Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: ново виявлені обставини; підстави перегляду; зава про перегляд судового рішення.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Для з’ясування суті перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами важливо визначити, що об’єднує його зі способами перевірки правильності судових рішень у апеляційному та касаційному порядку і ті суттєві відмінності, які дозволяють виділити його у якісно самостійний вид. Загальне — це мета — недопущення залишення в силі незаконного та необґрунтованого судового рішення.

Об’єктом перегляду можуть виступати рішення, ухвали, якими закінчено розгляд справи, що набрали законної сили, судовий наказ.

Для перегляду справи за нововиявленими обставинами характерне те, що судова помилка встановлена внаслідок відкриття, виявлення обставин, які не тільки не були, але й не могли бути відомі суду і особам, які беруть участь у справі. Однак ці обставини, що важливо, існували та є істотними для справи. Нова обставина, що з’явилась або змінилась після розгляду справи не відноситься до нововиявленої. Студент повинен розмежовувати категорії «нововиявлені обставини» та «нові обставин».

Завідомо неправдиві показання свідка, завідомо неправильний висновок експерта, завідомо неправильний переклад, фальшивість документів або речових доказів виступають підставою перегляду судового рішення у випадку, якщо вони встановлені вироком суду, що набрав законної сили та потягли за собою незаконність або необґрунтованість рішення.

Винна судді у вчиненні злочину, внаслідок якого було ухвалене незаконне або необґрунтоване рішення, виступає підставою перегляду судового рішення у випадку, якщо вона встановлена вироком суду, що набрав законної сили.

Скасування судового рішення може бути визнане підставою для перегляду у зв’язку з нововиявленими обставинами у тому випадку, якщо суд обґрунтував судове рішення цим актом чи виходив з вказаного акту, не посилаючись безпосередньо на нього, і якщо вже прийнято новий акт, протилежний за змістом скасованому, або якщо скасування акту означає протилежне вирішення питання. Встановлена Конституційним Судом України неконституційність закону, іншого правового акту чи їх окремого положення, застосованого судом при вирішенні справи є підставою перегляду, проте застосовується лише у разі, якщо рішення не виконане.

Студент повинен з’ясувати суб’єктний склад, строки, процесуальну форму здійснення цього права. Слід звернути увагу на те, що заява про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами з такої підстави як істотні для справи обставини не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи може бути подана не пізніше трьох років з дня набрання судовим рішенням законної сили.

Судове рішення суду першої інстанції переглядає у зв’язку з нововиявленими обставинами суд, який ухвалив рішення, постановив ухвалу або видав судовий наказ. Якщо судом апеляційної чи касаційної інстанції змінено судове рішення, ухвалене нове рішення, закрито провадження у справі або залишено заяву без розгляду, відповідні рішення та ухвали переглядаються судом, що їх постановив.

Потрібно засвоїти порядок розгляду зави, наслідки її розгляду. Заява про перегляд судового рішення у зв'язку нововиявленими обставинами розглядається у судовому засіданні. Розгляд заяви здійснюється судом за правилами, встановленими ЦПК України для провадження у суді тієї інстанції, яка здійснює перегляд. Розглянувши заяву, суд може скасувати судове рішення, що переглядається, і прийняти нове судове рішення або залишити заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами без задоволення.