Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторний практикум ТС-2012.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Хід визначання

Зважують 25 г фільтрату бражки, в хімічній склянці і переносять в мірну колбу на 200 см3. Склянку ополіскують дистильованою водою і промивні води зливають в ту ж колбу; потім в колбу для освітлення додають 2 см3 розчину сульфату цинку, перемішують, витримують 2-3 хв., додають 2 см3 розчину гексацианоферату (ІІ) калію і знову перемішують.Об'єм розчину доводять дистильованою водою до мітки, перемішують і фільтрують в суху колбу. Перші 20-30 см3 фільтрату відкидають, а наступні порції використовують для аналізу. Фільтрат вторитнно розбавляють з таким розрахунком, щоб в 100 см3 розчину містилось від 5 до 12 мг вуглеводів. В залежності від припустимого вмісту цукру беруть 5-10 см3 фільтрату баражки і розводять його до об'єму 100 см3. Розведення бражок складає приблизно 1:50, 1:100. Для Визначання в пробірку на 20 см3 з притертим корком наливають 10 см3 розчину антрону і обережно додають 5 см3 розбавленого дослідженого розчину з таким розрахунком, щоб рідини не змішувались, а утворилось два шари, і закривають пробірку притертою пробкою.

Паралельно готують нульовий розчин, додаючи 10 см3 розчину 5 см3 дистильованої води. Щоб пробірки не відкривались при нагріванні, на них і на пробках роблять спеціальні відливи, на які надягають пружні резинки. Вміст пробірок енергійно перемішують протягом 10 хв. І занурюють пробірку в бурно киплячу водяну баню. Кипіння повинно поновитися протягом 0,5 хв. з моменту занурення пробірок в баню. Замічають початок кипіння води в бані і витримують 5,5 хв. Для проведення реакції, після чого охолоджують в бані з проточною водою до 20ºС.

Визначають оптичну густину отриманого розчину із застосуванням двох світлофільтрів: оранжевого з довжиною хвилі λ= 610 нм і синьо-фіолетового із λ=413 нм в кюветі з довжиною грані 5мм. Кювету ополіскують 2-3 рази досліджуваним розчином, потім заповнюють її так, щоб рідина не доходила до країв на 5 мм. Зовнішні стінки кювети обмивають струменем води і витирають сухим фільтрувальним папером. Таким же чином наливають нульовий розчин у дві інші кювети такого ж розміру і визначають оптичну густину. Коефіцієнти погашення розчинів глюкози і арабінози знайдені експериментально. Значення їх підставлені у формули і складені наступні рівняння для розрахунку вмісту розчинних незброджених вуглеводів.

Де Ср.в.- вміст розчинних незброджених вуглеводів,%;

Д1- оптична густина при світлофільтрі з довжиною хвилі λ=610 нм;

Д2- оптична густина при світлофільтрі з довжиною хвилі λ=413 нм;

n- коефіцієнт розбавлення.

Приклад. Для Визначання вмісту розчинних незброджених вуглеводів взяли наважку бражки 25 г. перше розбавлення 25 г на 200 см3, друге 10 см3 на 100 см3.

Коефіцієнт розбавлення

n=

Після реакції з антроном отримані наступні значення оптичних густин Д1=0,525(ФЕК-56).

Вміст розчинних незброджених вуглеводів

Визначання загального вмісту незброджених розчинних вуглеводів і нерозчинного крохмалю

Загальний вміст незброджених розчинних вуглеводів і нерозчинного крохмалю також визначають фотоколориметричним антроновим методом. Для перетворення нерозчинного крохмалю в розчинні вуглеводи бражку нагрівають з розчином сірчаної кислоти.