Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОК Проскуряков1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать
    1. Функції і механізм інвестиційного менеджменту

Система інвестиційного менеджменту реалізує свою головну ціль і основні задачі шляхом здійснення визначених функцій. Ці функції поділяються на дві основні групи, що визначаються комплексним змістом самої системи управління інвестиційною діяльністю:

  1. Функції інвестиційного менеджменту як системи, що управляє.

Ці функції є складовими будь-якого процесу управління незалежно від виду діяльності підприємства, його організаційно-правових форм, розміру, форми власності і т.д. В теорії управління ці функції характеризуються як загальні.

  1. Функції інвестиційного менеджменту як спеціальної сфери управління підприємством. Склад цих функцій визначається конкретним об’єктом даної управлінської системи. Теорія управління розглядає ці функції як специфічні.

В найбільш загальному вигляді склад основних функцій інвестиційного менеджменту в розрізі цих груп представлений на рис. 1.5.

Рис. 1.5 Основні функції інвестиційного менеджменту

Процес управління інвестиційною діяльністю базується на певному механізмі. Механізм інвестиційного менеджменту представляє собою систему основних елементів, що регулюють процес розробки і реалізації інвестиційних рішень підприємства. В структуру механізму інвестиційного менеджменту входять наступні елементи:

Ефективний механізм інвестиційного менеджменту дозволяє в повному обсязі реалізувати цілі і задачі, що стоять перед ним, сприяє результативному здійсненню функцій управління інвестиційною діяльністю підприємства.

Питання для самоконтролю:

  1. Що таке інвестиції?

  2. Що таке валові, чисті інвестиції?

  3. Назвіть основні сутнісні характеристики інвестицій підприємства як об’єкта управління.

  4. В чому полягає роль інвестицій в системі забезпечення ефективного функціонування підприємства?

  5. Які основні фактори, що впливають на інвестиційну активність?

  6. Назвіть основні ознаки класифікації інвестицій.

  7. Розкрийте сутність інвестиційного менеджменту. Якими принципами забезпечується реалізація ефективного управління інвестиційною діяльністю підприємства?

  8. Які цілі і задачі інвестиційного менеджменту?

  9. Назвіть суб’єкти і об’єкти інвестиційного менеджменту.

  10. Які функції інвестиційного менеджменту?

  11. Назвіть і розкрийте сутність основних елементів інвестиційного менеджменту.

Тема 2. Методичні засоби та методичний інструментарій інвестиційного менеджменту План

  1. Організаційне та інформаційне забезпечення інвестиційного менеджменту.

  2. Інвестиційне планування. Система інвестиційного контролінгу.

  3. Концепція зміни вартості грошей у часі.

  4. Концепція і методичний інструментарій врахування фактору ризику.

Література: 6, 7, 8, 15, 25, 26.

Ключові поняття: центри управління; „центри відповідальності”; внутрішні і зовнішні користувачі інвестиційної інформації; інвестиційний аналіз; інвестиційне планування; бюджетування; інвестиційний контроль і контролінг; процентна ставка; нарощення, дисконтування вартості грошей; ануїтет; модель Фішера; премія за ризик; ліквідність.

    1. Організаційне та інформаційне забезпечення інвестиційного менеджменту

Система організаційного забезпечення інвестиційного менеджменту – це система взаємопов’язаної сукупності внутрішніх структурних служб та підрозділів підприємства, що забезпечують розробку і прийняття управлінських рішень по окремих аспектах його інвестиційної діяльності і відповідальних за результати цих рішень.

Оскільки система інвестиційного менеджменту є складовою частиною загальної системи управління підприємством, то структура управління його інвестиційною діяльністю повинна бути інтегрована в загальну організаційну структуру управління.

Така інтеграція дозволить знизити загальний рівень управлінських витрат, забезпечити координацію дій системи інвестиційного менеджменту з іншими управлінськими системами підприємства, підвищити комплексність та ефективність контролю реалізації прийнятих рішень.

Загальні принципи формування організаційної структури управління підприємством передбачають створення центрів управління двох типів: ієрархічного і органічного.

В системі ієрархічного типу найбільшого поширення отримала проста лінійна, лінійно-функціональна і дивізіональна структура управління. Цей тип структур управління підприємством передбачає рух управлінських рішень строго по вертикалі.

Органічний тип структур управління підприємством характеризується відсутністю ієрархії при повній відповідальності керівників сформованих підрозділів за кінцеві результати діяльності. Формування таких підрозділів витікає із характеру окремих вирішуваних в комплексі проблем, що підвищує гнучкість структури управління і забезпечує її високу адаптованість до зміни зовнішніх та внутрішніх умов діяльності підприємства. В системі органічного типу найбільшого поширення отримали проектна та матрична структура управління.

Проста лінійна структура – (малі підприємства) функціональні центри управління інвестиційною діяльністю не створюються. Ці функції виконує власник.

Лінійно-функціональна структура –(середні підприємства) функції управління інвестиційною діяльністю покладаються на спеціального інвестиційного менеджера, що знаходиться в складі фінансової служби підприємства.

Дивізіональна структура, в основі якої лежить децентралізація управління по окремих ознаках – регіональній, товарній тощо (великі підприємства з широко диверсифікованою виробничою або регіональною діяльністю). Функції інвестиційного управління покладаються на центри управління інвестиційною діяльністю, що створюються в складі кожного дивізіону (відділенні компанії). Ця система управління носить дезінтегрований характер – ключову роль в цьому управлінні відіграють не менеджери центрального апарату, а керівники відповідних виробничих відділень. Поряд з традиційною інтеграцією структур управління інвестиційною діяльністю в загальну систему управління підприємством в рамках його організаційної структури в останні роки стали використовуватись і інші, більш прогресивні форми такої інтеграції. Однією з таких форм є концепція управління окремими аспектами господарської діяльності підприємства на основі „центрів відповідальності”. Ця концепція, розроблена американським економістом Дж.Хіггінсом, має широке практичне використання в управлінні формуванням прибутку, грошовими потоками, інвестиціями і деякими іншими аспектами господарської діяльності підприємства.

Центр відповідальності представляє собою структурний підрозділ підприємства, який повністю контролює ті чи інші аспекти господарської діяльності, а його керівник самостійно приймає управлінські рішення в рамках цих аспектів і несе повну відповідальність за виконання доведених йому планових (нормативних) показників.

Однією із форм центру відповідальності, створених для управління інвестиційною діяльністю підприємства, є „центр інвестицій”. Він представляє собою структурний підрозділ підприємства, керівник якого несе відповідальність за використання виділених йому інвестиційних ресурсів і отримання необхідного прибутку від інвестиційної діяльності. Основним контрольним показником при цьому, як правило, є рівень прибутку на інвестований капітал. Прикладом центру інвестицій може бути дочірня фірма підприємства або виділений в його складі спеціальний структурний підрозділ, що здійснює виключно інвестиційну діяльність.

Формування системи організаційного забезпечення управління інвестиційною діяльністю на основі центрів інвестицій передбачає наступний алгоритм дій:

Ефективність кожної управляючої системи в значній мірі залежить від її інформаційного забезпечення. Система інформаційного забезпечення інвестиційного менеджменту представляє собою процес безперервного цілеспрямованого підбору відповідних інформаційних показників, необхідних для здійснення аналізу, планування і підготовки ефективних оперативних управлінських рішень по всім аспектам інвестиційної діяльності підприємства.

Інформаційна система інвестиційного менеджменту повинна забезпечити необхідною інформацією не тільки управлінський персонал і власників підприємства, але і задовольнити інтереси широкого кола зовнішніх її користувачів.

Важлива роль інвестиційної інформації в підготовці і прийнятті ефективних інвестиційних рішень пред’являє відповідно високі вимоги до її якості при формуванні інформаційної системи інвестиційного менеджменту.

Конкретні показники системи інформаційного забезпечення інвестиційного менеджменту формуються за рахунок як зовнішніх, так і внутрішніх джерел інформації.

Використання всіх показників, що формуються із зовнішніх та внутрішніх джерел, дозволяє створити на кожному підприємстві цілеспрямовану систему інформаційного забезпечення інвестиційного менеджменту, орієнтовану, як на прийняття стратегічних інвестиційних рішень, так і на ефективне поточне управління інвестиційною діяльністю.

Системи і методи інвестиційного аналізу

Важливою складовою частиною механізму управління інвестиційною діяльністю підприємства є системи і методи її аналізу. Інвестиційний аналіз – це процес дослідження інвестиційної активності і ефективності інвестиційної діяльності підприємства з метою виявлення резервів їх росту.

Для рішення конкретних задач інвестиційного менеджменту застосовується ряд спеціальних систем і методів аналізу, які дають можливість отримати кількісну оцінку результатів інвестиційної діяльності

в розрізі окремих її аспектів як в статиці, так і в динаміці. В теорії інвестиційного менеджменту в залежності від використовуваних методів розрізняють наступні основні системи інвестиційногоаналізу: