розділів і показників. Для середніх і крупномасштабних інвестиційних проектів, фінансування реалізації яких передбачається за рахунок зовнішніх джерел, необхідно повномасштабне обгрунтування по відповідним національним і міжнародним стандартам. Таке обгрунтування інвестиційних проектів повинно відповідати визначеній логічній структурі, яка має уніфікований характер в більшості країн з розвинутою ринковою економікою (відхилення від цієї загальноприйнятої структури може викликатись лише галузевими особливостями і формами здійснення реальних інвестицій).

У відповідності із рекомендаціями Організації Об’єднаних Націй по Промисловому Розвитку інвестиційний проект повинен мати наступні основні розділи:

Інвестиційні проекти мають декілька основних властивостей:

вимірність – це можливість кількісного визначення діяльності або очікуваних результатів; часовий горизонт –це характерний обмежений час розробки та реальність проекту; чітке визначення взаємопов’язаних послідовних подій, які пов’язані з окремими видами діяльності; цільова спрямованість.

В інвестиційному проекті детально розглядаються науково-технічні, технологічні, організаційні, соціальні, фінансові та інші аспекти господарської діяльності підприємств. Ретельно розроблений інвестиційний проект дає експертам та керівникам відповіді на такі основні запитання: який необхідний обсяг інвестиційних витрат для реалізації проекту; яким чином передбачається залучити інвестиції у проект; що в цьому інвестиційному проекті може бути привабливим для потенційних інвесторів; у який термін окупляться здійснені у проекті інвестиційні витрати; яка економічна ефективність (фінансова рентабельність) проекту; чи придатні висунуті у проекті-ідеї до практичної реалізації; яку організаційну підготовку слід провести для створення нового бізнесу; які переваги буде мати запропонований бізнес над конкурентами; чи достатній внутрішній ринок збуту для продукції підприємства; як буде організовано забезпечення виробничими ресурсами бізнесу; чи відповідає кваліфікація працівників або менеджерів підприємства для реалізації проекту?

Інвестиційний проект допомагає реально оцінити висунуті ідеї, задокументувати, оцінити їх, визначивши економічну ефективність та реальність втілення у життя, передбачити спосіб керування процесом реалізації інвестиційного проекту.

Інвестиційний проект слід розглядати як цикл, що складається з трьох окремих фаз (або етапів інвестиційного проектування).

Розробка інвестиційного проекту є досить трудомістким процесом і вимагає значних витрат часу та коштів. Ефективність та результативність інвестиційного проекту досягаються домагається правильною та раціональною організацією розробки інвестиційного проекту, яка передбачає чіткий розподіл обов’язків між виконавцями проектних робіт та координацію їхніх дій; забезпечення взаємозв’язків та взаємоузгодженості в розробці окремих розділів проекту; встановлення термінів розробки проекту; доведення основних положень проекту до всіх зацікавлених сторін.