Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Семінарське заняття 9

Тема 19. Заочний розгляд справи

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Поняття та особливості заочного розгляду цивільної справи.

  2. Заочне рішення як особлива форма рішення суду: поняття, значення, зміст.

  3. Порядок перегляду заочного рішення.

1. Скласти наступні процесуальні документи:

  1. Заочне рішення (за умови, що у справі бере участь один відповідач);

  2. Заочне рішення (за умови, що у справі беруть участь кілька відповідачів);

  3. Заява про перегляд заочного рішення

  4. Ухвала про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення;

  5. Ухвала про скасування заочного рішення і призначення справи до розгляду в загальному порядку.

2. Визначити як існування заочного розгляду співвідноситься з дією принципу змагальності сторін у цивільному судочинстві.

3. Вирішити задачі:

3.1. Суд допустив заочний розгляд справи за позовом Чапаєнко до Чапаєнко про відібрання дитини для виховання та ухвалив заочне рішення. Через 10 днів після проголошення заочного рішення суддя направив відповідачу, який не з’явився, лист, у якому повідомив, що справа розглядом закінчена та ухвалено заочне рішення.

Які процесуальні помилки допустив суддя?

3.2. Розглянувши цивільну справу за позовом Сумраєнко до співвідповідачів Соколових про стягнення збитків суд ухвалив заочне рішення, при цьому у судове засідання не з’явився один із співвідповідачів.

Чи допустив суд процесуальні помилки? Відповідь обґрунтуйте.

3.3. При розгляді справи за позовом винзаводу до П.М. Сергієнка про стягнення відшкодування за нестачу вина, яке він у бочках заводу транспортував до вино-горілчаного магазину «Вина». У попередньому судовому засіданні відповідач заявив клопотання про те, щоб суд зобов’язав магазин «Вина» подати до суду акт, складений магазином, в якому зазначено, що нестача вина сталася у результаті того, що воно було відвантажене у недоброякісній тарі (бочки текли). До отримання відповіді магазином суд оголосив перерву.

У нове судове засідання відповідач не з’явився і не повідомив про причини неявки (із матеріалів справи вбачається, що йому вручена повістка про день, час і місце слухання справи). Отримавши згоду позивача суд провів заочний розгляд і ухвалив заочне рішення у справі, яким позов задовольнив частково. Копію заочного рішення на п’ятий день після його проголошення було направлено рекомендованим листом відповідачу.

Через дванадцять днів після відправлення в суд надійшла заява від відповідача про перегляд заочного рішення. Суд відмовив у прийнятті даної заяви у зв’язку з порушенням відповідачем строку, передбаченого ст. 228 ЦПК.

Чи правомірні дії суду?

У яких випадках може бути оголошено перерву в розгляді справи.

3.4. При розгляді справи О.Л. Стародубської до П.І. Стародубського про виселення останнього відповідач заявив клопотання про відкладення справи на 3 дні для підготовки заперечень на докази, подані позивачкою. Суд це клопотання задовольнив і призначив нове засідання через тиждень. У нове засідання позивачка не з’явилася, але попередньо письмово повідомила, що в цей час у неї співбесіда щодо працевлаштування і вона не може її пропустити і просила суд відкласти розгляд справи.

Суд визнавши причини неявки позивачки неповажними відмовив у задоволенні її клопотання, за згодою відповідача провів заочний розгляд

Чи законні такі дії суду? У яких випадках можливе проведення заочного розгляду?

Які підстави відкладення розгляду справи?

3.5. По цивільній справі за позовом Харитонова до Труби про повернення позики суд ухвалив заочне рішення.

Визначте порядок набуття законної сили заочним рішенням.

3.6. По справі за позовом Калітенко до заводу «Художнє скло» про поновлення на роботі, стягнення заробітної плати за вимушений прогул та моральної шкоди суд ухвалив заочне рішення, яким позовні вимоги задовольнив частково. Відповідач подав до суду заяву про перегляд заочного рішення, яка була прийнята судом до розгляду. При розгляді заяви про перегляд заочного рішення представник відповідача послався та надав суду докази, які підтверджували поважність причин неявки представника відповідача у судове засідання при розгляді справи, а також надав докази, які мали істотне значення для правильності вирішення справи.

Визначте підстави для скасування заочного рішення за результатом розгляду судом заяви про перегляд заочного рішення. У якому порядку може оскаржити дане рішення позивач?