Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є : окреме провадження; спір про право; цивільна дієздатність; обмеження цивільної дієздатності, недієздатність; емансипація (надання повного обсягу цивільної дієздатності); безвісна відсутність фізичної особи; оголошення фізичної особи померлою; усиновлення; факти, які мають юридичне значення; фактичні шлюбні відносини; визивне провадження; цінні папери на пред’явника; вексель; відумерлість спадщини; психіатрична допомога; безхазяйна нерухома річ; банківська таємниця; право на шлюб; розірвання шлюбу; сепарація (роздільне проживання подружжя);

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Під час вивчення зазначеної теми потрібно з’ясувати поняття та значення окремого провадження. Окреме провадження має характерні риси, які полягають у тому, що у справах окремого провадження немає сторін із протилежними інтересами, а є заявник та заінтересована особа; в них відсутній спір про право. Проте в останньому випадку існує дві точки зору. Згідно з однією в окремому провадженні взагалі немає спору, провадження безспірне, з другої сторони, існує думка, що в окремому провадженні відсутній спір про право, але наявний спір про факт. Рекомендується звернути увагу на правові наслідки виникнення спору про право під час розгляду справи окремого провадження.

В окремому провадженні по-особливому виявляється дія низки принципів цивільного процесу. Аналізуючи дію принципів участі народу безпосередньо у здійсненні правосуддя через народних засідателів, здійснення правосуддя професійними суддями та у випадках встановлених законом народними засідателями, необхідно засвоїти у яких категоріях справ можлива їх участь.

Законодавцем визначено перелік категорій справ, які розглядаються в порядку окремого провадження. Студент повинен їх засвоїти та звернути увагу на справи, які лише пойменовані ЦПК України, однак їх розгляд визначається іншими нормативними актами.

Процесуальною формою звернення особи до суду у справах окремого провадження є заява. До осіб, які беруть участь у справі, відносяться заявник, заінтересовані особи, їх представники. Необхідно з’ясувати хто може виступати вказаними суб’єктами процесуальних правовідносин. Характерною ознакою окремого провадження є те, що заявником може виступати лише визначене законом коло осіб. Студент повинен засвоїти правовий статус цих осіб, маючи на увазі те, що в цьому виді цивільного судочинства відсутні інститути нерозривно пов’язані із позовом. Неможливим у цьому виді судочинства є заочний розгляд справи. Проте не виключається застосування інституту процесуальної співучасті. Також є можливою відмова від заяви, а в окремих випадках зміна предмету або підстави заяви. В науковій літературі, у зв’язку з незастосуванням в окремому провадженні інститутів пов’язаних з позовом, наявна дискусія щодо можливості застосування в цьому виді цивільного судочинства норм, що регламентують забезпечення позову.

На відміну від позовного провадження суд при розгляді справ в порядку окремого провадження, з метою з’ясування обставин справи, може за власною ініціативою витребовувати необхідні докази. В окремому провадженні не застосуються положення про межі судового розгляду.

Провадження по кожній справі, що віднесена до окремого провадження, відбувається відповідно до загальних правил цивільного судочинства, правил, що притаманні окремому провадженні в цілому, а також тих, що характеризують виключно певну категорію справ. Специфіка провадження по кожній категорії справ регулюється шляхом визначення процесуальних винятків та доповнень до загального порядку розгляду справ.

Студент повинен звернути увагу на те, що для певних справ окремого провадження встановлені спеціальні строки розгляду, засвоїти їх.

При ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом. Досліджуючи вказане питання студент повинен відтворити матеріал, засвоєний ним при вивчені загальної частини, зокрема, судових витрат.

Слід звернути увагу на те, що рішення суду у справах окремого провадження не підлягають примусовому виконанню, але мають загальнообов’язковий характер.

Найбільш часто у практиці судів зустрічаються справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Тому необхідно визначити основні категорії цих справ. Студент повинен уяснити необхідність зазначення у заяві про встановлення факту, що має юридичне значення, мети його встановлення.

Крім особливостей, притаманних розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, мають певні особливості судового розгляду інші справи окремого провадження: про обмеження дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

При засвоєнні порядку розгляду справ про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, студент повинен звернути увагу на те, що таке рішення підлягає негайному виконання.

При опрацюванні процедури розгляду справ про відновлення втрачених цінних паперів на пред’явника та векселі студент повинен з’ясувати в яких випадках розгляд вказаної категорії справ здійснюється в порядку позовного провадження, а в яких — в порядку окремого провадження.

Для визначення порядку судового контролю при наданні психіатричної допомоги, слід визначити місце такого виду справ у системі цивільного процесу, ознайомитися із Законом України «Про психіатричну допомогу» та рекомендованими джерелами у літературі.