Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОК Проскуряков1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать
    1. Обгрунтування ставки дисконтування

Ставка дисконту, що використовується в методах оцінювання ефективності інвестиційних проектів, є середньозваженою вартістю капіталу, що вкладаються в підприємство. Таким чином, інвестиційному аналізові передує розрахунок середньозваженої вартості капіталу (WACC), яка є мінімальною нормою прибутковості, що очікується інвесторами та кредиторами від своїх вкладень, і розраховується як середнє з вартості окремих компонентів, зважених за їхньою часткою в загальній структурі капіталу.

WACC = w33 x k33 (1-T) + wпа х kпа + wвк х kвк,

де w33 , wпа, wвк , - частка у загальній структурі капіталу підприємства відповідно запозичених засобів, привілейованих акцій, власного капіталу (включно з акціонерним), а саме простих акцій, амортизаційних відрахувань та не розподіленого прибутку підприємства;

k33, kпа, kвк, - вартості відповідних частин капіталу (необхідна їх дохідність);

Т – ставка податку на прибутку.

З погляду ризику WACC = Безризикова частина норми прибутку на вкладений капітал + Премія за фінансовий та підприємницький ризики, притаманні певному підприємству + Інфляційна премія.

Таким чином, для того щоб визначити загальну вартість капіталу підприємства, необхідно спочатку оцінити величину кожної його складової.

Особливості розрахунку та застосування wacc

1. Відсотки, що сплачуються із запозиченого капіталу (враховуючи і кредиторську заборгованість), зараховуються до витрат на виробництва продукції. Таким чином, вартість запозиченого капіталу після сплати податків стає нижчою за вартість до сплати податків. Тому вартість запозиченого капіталу, скоригованого на суму зекономленого податку на прибуток, визначаються формулою:

де - ефективна вартість запозичених засобів.

2.До структури капіталу компанії не зараховується короткотерміновий борг (тобто до розрахунків WACC не будуть залучатися джерела короткотермінових засобів у випадку, коли цього конкретно не вимагають нормативні акти певної країни).

Екологічний зміст WACC полягає в тому, що підприємство може приймати будь-які рішення інвестиційного характеру, рівень рентабельності яких не нижчий за поточне значення показника WACC.

З розрахованою WACC порівнюється показник внутрішньої норми прибутковості інвестиційного проекту (IRR), розрахований для конкретного проекту, при цьому зв’язок між ними такий:

  • якщо IRR перевищує WACC, то проект може бути прийнятий до реалізації, оскільки задовольняє інтереси інвесторів та кредиторів;

  • якщо IRR < WACC, то проект відхиляють;

  • якщо IRR= WACC, то проектні прибутковий ні збитковий.

Ціна підприємства

Показник WACC може використовуватись для визначення ціни підприємства (ЦП) в цілому як суб’єкта на ринку капіталу. Один із можливих підходів до визначення останньої передбачає, що узагальнена ЦП може бути знайдена за такою формулою:

де = Виручка від реалізації продукції – Витрати на виробництво продукції без врахування відсоткових платежів за довготерміновий борг – Сукупність податкових платежів та обов’язкових відрахувань від прибутку + Амортизаційні відрахування;

–порядковий номер року;

n - загальна кількість років аналізу (визначається на основі загальної передбачуваної тривалості всіх інвестиційних програм підприємства).