Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОК Проскуряков1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать

2.2. Інвестиційне планування. Система інвестиційного контролінгу

Основу механізму управління інвестиційною діяльністю підприємства складає інвестиційне планування. Інвестиційне планування – це процес розробки системи планів і планових показників по забезпеченню розвитку підприємства необхідними інвестиційними ресурсами і підвищенню ефективності його інвестиційної діяльності в передбачуваному періоді.

Інвестиційне планування на підприємстві базується на використанні трьох основних його систем.

Системи інвестиційного планування

Форми реалізації результатів інвестиційного планування

Період планування

1. Прогнозування інвестиційної діяльності

Розробка загальної інвестиційної стратегії і інвестиційної політики по основним напрямкам інвестиційної діяльності підприємства

До 3-х років

2. Поточне планування інвестиційної діяльності

Розробка поточних планів по окремим аспектам інвестиційної діяльності

1 рік

3. Оперативне планування інвестиційної діяльності

Розробка і доведення до виконавців бюджетів, платіжних календарів та інших форм оперативних планових завдань по всім основним питанням інвестиційної діяльності

Місяць, квартал

Система поточного планування базується на розробленій інвестиційній стратегії і інвестиційній політиці по окремих аспектах інвестиційної діяльності. Це планування полягає в розробці конкретних видів поточних планів, які дають можливість визначити на передбачуваний період всі форми інвестиційної діяльності підприємства і джерела її фінансування, сформувати структуру його доходів і витрат, забезпечити фінансову стійкість і постійну платоспроможність підприємства в процесі його інвестиційної діяльності, визначити приріст і структуру його активів на кінець планового періоду.

Система оперативного планування інвестиційної діяльності полягає в розробці комплексу короткострокових планових завдань по інвестиційному забезпеченню основних напрямків розвитку господарської діяльності підприємства. Головною формою такого планового завдання є бюджет.

Бюджет – це оперативний план короткострокового періоду, розроблений, зазвичай, в рамках до одного року (як правило, в рамках майбутнього кварталу або місяця), який відображає витрати і надходження інвестиційних засобів у процесі здійснення конкретних форм інвестиційної діяльності.і

Класифікація бюджетів по основним ознакам

Застосовувані в процесі оперативного інвестиційного планування бюджети класифікуються по ряду ознак:

В складі механізму інвестиційного менеджменту важлива роль відводиться системам і методам внутрішнього інвестиційного контролю.

Внутрішній інвестиційний контроль – це організований підприємством процес перевірки виконання і забезпечення реалізації всіх управлінських рішень в сфері інвестиційної діяльності з метою реалізації інвестиційної стратегії.

В останні роки в практиці країн з розвинутою ринковою економікою широкого розповсюдження отримала нова прогресивна комплексна система внутрішнього контролю, яка називається „контролінг”. Концепція контролінга розроблялась як засіб активного попередження кризових ситуацій в діяльності підприємств. Принципом цієї концепції, що отримала назву „управління по відхиленнях”, є оперативне порівняння основних планових (нормативних) і фактичних показників з метою виявлення відхилень між ними і визначення взаємозв’язку і взаємозалежності цих відхилень на підприємстві з метою впливу на вузлові фактори нормалізації діяльності.

Інвестиційний контролінг – це контролююча система, що забезпечує концентрацію контрольних дій на найбільш пріоритетних напрямках інвестиційної діяльності підприємства, своєчасне виявлення відхилень фактичних її результатів від передбачених і прийняття оперативних управлінських рішень, що забезпечують ї нормалізацію.

Основні функції інвестиційного контролінгу:

  • спостереження за ходом реалізації інвестиційних завдань, встановлених системою планових показників і нормативів;

  • вимірювання ступеня відхилення фактичних результатів інвестиційної діяльності від передбачених;

  • діагностування по величині відхилень погіршення в інвестиційній позиції підприємства і суттєвого зниження термінів його розвитку;

  • розробка оперативних управлінських рішень по нормалізації інвестиційної діяльності підприємства у відповідності з передбаченими цілями і показниками;

  • корекція, при необхідності, окремих цілей і показників інвестиційної діяльності в зв’язку із змінами зовнішнього інвестиційного середовища, кон’юнктури інвестиційного ринку і внутрішніх умов.

Як видно з цих функцій, інвестиційний контролінг не обмежується лише здійсненням внутрішнього контролю за інвестиційною діяльністю і інвестиційними операціями, але є одночасно ефективною координуючою системою забезпечення взаємозв’язку між формуванням інформаційної бази, інвестиційним плануванням і внутрішнім інвестиційним контролем на підприємстві.

Побудова системи інвестиційного контролінгу на підприємстві базується на певних принципах, основними із яких є:

  1. спрямованість системи інвестиційного контролінгу на реалізацію розробленої інвестиційної стратегії підприємства;

  2. багатофункціональність інвестиційного контролінгу;

  3. орієнтація інвестиційного контролінгу на кількісні стандарти;

  4. відповідність методів інвестиційного контролінгу методам інвестиційного аналізу і інвестиційного планування;

  5. своєчасність операцій контролінгу;

  6. гнучкість побудови контролінгу;

  7. простота побудови контролінгу;

  8. економічність контролінгу.

З урахуванням перерахованих принципів інвестиційний контролінг на підприємстві будується за наступними основними етапами:

Впровадження на підприємстві системи інвестиційного контролінгу дозволить суттєво підвищити ефективність всього процесу управління його інвестиційною діяльністю.