Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є : відкриття провадження у справі; позовна заява; право на позов; право на пред’явлення позову; право на задоволення позову; право на судовий захист; об’єктивні передумови права на звернення до суду; суб’єктивні передумови права на звернення до суду; відмова у відкритті провадження; повернення позовної заяви; залишення заяви без руху; ухвала суду.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Під час вивчення зазначеної теми потрібно з’ясувати поняття та значення відкриття провадження у справі. Відкриття провадження у справі пов’язане із наявністю у особи права на позов та процесуальним порядком його здійснення.

Слід приділити увагу поняттю та значенню права на судовий захист, права на звернення до суду та відмежовувати їх від права на позов.

Поняття права на позов відноситься до числа найбільш складних процесуальних категорій. Закон вживає поняття «право на позов» і «позов» у різних значеннях, не визначаючи їх змісту. Як і позов, право на позов повинно бути єдиним. Право на позов об’єднує у собі два повноваження: право на пред’явлення позову і право на задоволення позову, які виступають у їх єдності. Необхідно з’ясувати зміст вказаних правових категорій.

Право на пред’явлення позову — це право на звернення з вимогою до суду за захистом, право на порушення його діяльності по здійсненню правосуддя в цивільних справах. Право на задоволення позову — це право на одержання захисту, право на позитивне вирішення справи. Здійснення права на пред’явлення позову залежить від обставин процесуально-правового характеру, право на задоволення позову обумовлюється матеріально-правовими і процесуально-правовими обставинами. Наявність права на пред’явлення позову встановлюється одноособово суддею при прийнятті позовної заяви. Наявність права на задоволення позову встановлюється судом після розгляду справи в судовому засіданні та відображається в ухваленому ним рішенні. Відсутність права на пред’явлення позову є підставою для відмови в прийнятті позовної заяви. Відсутність права на задоволення позову веде до ухвалення рішення про відмову в задоволенні позову.

Слід уміти розрізняти передумови права на пред’явлення позову і умови здійснення права на пред’явлення позову (процесуальний порядок здійснення права на пред’явлення позову).

До передумов права на пред’явлення позову належать: процесуальна правоздатність позивача і відповідача; процесуальна заінтересованість особи; належність справи до цивільної юрисдикції суду; правовий характер вимоги позивача; відсутність рішення, що набрало законної сили, ухваленого зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав; відсутність ухвали суду, яка набрала законної сили, про закриття провадження у справі у зв’язку відмовою позивача від позову або укладенням мирової угоди сторін; відсутність у провадженні суду справи щодо спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав; відсутність укладеного між сторонами договору про передачу цього спору на вирішення третейського суду. Необхідно звернути увагу на наслідки встановлення судом відсутності передумов права на пред’явлення позову.

Складовими процесуального порядку здійснення права на пред’явлення позову є: дієздатність позивача; дотримання правил про підсудність; дотримання належної форми та змісту позовної заяви. Необхідно звернути увагу на наслідки встановлення судом порушення порядку здійснення права на пред’явлення позову.

Важливо засвоїти вимоги щодо форми та змісту позовної заяви. Слід звернути увагу на копії, які додаються до позовної заяви, зокрема, копії позовної заяви та копії всіх документів, що даються до неї. Вони додаються відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб. Потрібно засвоїти перелік категорій справ з яких не додаються копії документів.

Важливим напрямом у підготовці до теми є підготовка позовних заяв за обраною студентами фабулою справи.

Необхідно звернути увагу на строк, протягом якого суддя наділений правом вирішувати питання про відкриття провадження у справі або про відмову у відкритті провадження у справі, момент з якого провадження вважається відкритим.

На стадії відкриття провадження у справі суд вправі постановити наступні види ухвал: про відкриття провадження у справі, про залишення заяви без руху, про повернення позовної заяви, про відмову у відкритті провадження у справі. Слід з’ясувати підстави, зміст, правові наслідки постановлення вказаних ухвал.

При ознайомленні із змістом ухвали про відкриття провадження у справі необхідно звернути увагу на те, що в ній вказується час та місце попереднього судового засідання, якщо суддя вирішив, що його проведення є необхідним, або час і місце судового розгляду справи, якщо суддя вирішив, що проведення попереднього судового засідання у справі не є необхідним, строк протягом якого відповідач вправі надати письмові заперечення проти позову.

Пред’явлення позову породжує відповідні правові наслідки. Необхідно проаналізувати, які з них є матеріально-правовими, а які процесуальними.