Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: способи перегляду судових рішень; апеляційне провадження; суд апеляційної інстанції; право на апеляційне оскарження; заява про апеляційне оскарження; апеляційна скарга.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Для засвоєння матеріалу теми та для створення фундаменту знань для опанування наступних тем навчальної дисципліни слід зосередити увагу на світовому досвіді перегляду судових рішень суду першої інстанції. Визначити перспективи вдосконалення цього механізму, ступінь реалізації принципу цивільного процесу щодо забезпечення апеляційного та касаційного оскарження ухваленого у справі судового рішення.

Визначити загальну характеристику способів перегляду судових рішень за чинним цивільним процесуальним законодавством, зокрема, апеляційного перегляду цивільної справи; касаційного перегляду цивільної справи; перегляду цивільної справи за нововиявленими обставинами.

Студент повинен уяснити поняття, значення апеляційного провадження, проаналізувати його характерні риси. За необхідне звернути увагу на види апеляційного провадження, критерії їх розмежування. Основними критеріями поділу апеляційного провадження на види є можливість або навпаки відсутність такої направлення апеляційним судом справи на новий розгляд до суду першої інстанції, а також можливість або навпаки відсутність такої подання особами, які беруть участь у справі, нових доказів до суду апеляційної інстанції. Студент повинен з’ясувати переваги та недоліки вказаного механізму перегляду судових рішень, переглянувши при цьому положення ЦПК України, що регламентують касаційне провадження, провадження у зв’язку з нововиявленими обставинами. Проте на даному етапі не ставиться за мету детальне вивчення означеної проблематики, а радше побіжне з ним ознайомлення. Необхідно звернути увагу на те, що суд апеляційної інстанції перевіряє законність та обґрунтованість судових рішень, які не набрали законної сили, з’ясувати зміст вказаних понять.

Студент повинен розмежовувати поняття «апеляційне провадження» та «право апеляційного оскарження». Аналіз права апеляційного оскарження необхідно здійснювати шляхом визначення його поняття та значення, суб’єктів здійснення вказаного права (особи, які беруть участь у справі, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов’язки), об’єктів, щодо яких можлива його реалізація (рішення, ухвали, судові накази суду першої інстанції, які не набрали законної сили), процесуальної форми (апеляційна скарга), строків, порядку реалізації.

Аналізуючи строки апеляційного оскарження необхідно звернути увагу на початок їх перебігу.

Студент повинен засвоїти порядок відкриття апеляційного провадження у справі, звернути увагу на підстави відмови у у відкритті цього провадження, повернення апеляційної скарги.

При вивчені процесуальної форми здійснення права апеляційного оскарження слід приділити увагу приєднанню до апеляційної скарги, проаналізувати наявні в науковій літературі точки зору щодо ефективності існування вказаного процесуального інституту. Важливим напрямом у підготовці до теми є підготовка апеляційної скарги за обраною студентами фабулою справи. Студент має засвоїти порядок, строк, суб’єктний склад здійснення права на приєднання до апеляційної скарги.

Особа, яка подала апеляційну скаргу, наділена такими диспозитивними правами як правом на зміну, доповнення апеляційного скарги, її відкликання, відмову. Необхідно розмежовувати відкликання та відмову від апеляційної скарги, звернувши увагу на строки здійснення вказаних прав, правові наслідки.

Студент має засвоїти процесуальні дії, що вчиняються суддею-доповідачем на стадії підготовки розгляду справи. При цьому слід звернути увагу на те, що на вказаній стадії цивільного процесу суд вирішує питання щодо поважності причин неподання доказів до суду першої інстанції. Потрібно засвоїти строки відкриття, підготовки розгляду справи апеляційним судом, призначення справи до розгляду.

Розгляд справи апеляційним судом здійснюється в матеріально-правових та процесуальних межах. Апеляційний суд перевіряє судове рішення в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді першої інстанції. Проте суд наділений правом виходу за вказані межі у випадках встановлених законом. При визначені означеної проблеми слід з’ясувати умови прийняття доказів, нових доказів судом апеляційної інстанції та їх дослідження. Зокрема, апеляційний суд досліджує докази, які судом першої інстанції досліджувались з порушенням встановленого порядку або в дослідженні яких було неправомірно відмовлено. Суд досліджує нові докази у разі, якщо їх неподання до суду першої інстанції було зумовлено поважними причинами.

Процесуальною формою розгляду справ апеляційним судом виступає судове засідання, яке складається з наступних частин: підготовча частина, розгляд апеляційної скарги, судові дебати, ухвалення та проголошення судового рішення. Вивчаючи судовий розгляд, необхідно звернути увагу на послідовність дачі пояснень особами, які беруть участь у справі, специфіку перебігу судових дебатів.

Вивчення питання про повноваження суду апеляційної інстанції краще розпочинати із з’ясування змісту відповідних статей ЦПК України, після чого слід уважно опрацювати навчальну та рекомендовану додаткову літературу. Слід розмежовувати повноваження апеляційного суду за наслідками розгляду апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції та повноваження за наслідками розгляду скарги на ухвалу суду першої інстанції. Окрему увагу необхідно приділити повноваженням апеляційного суду за наслідками розгляду апеляційної скарги на судовий наказ. Слід уважно розглянути кожне із вказаних повноважень суду і виявити, які правові наслідки тягнуть вони у випадку їх затосування судом апеляційної інстанції.

За результатами розгляду апеляційної скарги суд ухвалює рішення, постановляє ухвали. Рекомендується чітко знати умови, при яких можлива зміна чи ухвалення нового рішення суду. Студент повинен засвоїти структуру та зміст судових рішень апеляційного суду, порядок набрання ними законної сили, доцільно порівняти їх із змістом судових рішень суду першої інстанції.