Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: іноземний елемент; іноземці; особи без громадянства; іноземні юридичні особи; міжнародні організації; іноземні держави; міжнародний цивільний процес; система міжнародного цивільного процесуального права; джерела міжнародного цивільного процесуального права; судовий імунітет; міжнародна правова допомога; судові доручення; визнання рішень іноземних судів; виконання рішень іноземних судів.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

При вивченні цієї теми необхідно з’ясувати поняття та значення міжнародного цивільного процесу. Слід звернути увагу на розуміння поняття «іноземний елемент», що застосовується у міжнародному приватному праві.

Необхідним є також проведення аналізу положень ЦПК України та Закону України «Про міжнародне приватне право» у контексті провадження у цивільних справах за участю іноземних фізичних чи юридичних осіб, іноземних держав, міжнародних установ і т.п. Одним із ефективних засобів правового регулювання процедури вирішення спорів за участю іноземного елементу є міжнародні договори.

При опрацюванні вказаної теми студент повинен проаналізувати наявні в науковій літературі погляди щодо місця у системі права правових норм, які регламентують порядок здійснення правосуддя у цивільних справах з іноземним елементом, які є неоднозначними.

Щодо правової допомоги у вирішенні цивільних справ доцільніше визначитися із відповідними міжнародними договорами та угодами, стороною чи учасницею яких є Україна, а також ознайомитися із деякими з них для формування загально-інформативного уявлення про їхній зміст та юридичну техніку. Необхідно визначитися із випадками застосування судами України іноземного закону, в тому числі процесуального, а так само застосування іноземними судами українського законодавства.

Законодавство України встановлює національний правовий режим в галузі захисту прав, свобод чи інтересів іноземних осіб, незалежно від їх проживання на території України. Проте законом України можуть бути встановлені відповідні обмеження щодо фізичних та юридичних осіб тих держав, в яких допускаються спеціальні обмеження цивільних процесуальних прав фізичних, юридичних осіб України. Студент повинен звернути увагу яким чином визначається цивільна процесуальна правоздатність, дієздатність іноземних фізичних та юридичних осіб. Необхідно з’ясувати сутність та значення судового імунітету, звернути увагу на умови, за яких можливе пред’явлення позову до іноземної держави. Студент повинен з’ясувати поняття «міжнародна правова допомога».

При вирішенні питань про підсудність цивільних справ з іноземним елементом в Україні діє «закон суду», тобто вона визначається законами України, однак при цьому слід враховувати колізійні норми. Угоди сторін, якими визначається підсудність, йменуються пророгаційними. Слід засвоїти перелік процесуальних дій, пов’язаних із підготовкою справи до судового розгляду. Студент повинен приділити належну увагу вивченню питання судових доручень. При цьому необхідно звернути увагу на процедуру його врегулювання, процесуальний порядок виконання судових доручень, винятки, за яких суди України не здійснюють їх виконання. Потрібно опрацювати процедуру вручення за кордоном судових документів у цивільних справах. Розгляд справ з іноземним елементом здійснюється за «законом суду». При вирішенні цивільної справи, як правило, застосовуються норми національного права, проте чинне законодавство допускає застосування норм права іноземних держав. При цьому суд повинен з’ясувати зміст норми та впевнитись у тому, що вона є чинною.

Визнання та виконання судових рішень судів України за кордоном вимагає творчого підходу випадків індивідуально-правового регулювання цих відносин на міжнародному рівні. Визнання рішення іноземного суду — це поширення законної сили рішення іноземного суду на територію України. Виконання рішення іноземного суду — це застосування засобів примусового виконання рішення іноземного суду в порядку, передбаченому законом. Розгляд судом клопотань про визнання і виконання рішень іноземних судів виступає особливою формою взаємної правової допомоги.