Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є : підготовка справи до судового розгляду; зміст стадії підготовки справи до судового розгляду; попереднє судове засідання; судовий виклик; судове повідомлення; повістка.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Під час вивчення зазначеної теми потрібно з’ясувати поняття та значення підготовки справи до судового розгляду. Необхідно розмежовувати мету та завдання стадії підготовки до судового розгляду. При визначені змісту вказаної стадії слід звернути увагу на суб’єктний склад осіб, що вчиняють процесуальні дії. Ним, зокрема, виступають: суд, особи, які беруть участь у справі, інші учасники процесу (особи, які сприяють здійсненню правосуддя).

Оскільки стадія підготовки справи до судового розгляду є самостійною стадією цивільного процесу, слід звернути увагу на її межі, оскільки як будь-яка стадія вона має свій початок і кінець. З якої дії вона починається, якою вона закінчується? Це питання для практики має важливе значення. Неправильне уявлення про межі цієї стадії процесу призводить до порушення прав осіб, які беруть участь у справі.

При опрацюванні матеріалу з вказаної теми слід звернути увагу на те, що більшість процесуальних дій, що складають зміст стадії підготовки справи до судового розгляду вчиняється у попередньому судового засіданні, яке повинно бути призначене і проведене впродовж десяти днів з дня відкриття провадження у справі. Проте проведення попереднього судового засідання не є обов’язковим. Питання про необхідність його проведення вирішується суддею під час відкриття провадження у справі. Попереднє судове засіданні виступає основною процесуальною формою підготовки справи до судового розгляду. Проте вона можлива також формі одноособових дій судді. При призначенні попереднього судового засіданні суд повинен враховувати час, потрібний для повідомлення осіб, які беруть участь у справі. Слід звернути увагу на те, що проведення попереднього судового засідання може бути відкладено, з’ясувати підстави настання такого виду ускладнення. Необхідно приділити належу увагу вивченню процесуального порядку проведення попереднього судового засідання.

З’ясування змісту вказаної стадії процесу необхідно здійснювати шляхом виділення та аналізу процесуальних дій судді щодо підготовки справи до судового розгляду та процесуальних дій інших суб’єктів процесуальних правовідносин щодо підготовки справи.

Необхідно засвоїти, які дії вчиняються судом з метою врегулювання спору до судового розгляду та які зміни в позовному спорі можуть відбутися на цій стадії процесу, які їх правові наслідки.

У разі якщо спір не врегульовано, діяльність усіх учасників процесу в попередньому судовому засіданні спрямовується на створення умов для майбутнього правильного та швидкого розгляду і вирішення конкретної цивільної справи.

Аналізуючи процесуальні дії судді та інших суб’єктів процесуальних правовідносин щодо підготовки справи до судового розгляду за необхідне повторити відповідні положення, які вивчались студентом у загальній частині Цивільного процесуального права, зокрема, щодо заміни неналежного відповідача, співучасті, третіх осіб у цивільному процесі, правонаступництва, доказів та доказування та ін.

Необхідно приділити увагу процедурі призначення справи до судового розгляду.

При опрацюванні матеріалу щодо судових викликів та повідомлень потрібно з’ясувати їх відмінність, звернути увагу на строки та порядок їх вручення. Слід опрацювати порядок повідомлення відповідача місце проживання або місцезнаходження якого позивачеві невідоме, навіть після звернення до адресного бюро і органів внутрішніх справ. Необхідно ознайомитись із змістом судової повістки та оголошення про виклик до суду. Вивчаючи порядок повідомлення особи, у разі відсутності адресата в місці проживання, потрібно мати на увазі, що повістка в такому випадку вручається під розписку будь-якому з повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом з нею.

Необхідно звернути увагу на правові наслідки невиконання особами, які беруть участь у справі, обов’язку повідомлення про зміну місця проживання (перебування, знаходження). Відповідно до ЦПК України, якщо місце перебування відповідача невідоме суд може оголосити його розшук. Студент повинен засвоїти категорії справ з яких може бути оголошено розшук, порядок вирішення вказаного питання, порядок відшкодування відповідних витрат.