Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: касаційне провадження; суд касаційної інстанції; касаційна скарга; склад суду касаційної інстанції; повноваження суду касаційної інстанції.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Вивчення теми, яка стосується перегляду судових рішень у касаційному порядку слід розглядати у розрізі загальних правил перегляду цивільних справ, тобто порівнювати правові норми, які стосуються оскарження судових рішень, які не набрали законної сили, з цими стадіями цивільного процесу.

Студент повинен уяснити поняття значення касаційного провадження, окреслити характерні риси. Звернути увагу на те, що у касаційному порядку можуть бути переглянуті також судові рішення суду першої інстанції, рішення та ухвали апеляційного суду. Проте рішення, ухвали суду першої інстанції можуть виступати об’єктом касаційного оскарження лише у разі їх перегляду в апеляційному порядку. Необхідно звернути увагу на те, що суд касаційної інстанції перевіряє лише законність судових рішень, які набрали законної сили. Необхідно засвоїти, який суд реалізує повноваження суду касаційної інстанції в Україні.

Студент повинен розмежовувати поняття «касаційне провадження» та «право касаційного оскарження». Аналіз права касаційного оскарження необхідно здійснювати шляхом визначення його поняття та значення, суб’єктів здійснення вказаного права (особи, які беруть участь у справі, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов’язки), об’єктів, щодо яких можливе його здійснення, процесуальної форми (касаційна скарга), строків, порядку здійснення. Студент повинен виділити спільні та відмінні риси здійснення права апеляційного та касаційного оскарження.

При вивчені процесуальної форми здійснення права касаційного оскарження слід приділити увагу приєднанню до касаційної скарги, проаналізувати наявні в науковій літературі точки зору щодо ефективності існування вказаного інституту. Студент має засвоїти порядок, строк, суб’єктний склад здійснення права на приєднання до касаційної скарги. Особа, яка подала касаційну скаргу, вправі її змінити, доповнити, відкликати, відмовитись від неї.

Студент має засвоїти процесуальні дії, що вчиняються на стадії відкриття касаційного провадження у справі, приділити належну увагу аналізу підстав повернення касаційної скарги, відмови у відкритті касаційного провадження у справі, процедурі вирішення питання про зупинення виконання рішення (ухвали).

Необхідно звернути увагу на процесуальну форму підготовки справи до касаційного розгляду та попереднього розгляду справи, склад суду, коло питань, що вирішуються судом на цих етапах. Потрібно засвоїти процедуру та підстави призначення справи до судового розгляду. При розгляді справи судом касаційної інстанції відсутні судові дебати. Студент має проаналізувати процесуальні дії, вчинювані під час розгляду справи судом касаційної інстанції.

Розгляд справи судом касаційної інстанції здійснюється в матеріально-правових та процесуальних межах. Суд касаційної інстанції перевіряє судове рішення в межах доводів касаційної скарги та вимог, заявлених у суді першої інстанції. Проте суд наділений правом виходу за вказані межі у випадках встановлених законом.

Суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.

Потрібно засвоїти строки відкриття, підготовки справи до касаційного розгляду, попереднього та судового розгляду справи.

Вивчення питання про повноваження суду касаційної інстанції краще розпочинати із з’ясування змісту відповідних статей ЦПК України, після чого слід уважно опрацювати навчальну та рекомендовану додаткову літературу, порівняти їх із повноваженнями суду апеляційної інстанції. Слід розмежовувати повноваження суду за наслідками розгляду касаційної скарги на рішення та повноваження за наслідками розгляду скарги на ухвалу. Слід уважно розглянути кожне із вказаних повноважень суду касаційної інстанції і виявити, які правові наслідки тягнуть вони у випадку їх реалізації судом.

Дуже важливим є з’ясування характеру тих вказівок, які вправі давати суд касаційної інстанції при скасуванні судових рішень. Існує правило, згідно з яким ці вказівки є обов’язкові для суду, який знову розглядатиме справу. Але ці вказівки не повинні входити у суперечність із принципом незалежності суддів, котрі у своїй діяльності підпорядковуються тільки закону, не повинні утискати їхню свободу і внутрішнє переконання при оцінці доказів.

За результатами розгляду касаційної скарги суд ухвалює рішення, постановляє ухвали. Рекомендується чітко знати умови, при яких можлива зміна чи ухвалення нового рішення суду. Студент повинен засвоїти структуру та зміст судових рішень суду касаційної інстанції, порядок набрання ними законної сили, доцільно порівняти їх із структурою та змістом судових рішень суду першої, апеляційної інстанцій.