Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Семінарське заняття 17

Тема 24. Перегляд судових рішень Верховним Судом України

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Сутність та значення перегляду судових рішень Верховним Судом України, його характерні риси.

  2. Прово на перегляд судових рішень Верховним Судом України, порядок та строки його здійснення.

  3. Допуск справи до провадження по перегляду судових рішень Верховним Судом України.

  4. Порядок розгляду Верховним Судом України справ про перегляд судових рішень.

  5. Повноваження Верховного Суду України за наслідками розгляду заяви про перегляд судового рішення. Постанови Верховного Суду України.

1. Скласти проекти наступних процесуальних документів:

    1. Заява про перегляд судового рішення Верховним Судом України;

    2. Поставнова Верховного суду України про задоволення заяви;

    3. Поставнова Верховного суду України про відмову в задоволенні заяви.

2. Визначити з наведенням аргументів чи є перегляд судових рішень Верховним Судом України самостійним видом провадження ?

3. Визначити коло міжнародних судових установ юрисдикція яких визнана Україною.

4. Доповнити таблицю «ПРОВАДЖЕННЯ ПО ОСКАРЖЕННЮ І ПЕРЕГЛЯДУ СУДОВИХ РІШЕНЬ» інформацією про перегляд судових рішень Верховним Судом України.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: Верховний Суд України; заява про перегляд судових рішень; допуск справи до провадження, повноваження Верховного Суду України за наслідками розгляду справи.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Процесуальною гарантією законності судових рішень виступає провадження по перегляду Верховним Судом України. Студент повинен з’ясувати значення перегляду судових рішень Верховним Судом України, проаналізувати його характерні риси, визначити місце в системі способів перегляду судових рішень.

Студент повинен зясувати поняття та значення права на перегляд судових рішень Верховним Судом України. Потрібно зосередити увагу на суб’єктах здійснення вказаного права (особи, які беруть участь у справі), об’єктах, щодо яких можлива його здійснення, процесуальній формі, строках, порядку здійснення. Здійснення цього права можливе лише після перегляду судових рішень у касаційному порядку. З огляду на це не можуть бути самостійним предметом перегляду Верховним Судом України ухвали, які не можуть переглядатись в апеляційному та касаційному порядку окремо від рішень.

Процесуальна діяльність суду спрямована на визначення наявності підстав для перегляду справи. Слід мати на увазі, що, однією із підстав виступає неоднакове застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах. Cтудент повинен засвоїти у чому воно проявляється. Міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україна, яка може визнати судове рішення таким, що порушує міжнародні зобов’язання України, та виступає підставою для перегляду, є Європейський суд з прав людини.

Слід зосередити увагу на процедурі допуску справи до провадження, строках вирішення вказаного питання, складі суду. Якщо за результатами розгляду питання про допуск справи буде встановлено, що порушення Україною міжнародних зобов'язань є наслідком недотримання норм процесуального права, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ постановляє ухвалу про відкриття провадження у справі та вирішує питання про необхідність витребування справи.

Студент має засвоїти процесуальні дії, що вчиняються на стадії відкриття провадження у справі. Необхідно звернути увагу на процесуальну форму підготовки справи до розгляду у Верховному Суді України, коло процесуальних дій, що вчиняються на цій стадії процесу. Потрібно засвоїти порядок розгляду справи Верховним Судом України, склад суду, яким вчиняються відповідні процесуальні дії.

Вивчення питання про повноваження Верховного Суду України краще розпочинати із з’ясування змісту відповідних статей ЦПК України, після чого слід уважно опрацювати навчальну та рекомендовану додаткову літературу, порівняти їх із повноваженнями суду апеляційної, касаційної інстанцій. Слід уважно розглянути повноваженя і виявити, які правові наслідки тягнуть вони у випадку їх реалізації судом.

За результатами розгляду заяви суд приймає постанову. Рекомендується чітко знати умови, при яких приймається постанова про задоволення заяви про перегляд судового рішення, та постанова про відмову у задоволенні такої. Доцільно порівняти їх із змістом судових рішень, що постановляються судами апеляційної та касаційної інстанцій інстанцій.

Дуже важливим є з’ясування характеру тих вказівок, які вправі давати Верховний Суд України у постановах, прийнятих за наслідками розгляду заяви про перегляд судового рішення з мотивів неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах. Вони є обов'язковими для всіх суб'єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить зазначену норму права, та для всіх судів України. Суди зобов'язані привести свою судову практику у відповідність із рішенням Верховного Суду України.