Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Семінарське заняття 3

Тема 16. Підготовка справи до судового розгляду

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Підготовка справи до судового розгляду як стадія цивільного процесу, її мета, завдання, значення.

  2. Попереднє судове засідання як основна процесуальна форма підготовки справи до судового розгляду

  3. Процесуальний порядок підготовки справи до судового розгляду.

1. Визначити процесуальні права та обов’язки, які виникають в учасників цивільного процесу на стадії підготовки справи до судового розгляду.

2. Визначити дії осіб, які беруть участь у справі та інших учасників процесу по підготовці справи до судового розгляду.

3. Скласти наступні процесуальні документи:

  1. ухвалу про відкриття провадження у справі;

  2. ухвалу про залишення позовної заяви без розгляду;

  3. заяву про виклик свідка;

  4. клопотання про проведення експертизи;

  5. клопотання про залучення до участі у справі спеціаліста;

  6. клопотання про залучення до участі у справі особи, яка надає правову допомогу;

  7. заяву про забезпечення доказів;

  8. судове доручення;

  9. клопотання про витребування доказів;

  10. заяву про забезпечення позову;

  11. мирову угоду;

  12. ухвалу про ухвалу про призначення справи до судового розгляду;

4. Вирішити задачі:

4.1. Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суддя ухвалою залишив без руху позовну заяву Химич до Корольова про відібрання дітей та встановив позивачу десятиденний строк для надання суду наступних документів: копії свідоцтв про розірвання шлюбу та про народження дітей, акти та висновки відділів охорони здоров’я та освіти, довідки про розмір житлової площі, яку займає позивачка, довідку про розмір заробітної плати, довідку про склад сім’ї та показання свідків.

Чи правомірні дії судді? На якій стадії розгляду цивільної справи та у якому порядку має вирішуватись питання про збирання зазначених доказів? Як називаються процесуальні дії по збиранню та отриманню доказів у цивільній справі? У який спосіб можуть бути зібрані визначені в ухвалі докази?

4.2. П.І. Григоренку була надана однокімнатна квартира розміром 31 кв. м. У цьому ж році П.І. Григоренко прописав на свою площу О.С. Соловйову, з якою він перебував у фактичних шлюбних відносинах і мав намір зареєструвати шлюб. Через рік спільного проживання П.І. Григоренко розірвав стосунки з О.С. Соловйовою, а пізніше зареєстрував шлюб з Н.А. Сонцевою і заявив до О.С. Соловйової позов про виселення її з кімнати, посилаючись на те, що вона проживала в нього на правах піднайму, а тому самостійного права на житлоплощу не має.

Які докази необхідно подати сторонам в суд? Які дії належить провести судді для підготовки цієї справи до розгляду?

4.3. Внаслідок з’ясування своїх дійсних прав на спірний житловий будинок сторони в попередньому судовому засіданні вирішити спір примиренням на підставі взаємних уступок. Т.Р. Баранова визнавала за Т.Л. Шевченком право власності на 1/3 будинку, а Т.Л. Шевченко відмовлявся від 2/3 спірного будинку на користь позивачки. Суд роз’яснив сторонам наслідки укладеної ними мирової угоди, про що свідчать підписи в протоколі судового засідання, і визнав її. Прийняті судом ухвали про закриття провадження у справі та про визнання мирової угоди законної від своїх прав на її користь відмовився тільки Т.Л. Шевченко, а вона не змінила своїх позовних вимог.

Чи може бути мирова угода, викладена сторонами в судовому засіданні на підставі взаємних уступок і визнана судом з дотриманням процесуального закону, визнана після цього недійсною за вимогою однієї з сторін, якщо вона не суперечить закону і не порушує чиїх-небудь прав і охоронюваних законом інтересів?

4.4. А.П. Гитун, проходив вулицями міста, побачив жінку, яка була одягнена в норкову шубу чорного кольору, що належала його дружині, але яка була викрадена з приміщення бібліотеки, де дружина працює.

З допомогою міліції А.П. Гитун затримав невідому, яка виявилась Н.О. Петровою і повідомила, що шубу купила в комісійному магазині.

На другий день А.П. Гитун подав в суд позов до Н.О. Петрової про витребування майна (шуби) з чужого незаконного володіння та заявив клопотання про накладення арешту на спірне майно.

Н.О. Петрова просила в витребувати з комісійного магазину «Берізка» квитанції, якими підтверджується факт купівлі нею шуби у цьому магазині.

У ході попереднього судового засідання сторони відмовились вирішити такий спір примиренням.

Які процесуальні дії належить провести у порядку підготовки цієї справи до розгляду?

4.5. Олійник М.Л. звернулася до суду з заявою про визнання її чоловіка Олійника К.Г. померлим.

У підтвердження зазначеного заявниця посилалася на те, що її чоловік п’ять років тому виїхав в район Донбасу на будівництво, і з того часу, про нього нічого не відомо.

Які процесуальні дії необхідно провести судді по підготовці справи до розгляду? Які докази необхідно подати Олійник М.Л. в суд?

4.6. Гук звернулась до суду з позовом про стягнення боргу з Миколаєва. В заяві вона зазначила, що два роки тому вона надала відповідачу гроші у борг, але відповідач в обумовлений строк їх не повернув, посилаючись на те, що він має від неї розписку у підтвердження повернення боргу, копію якої позивачка додала до позовної заяви.

Під час попереднього судового засідання суддя уточнив вимоги та заперечення сторін і розглянув клопотання позивачки про забезпечення доказів шляхом призначення судової експертизи для підтвердження факту підробки розписки про повернення грошей. За результатами розгляду клопотання суддя постановив ухвалу в порядку ст.ст. 143, 144 ЦПК та повідомив сторони, що справа до судового розгляду буде призначена після проведення експертизи та отримання висновків експерта.

Відповідач заперечував проти зазначених підготовчих дій, вважаючи, що це затягне розгляд справи.

Чи правомірні дії судді? Чи допускається оскарження ухвали суду, постановленої в даному випадку?

4.7. Суддею була постановлена ухвала про відкриття провадження у справі за позовом Алова до Алової про розірвання шлюбу. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що вони були одружені п’ять років, від шлюбу народилося двоє дітей, але сімейні стосунки фактично припинились, оскільки подружжя не має спільних інтересів.

Суддя, ознайомившись з позовом, постановив ухвалу про відкриття провадження у справі та встановив для відповідача строк для подання заперечень на позов.

Охарактеризуйте заперечення відповідача як процесуальний засіб.

Проаналізуйте, якими процесуальними діями обумовлені можливі строки подання заперечень на позов відповідачем, що встановлюються суддею?

4.8. Соколов поштою направив до суду позовну заяву про витребування автомобілю з чужого незаконного володіння у Кумова.

Суддя, відкривши провадження у справі, призначив попереднє судове засідання.

Чи є обов’язковим виклик учасників цивільної справи для участі у попередньому судовому засіданні? Яку дію має вчинити суд для інформування учасників про день і час проведення попереднього судового засідання? Який процесуальний документ має бути надісланий у цьому випадку?

4.9. Кущов пред’явив до суду позов про відшкодування збитків, завданих йому Щепкіним, оскільки останній, повертаючи пошкоджений відеомагнітофон, наданий йому у тимчасове користування Кущовим, не відшкодував завдану йому шкоду.

Як під час попереднього судового засідання буде вирішуватися питання про розгляд цієї справи за умови, що між сторонами був укладений договір про передачу спору на вирішення третейського суду?

4.10. В суді розглядалась справа за позовом Дудорова до Прахіна про визнання дарування недійсним.

Проаналізуйте, у якому порядку буде вирішуватися справа, якщо у попередньому судовому засіданні:

    • позивач відмовився від позову?

    • відповідач визнав позов повністю (варіант — частково)?

    • сторони домовились про укладення мирової угоди, про факт укладення якої повідомили суд.

4.11. Член садівницького товариства Ниміров звернувся до позовом до сільгосппідприємства про стягнення збитків, завданих загибеллю бджіл пасіки, яка йому належала. В заяві він зазначив, що бджоли загинули від впливу отрутохімікатів, якими сільгосппідприємство обробляло поля, не повідомивши про це членів товариства та правління.

Під час попереднього судового засідання позивач заявив клопотання про проведення огляду речових доказів за їх місцезнаходженням, а саме просив суд оглянути вулики із загиблими бджолами на пасиці, а також просив призначити судову експертизу про встановлення причин загибелі бджіл.

Суддя задовольнив клопотання позивача та ухвалою призначив огляд доказів за їх місцезнаходженням.

Який порядок проведення огляду речових доказів за їх місцезнаходженням?

Як проводиться інформування учасників по справі про час і місце проведення огляду на місці?

Чи є обов’язковою участь у зазначених процесуальних діях?

Який порядок фіксування огляду доказів за їх місцезнаходженням?

4.12. Неповнолітня Климова подала позов до Івльова про встановлення батьківства та стягнення аліментів на дочку. Івльов за рішенням суду сплачує аліменти на сина Сергія від першого шлюбу. При підготовці справи до судового розгляду суд притягнув до участі у справі матір Сергія, батьків неповнолітньої Климової, призначив судово-медичну експертизу.

Чи правильні дії суду? Як процесуально оформлюється стадія підготовки справи до судового розгляду?