Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторний практикум ТС-2012.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Оцінка якості меляси.

Меляса, яка поступає для переробки на спиртовий завод характеризується показниками: вміст сухих речовин – 74%, сума зброджуваних цукрів - 44%, інвертний цукор – 0,5%, рН – 6,8, загальний азот – 1,4%, амінний азот – 0,3%, зола – 7%, кальцій – 1,0%, колір – 2,0 см3 розчину йода с =0,1моль/дм3 на 100 см3 2%-ого розчину меляси.

Контрольні питання.

1. Якими методами визначають вміст азоту в мелясі?

2. Сутність метода “Мідного метода”.

3. Яким методом визначають загальну суму солей кальцію і магнію?

4. Визначання кольору меляси.

5. Дайте якісну характеристику мелясі, яку ви аналізуєте.

6. Сутність кобальтонітритного методу Визначання кальцію в мелясі.

7. Сутність комплексометричного методу Визначання кальцію в мелясі

8. Вміст калію і кальцію в мелясі, що забезпечує нормальний вихід

хлібопекарських дріжджів.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 4

Тема: Оцінка якості ферментних препаратів, що застосовуються у спиртовому виробництві

Мета роботи: Визначання амілолітичної активності (АС), Визначання глюкоамілазної (ГлС), Визначання оцукрюючої активної (ОС)відповідних ферментних препаратів.

Теоретична частина

Ферменти – це протеїни, які складаються з довгих ланцюгів амінокислот, що утримуються пептидними зв’язками. Ферменти присутні у всіх живих клітинах, де виконують важливу функцію керування метаболічними процесами, за яких поживні речовини перетворюються на енергію і сполуки для побудови нових клітин. Крім того, ферменти беруть участь у розщепленні складних сполук на прості.

Ферменти як каталізатори значно прискорюють всі біохімічні процеси, які без них проходили б дуже повільно, а, може, і зовсім не проходили б.

На відміну від неорганічних каталізаторів (кислоти, луги, метали) ферменти можуть розщеплювати тільки одну відповідну сполуку і розривати відповідні зв’язки.

Майже всі виробництва ферментів ґрунтуються на використанні мікроорганізмів. Один такий мікроорганізм може містити понад 1000 різних ферментів.

У спиртовій промисловості ферментні препарати почали широко застосовувати в останні 20 років.

Основною сировиною для виробництва спирту є крохмалевмісні зернові культури і картопля. Крохмаль складається із довгого ланцюга молекул глюкози, який повинен бути розділений на більш дрібні компоненти, перетворені в результаті метаболізму дріжджів на спирт. Ці біохімічні процеси проводяться за допомогою ферментів за дві стадії: розріджування і оцукрювання.

Раніше носіями ферментів для оцукрювання крохмалю був солод. Нині майже на всіх спиртозаводах його витіснили промислові ферментні препарати, які гарантують одержання високого виходу продукції. Термостійкі мікробні амілази гідролізують крохмаль навіть при температурі 100°С, в той час як ферменти солоду за таких умов інактивуються.

Раніше картоплю і зерно розраховували при температурі 150-160°С і тиску 0,5-0,8 МПа. Якщо тиск різко знижували, стінки клітин розривалися і зерна крохмалю звільнялися, стаючи доступними для ферментів солоду.

Зараз крохмалевмісну сировину на спиртових заводах розварюють при температурі 60-100°С і успішно оцукрюють ферментними препаратами амілоглюкозидази, які звільнюють зерна крохмалю від оболонки і розщеплюють молекули декстринів і крохмалю до глюкози.