Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

3. Зміст семінарських занять

Змістовий модуль 3

Провадження у суді першої інстанції

Семінарське заняття 1-2

Тема 15. Відкриття провадження у справі

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Відкриття провадження у справі як процесуальна стадія цивільного процесу.

  2. Право на позов та процесуальний порядок його здійснення.

  3. Форма і зміст позовної заяви. Порядок виправлення недоліків позовної заяви. Залишення позовної заяви без руху.

  4. Повернення позовної заяви.

  5. Відмова у відкритті провадження у справи.

1. Скласти позовну заяву (з копіями в необхідній кількості і додатками):

  1. про розірвання шлюбу та поділ майна подружжя (якщо у подружжя є неповнолітні діти);

  2. про поновлення на роботі;

  3. про відшкодування моральної шкоди;

  4. про стягнення боргу.

2. Скласти заперечення на позовну заяву.

3. Підготувати порівняльну таблицю основних способів захисту інтересів відповідача від позову.

4. Вирішити задачі:

4.1. Головань подав позов в суд до педінституту про стягнення 2-х місячної зарплати за роботу, виконану за сумісництвом, оскільки добровільно інститут відмовився це зробити. Секретар районного суду не прийняла заяву, посилаючись на те, що позивач за основним місцем роботи в будівельному інституті вже одержав 2-х місячну зарплату і що взагалі такі спори розглядаються в адміністративному порядку.

Головань звернувся зі скаргою до голови суду, який написав резолюцію: «Прийняти справу до свого провадження».

Які порушення закону допустили секретар та голова суду?

4.2. Павлов позичив своєму сусідові Якюнасу 6 тис. грн., оформивши цей договір відповідно з вимогами закону. Оскільки 20 вересня закінчувалася позовна давність, а Якюнас гроші не повернув, Павлов 19 вересня надіслав поштою до суду заяву, в якій просив стягнути з відповідача позичену суму.

Суддя, знайомлячись з надісланими матеріалами, звернув увагу на те, що позовна заява не сплачена судовим збором та що в ній відсутні відомості, як про місце постійного проживання, так і про місце постійної праці відповідача.

Залишивши без руху заяву, суд повідомив позивача, щоб він до 30 вересня виправив зазначені хиби. Павлов, без будь-яких на те поважних причин, виконав цю вказівку суду тільки 10 жовтня, після чого справа була призначена до слухання.

20 жовтня суд виніс рішення, задовольнивши позовні вимоги Павлова.

Чи мав право суд розглядати цю справу? Визначте предмет, підставу, вид позову та об’єкт спірного правовідношення.

4.3. Чи правильно вчинив суддя, який:

1) прийняв до свого провадження позов Сиротіної до Лозуєва про визнання права на житлоплощу, враховуючи, що Сиротіна поселилась на правах піднаймача, та цей спір був уже предметом розгляду в суді, по якому є рішення, що набрало законної сили;

2) прийняв до свого провадження позов Сергієнка до Григоренка про виселення за неможливість дальшого сумісного проживання, враховуючи те, що тотожній позов суд розглядав і Григоренку було винесено найсуворіше попередження, але він продовжував порушувати норми співжиття. Що слід розуміти під тотожністю позову?

4.4. Подружжя Ониськіних проживало у двохкімнатній квартирі. Після розірвання шлюбу В.В. Ониськін звернувся до суду з вимогою про розділ житлоплощі — виділення йому однієї кімнат 12 кв. м. Суд в позові відмовив, посилаючись на те, що виділенням позивачу кімнати 12 кв. м. будуть порушені права відповідачки з дитиною, яким на двох залишається кімната 18 кв. м. Через деякий час В.В. Ониськін знову звернувся в суд з позовом до О.Л. Ониськіної про розділ житлоплощі. Позивач просив визнати за ним право на кімнату 10 кв. м., яка згідно з висновком експерта могла бути створена внаслідок зменшення кімнати 12 кв. м. за рахунок переносу перегородки. Суд відмовив в прийнятті позовної заяви, мотивуючи тим, що по даному спору є рішення суду, яке набрало законної сили.

Чи правомірні ухвали суду про відмову в прийнятті позовних заяв В.В. Ониськіна?

4.5. Брати Васильєви в 1958 р. отримали у спадщину будинок в рівних частинах.

У 2000 р. між ними виник спір з приводу користування підсобними приміщеннями.

Один із братів звернувся до суду з усною позовною заявою, пославшись на те, що він не вміє грамотно скласти позовну заяву.

Спір виник з факту спадкування будинку в 1958 р., коли діяв цивільно-процесуальний кодекс, яким дозволялось звертатися до суду з позовною заявою в усній формі.

Як повинен вчинити суд, яке роз’яснення він дасть позивачу?

4.6. Агібалов подав позов до своєї дружини Агібалової про поділ будинку, який перебуває у їхній спільній власності. Суддя відмовив у відкритті провадження у справі, посилаючись на те, що з такою вимогою Агібалова раніше вже зверталась до суду, а потім відмовилася від позову, і провадження у справі було закрито.

Чи правильно діяв суддя, відмовивши у відкритті провадження у справі?

4.7. Подружжя Синьових уклало угоду про те, що майно, яке було придбано в період шлюбу, залишається в дружини, а вона, у свою чергу, не буде вимагати з чоловіка сплати аліментів на утримання дитини від шлюбу. Вони також домовились, що не будуть звертатись за вирішенням спору до суду.

Чи буде факт наявності такої угоди підставою для відмови у відкритті провадження по справі за позовом про розподіл спільного майна подружжя? Чи є законною відмова від судового захисту?

4.8. До суду звернувся Карімов з позовом про визнання недійсним договору дарування автомобілю. На стадії відкриття провадження у справі суду стало відомо, що позивач визнаний недієздатною особою.

Які дії у цьому випадку має вчинити суддя, вирішуючи питання про відкриття провадження? Які наслідки таких дій?

4.9. Запорожець пред’явив позов про відібрання на виховання сина Олега, який залишився після смерті жінки на вихованні у діда і бабусі Синявських. Однією з обставин справи є те, що сам Запорожець тимчасово працював та проживав в умовах Крайньої Півночі і суд відмовив позивачу у задоволенні позову з тих підстав, що за станом здоров’я сину недоцільно проживати в кліматичних умовах Крайньої Півночі.

Згодом Запорожець переїхав на постійне проживання до Криму та знов подав позов до суду про визначення місця проживання сина разом з ним.

Чи є у наявності передумови пред’явлення позову? Як суд вирішить питання про прийняття позовної заяви та відкриття провадження?

4.10. До суду поштою надійшла позовна заява Попова до Мишкіної про витребування майна, що знаходилось в неї на зберіганні, та яке вона добровільно не повертає.

Суддя постановив ухвалу про відмову у відкритті провадження, мотивуючи відмову тим, що позивач не вказав повного імені відповідачки та адреси місця проживання.

Чи правомірні дії судді? Чи дотримався позивач порядку пред’явлення позову?

4.11. Скорнякова звернулась до суду з позовом про стягнення аліментів з онуків Сліпухіна та Харчук. Позовні вимоги обґрунтувала тим, що вона є непрацездатною, має інвалідність, розміру пенсії, що їй призначена, не вистачає для життя. -Її син Скорняков не у змозі надавати їй матеріальну допомогу, оскільки сам як непрацездатний має мінімальний розмір пенсії, а онуки добровільно надавати допомогу відмовляються.

Чи є у даному випадку підстави для відмови у прийнятті позовної заяви для розгляду чи справа має розглядатись по суті? Відповідь обґрунтуйте з посиланням на передумови реалізації права на пред’явлення позову.

4.12. Фрадкіна пред’явила позов про зняття арешту з майна, яке було описано державним виконавцем та підлягало реалізації. Опис майна проводився у зв’язку з тим, що її брат Фрадкін своїми злочинними діями завдав збитків підприємству, де він працював, та вироком суду був визнаний злочинцем, позбавлений волі з конфіскацією майна. Фрадкіна у позовній заяві послалась на те, що частка майна, зазначеного в акті опису, є її власністю. Одночасно вона просила призупинити реалізацію майна в порядку забезпечення її позову.

Суддя відмовив їй у вжитті заходів по забезпеченню позову.

Чи правильно вчинив судця? Як має бути оформлена відмова у забезпеченні позову? Який порядок її оскарження?

4.13. Завод звернувся до суду з позовом про виселення Сочарова з будинку, розташованого на земельній ділянці, на якій завод вирішив побудувати додатковий цех. У позовній заяві завод, обґрунтовуючи свою вимогу, зазначив, що позов зумовлений тою обставиною, що завод заінтересований у найшвидшому початку будівництва цеху і, хоча відсутнє рішення уповноважених органів державної влади та управління про виділення даної земельної ділянки під будівництво цеху та знос будинку, в якому проживає відповідач, позивач вважає, що у найближчий час це питання буде вирішено позитивно. Відповідач добровільно виселитись з будинку, який знаходиться на спірній земельній ділянці, відмовляється.

Чи дотримався позивач передумов пред’явлення позову? Чи має дана спірна ситуація ознаки спору про право?