Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОК Проскуряков1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Просторова оптимізація інвестиційних проектів

Мається на увазі можливість реалізації кожного конкретного проекту як у загальному обсязі необхідних для нього інвестицій, так і будь – якої окремої їх частини.

Послідовність:

  1. Для кожного проекту спочатку необхідно розрахувати індекс рентабельності – РІ.

  2. Рентабельні проекти (з РІ >1) ранжуються в міру зменшення показника РІ.

  3. До інвестиційного портфеля підприємства послідовно включаються проекти в порядку зменшення їх показника РІ до того моменту, поки їхня сукупна вартість не перевищує мінімум обсягів інвестицій, що можуть бути профінансовані.

  4. Якщо перелік привабливих проектів не вичерпано і наявний залишок інвестиційних ресурсів, то наступним кроком (за критерієм зменшення РІ) проект беремо до реалізації не в повному обсязі, а лише в тій частині, яка може бути реально профінансована підприємством.

Часова оптимізація проектів, що піддаються подрібненню

Якщо перед інвестиційним аналітиком стоїть завдання розподілити обмежені за роками фінансові ресурси за декількома інвестиційно-привабливими проектами, тобто передбачається, що всі вони не можуть бути одночасно реалізовані підприємством у плановому році в повному обсязі (внаслідок обмеження ресурсів) але проекти, що залишилися, або їх частини можуть бути реалізовані в наступних роках, то в такому разі йдеться про часову оптимізацію інвестицій.

Послідовність:

  1. За кожним запропонованим до розгляду інвестиційним проектом необхідно розрахувати індекс відносних витрат NPV у випадку, якщо реалізацію проекту буде відстрочено на певний період. Розрахунок за формулою

- чистий приведений до теперішньої вартості дохід інвестиційного проекту без відстрочення його реалізації;

–чистий приведений до теперішньої вартості дохід з відстроченням реалізації проекту на період t;

–обсяг відкладених інвестицій.

2. Реалізація інвестиційних проектів, що мають найменшу величину індексу можливих втрат - NPV, переносяться на наступний рік.

За умов, коли перед інвестиційними менеджерами підприємства стоїть завдання обов’язкового врахування при формуванні портфеля реальних інвестицій таких цільових критеріїв інвестиційної діяльності, як максимізація грошового потоку та ефективність вкладень капіталу, мінімізація проектного ризику та створення нових робочих місць і т.д., завжди доцільне використання методу комплексних оцінок відстаней. Сутність цього методу полягає в наступному.

Розділ обмежених засобів фінансування між пропонованими до розгляду інвестиційними проектами спочатку передбачає необхідність розрахунку аналітичних показників, що відображають цілі інвестиційної діяльності підприємства. Найпріоритетнішим напрямом необхідно вважати досягнення максимального рівня ефективності інвестицій. Він відображається індексом рентабельності (ІР). Рівень ризикованості проектів може характеризуватися різноманітними показниками, однак для дотримання правил односпрямованості змін показників, що аналізується, найдоцільніше скористатися оберненим показником коефіцієнта коваріації (1 – cv), який інтерпретується як коефіцієнт ризикової безпеки (KRS).

Максимізувати грошові потоки інвестиційного проекту можна за допомогою низки показників, з яких слід виділити інтегрований показник чистого приведеного до теперішньої вартості прибутку від реалізації проекту (NPV).

Якщо в процесі оптимізації портфеля реальних інвестицій необхідно враховувати створення нових робочих місць, то можна скористатися відповідним коефіцієнтом, що відображає таку особливість проекту:

,

де – коефіцієнт створення нових робочих місць;

–загальна потреба у промислово-виробничому персоналі, осіб;

–потреби у промислово-виробничому персоналі для інвестиційного проекту, що покривається наявними трудовими ресурсами, осіб.

Наступним кроком є порівняння отриманих значень з їх еталонними (рекомендованими) характеристиками. Окрема відстань j –го проекту по його інвестиційному оціночному показнику від значення еталону ( і = 1, 2,…,m) розраховується за формулою:

,

де - прогнозоване значення показника, од. виміру;

–найкраще для цього набору інвестиційних проектів значення і –го; показника або його оптимальне значення, розраховане для умовного проекту з еталонними характеристиками, од. виміру.

Розрахунок комплексної оцінки кожного проекту рекомендується здійснювати за формулою евклідової відстані – від точки еталона до конкретних значень показників об’єктів, що оцінюються. Відстань до еталона розраховується для кожного окремого проекту за формулою:

де, – комплексна оцінкаj –го проекту ( j= 1,2,3,…., n) коеф.;

–окрема відстань j –го проекту в його інвестиційному оціночному показнику від значення еталона (i = 1, 2,…., m), коеф.;

–коефіцієнт порівняльної значимості і – показника, коеф.

Результати розрахунків доцільно подавати в аналітичній таблиці

Інвестиційний проект

Пріоритетні показники

Окрема відстань прогнозованої величини цільового показника від значення еталона (Dіj), коеф.

Комплексна оцінка j-го проекту з урахуванням коефіцієнтів порівняльної значимості (Кj), коеф.

Ранжування проектів місце

Необхідний обсяг інвестицій для реалізації проекту, гр.од.

Допустима частка від необхідного обсягу інвестицій, коеф.

Допустиме фінансування інвестиційних проектів, гр.од. (гр. 12 х гр. 13)

РІ, коеф. (Y1j)

KRS = 1 – CV, коеф. (Y2j)

NPV, коеф. (Y3j)

NPV, коеф. (Y3j)

...

КСРМ коеф. (Ymj)

D1j

D2j

D3j

...

Dmj

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Проект 1

Проект 2

….

Проект m

Проект – еталон

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Коефіцієнт порівняльної значимості і –го показника (аі), коеф.

Всього засобів фінансування, що є у розпорядженні підприємства

Залежно від обраної інвестиційної стратегії та цілей, яких передбачається досягти в результаті реалізації проекту, підприємство може надавати окремим показникам ту або іншу вагу і, відповідно, отримувати економічно більш обгрунтовані відстані. Це досягається за допомогою коефіцієнтів порівняльної значимості (аі), виражених цілими числами, причому найбільш пріоритетним показникам надають менші величини аі.

Для підсумкового ранжування інвестиційних проектів необхідно упорядкувати значення за зростанням. Найменш віддалений від точки еталону проект отримує найвищу оцінку, а отже він є найпривабливішим при формуванні портфеля реальних інвестицій.