Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Семінарське заняття 16

Тема 23. Касаційне провадження

Питання для усного опитування та дискусії

    1. Суть та значення касаційного провадження, його характерні риси.

    2. Право касаційного оскарження, порядок та строки його реалізації.

    3. Відриття касаційного провадження у справі.

    4. Підготовка справи до розгляду у суді касаційної інстанції.

    5. Порядок розгляду та вирішення справи судом касаційної інстанції.

    6. Повноваження суду касаційної інстанції. Ухвали та рішення суду касаційної інстанції.

1. Скласти проекти наступних процесуальних документів:

    1. Касаційної скарги на рішення суду першої інстанції;

    2. Касаційної скарги на рішення суду апеляційної інстанції;

    3. Касаційної скарги на ухвалу суду апеляційної інстанції;

    4. Ухвали суду касаційної інстанції про відкриття касаційного провадження;

    5. Доповідь судді-доповідача, який здійснював підготовку справи до касаційного розгляду;

    6. Ухвали про призначення справи до касаційного розгляду;

    7. Ухвали про відхилення касаційної скарги і залишення рішення без змін;

    8. Ухвали про скасування рішення апеляційного суду і залишення в силі судового рішення суду першої інстанції, що було помилково скасоване апеляційним судом;

    9. Ухвали про скасування судових рішень і закриття провадження в справі

    10. Ухвали про скасування судових рішень і залишення заяви без розгляду;

    11. Рішення суду касаційної інстанції;

    12. Заяви про зупинення виконання рішення суду, що оскаржується в касаційному порядку;

    13. Ухвали касаційного суду про зупинення виконання рішення суду (що оскаржується в касаційному порядку).

2. Сформулювати завдання суду касаційної інстанції.

3. Підготувати порівняльну таблицю проваджень по оскарженню і перегляду судових рішень (апеляційного та касаційного). Таблицю оформити слід таким чином, щоб у подальшому можна було б внести дані про інші форми оскарження судових рішень (перегляд судових рішень Верховним судом України, у зв’язку з нововиявленими обставинами).

Приклад:

Таблиця № __

Провадження по оскарженню і перегляду судових рішень

№ з/п

Провадження

Вид

Критерії

Апеляційне провадження

Касаційне провадження

Перегляд Верховним Судом України

Нововиявлені обставини

1.

4. Вирішити задачі

4.1. Згідно з угодою про обмін жилими будинками позивачка М.С. Туліна передала відповідачу О.М. Кондратенку належні їй на праві приватної власності 2/3 частини будинку в обмін на 1/3 частини будинку, яка належить О.М. Кондратенку. Через півтора місяця М.С. Туліна звернулася до суду з позовною заявою, в якій просила угоду про обмін визнати недійсною, оскільки вона її вклала під загрозою з боку відповідача та без згоди її дочки О.К. Солотенко, якій в цьому будинку належить 1/3 частина. Крім того, вона зазначила, що в результаті проведеного обміну О.М. Кондратенко обманув її, не виконавши умови угоди по передачі двох сараїв.

Суд ухвалив, рішення яким відмовив у задоволенні позовних вимог М.С. Туліної, посилаючись на те, що позивачка не навела достатньо доказів, які б підтвердили факт укладення угоди між нею і відповідачем під загрозою.

Це рішення було оскаржено в апеляційному порядку дочкою позивачки — О.К. Солошенко, яка стверджувала, що угода про обмін є недійсною оскільки порушує її право власності на частину будинку, розділу якого в натурі в неї з матір’ю не було.

Суд апеляційної інстанції відмовив у прийнятті апеляційної скарги О.К. Солошенко, посилаючись на те, що вона не брала участі у справі і не має права апеляційного оскарження.

Чи правомірне рішення суду апеляційної інстанції? У якому порядку воно може бути оскаржено? На які порушення закону необхідно вказати в скарзі? Напишіть її.

4.2. Власник будинку Левченко пред’явив позов до Чеховського про виселення його з кімнати, яку він наймав у будинку, в зв’язку з тим, що Чеховський не сплачує гроші за оренду кімнати. Чеховський у свою чергу пред’явив зустрічний позов про стягнення з Левченко 500 грн. за килим, який він продав Левченко, але грошей так і не одержав.

Суд відмовив у прийнятті цього зустрічного позову, тому що, на його думку, немає підстав для спільного розгляду їх в одному процесі, про що постановив ухвалу.

Чеховський оскаржив ухвалу суду, але апеляційний суд не задовольнив скаргу, визнавши мотивацію відмови прийняття зустрічного позову законною, а також враховуючи те, що Чеховський може пред’явити позов до Левченко окремо.

Чеховський вирішив звернутись з касаційною скаргою до касаційного суду, оскільки вважав незаконними судові рішення суду першої та апеляційної інстанцій.

Чи є підстави для задоволення касаційної скарги? Який порядок подання касаційної скарги?

4.3. Який процесуальний документ належить постановити суду касаційної інстанції, який встановив:

а) по справі за позовом житлового кооперативу, по якій брав участь Кирик як голова кооперативу, хоч під час розгляду справи він ним не був, а суд не мав відомостей, що правління кооперативу було повідомлене про день і час розгляду справи;

б) що суддя Зірко повідомив сторонам всі ті судження, які висловлювали судді у нарадчій кімнаті при вирішенні їх справи;

в) відсутність журналу судового засідання; непідписання його секретарем судового засідання; допущення виправлень, підчисток, перекреслення абзаців, наявність незакінчених фраз тощо;

г) в рішенні суду були зроблені дописки іншим чорнилом — прізвища свідків і підписи складу суду; в другому — була підчищена і витерта дата постановлення ухвали, виправлена дата надання відстрочки виконання рішення і ці виправлення судом не були застережені;

д) що суд залучив до участі в справі третьою особою ЖЕО і рішенням поклав на неї обов’язок відкрити особистий рахунок Калиті на частину спірної житлової площі;

є) суд відмовив в позові заводу про стягнення переплачених грошових сум Шульзі, виходячи з нормативних розцінок за фарбування фасаду будинку культури, не з’ясувавши вартості робіт по цих розцінках.