Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Семінарське заняття 10

Тема 20. Наказне провадження

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Поняття та сутність наказного провадження.

  2. Форма та зміст судового наказу.

  3. Заява про скасування судового наказу та порядок її розгляду.

1. Сформулювати характерні риси наказного провадження як виду цивільного судочинства.

2. Скласти проект судового наказу.

3. Проаналізуйте прояви принципів гласності та раціональної процесуальної форми у наказному провадженні.

4. Підготувати порівняльну таблицю «ВИДІВ ЦИВІЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА» (позовного та наказного проваджень). Таблицю складати таким чином, щоб у подальшому можна було б доповнити інформацією про окреме провадження

Приклад:

Таблиця № __

Види цивільного судочинства

№ з/п

Провадження

Вид

Критерії

Позовне провадження

Наказне провадження

Окреме провадження

1.

Предмет судового захисту

2.

Учасники провадження

3.

Процесуальна форма звернення

4.

Особливості підготовки справи до розгляду

5.

Процесуальна форма розгляду та вирішення справи

6.

Особливості виконання рішення суду по справі

3. Вирішити задачі:

3.1. Сутолокова подала до суду заяву про видачу судового наказу про стягнення з чоловіка Сутолокова аліментів на утримання неповнолітньої дитини у розмірі 500 грн. щомісяця виходячи з доходів, які отримує боржник.

Чи буде виданий судовий наказ в даному випадку? Відповідь обґрунтуйте.

3.2. Комунальне житлове підприємство №7 звернувся до суду з заявою про видачу судового наказу про примусове стягнення заборгованості по оплаті за комунальні послуги — житлово-комунальні послуги з ОСОБА_2. У заяві відсутній договір між боржником та заявником про надання комунальних послуг, та не сплачено судовий збір.

Які процесуальні порушення допущені заявником при подачі заяви про видачу судового наказу? Які процесуальні наслідки при цьому виникають? Якими мають бути дії судді в даному випадку?

3.4. Суддя прийняв до розгляду заяву Комунального підприємства по утриманню житлового господарства «Житлорембудсервіс» Деснянського району м. Києва про видачу судового наказу, про стягнення з ОСОБА_1, ОСОБА_2 заборгованості за комунальні послуги, постановивши про це ухвалу та одночасно призначив судове засідання для розгляду справи, надіслав судові виклики учасникам.

Які порушення допустив суддя? Який процесуальний порядок видачі судового наказу?

3.5. Тараторкін подав до суду заяву про скасування судового наказу, не дотримавшись при цьому строків, встановлених законом для подання такої заяви.

Які наслідки викликає пропуск боржником процесуального строку на подання заяви про скасування судового наказу? За яких умов даний строк може бути поновлений судом?

3.6. Чумаченко подав до суду заяву про видачу судового наказу з вимогою про визнання договору купівлі-продажу недійсним.

Чи буде прийнята дана заява до розгляду та чи буде виданий судовий наказ із заявленої вимоги? Які наслідки відмови у прийнятті заяви про видачу судового наказу до розгляду?

3.7. Суд, розглянувши заяву боржника про скасування судового наказу, постановив ухвалу, якою скасував судовий наказ. Копії ухвали надіслав стягувачу та боржнику у строк, встановлений законом. Стягувач не погодився з цією ухвалою.

Чи має право стягувач оскаржити ухвалу суду про скасування судового наказу?