Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Семінарське заняття 4-6

Тема 17. Судовий розгляд

Питання для усного опитування та дискусії

    1. Поняття та значення стадії судового розгляду цивільних справ.

    2. Структура судового засідання:

      1. Підготовча частина судового засідання;

      2. Розгляд справи по суті;

      3. Судові дебати;

      4. Ухвалення та оголошення рішення суду.

    3. Ускладнення в ході судового розгляду цивільних справ.

      1. Тимчасове припинення провадження у справі.

      2. Закінчення провадження в цивільній справі без винесення судового рішення.

1. Назвати частини судового засідання визначте їх межі.

2. Скласти письмове пояснення позивача або відповідача.

3. Підготувати порівняльну таблицю частин судового засідання.

Приклад:

Таблиця № __

Структура судового засідання

НАЗВА ЧАСТИНИ СУДОВОГО ЗАСІДАННЯ

Підготовча частина судового засідання

Розгляд справи по суті

Судові дебати

Ухвалення та оголошення рішення суду

МЕЖІ ЧАСТИНИ

ЗАВДАННЯ, ЯКІ СТОЯТЬ ПЕРЕД СУДОМ

4. Визначити як повинен вчинити суд, якщо при перевірці явки учасників процесу виявиться наступне:

  1. відповідач належним чином не повідомлений про час і місце судового засідання;

  2. представник позивача, з’явившись в судове засідання не надав документів, які засвідчили б його повноваження;

  3. якщо всі спадкоємці померлого відповідача відмовились від спадщини;

  4. свідок написав в розписці, що відмовляється з’явитись до суду;

  5. виявилось, що позивачу 15 років;

  6. адвокат сторони знаходиться у відрядженні;

  7. з поважних причин не з’явився експерт, за умови, що його висновок вже знаходиться в матеріалах справи;

  8. сторони виявили бажання укласти мирову угоду;

  9. в залі присутні сторонні особи, які заявили, що «просто зайшли послухати справу»;

  10. відповідач заявив, що бажає здійснити відеозапис процесу;

  11. місце перебування відповідача невідоме;

  12. свідок не володіє мовою судочинства.

5. Вирішити задачі:

5.1. Димова звернулася до суду з позовом до колишнього чоловіка Димова про визнання його таким, що втратив право на житло, посилаючись на те, що він без поважних причин не проживає в квартирі понад шість місяців.

У судовому засіданні у справі було допитано 4 свідки, які підтвердили, що відповідач не з’являвся у квартирі понад 6 місяців.

Після видалення суду у нарадчу кімнату суддя виявив у матеріалах справи лист до ЖЕКу № 3, яке підписане позивачкою Димовою, у якій вона повідомляла, що після чергової сварки з Димовим вона вставила в двері новий замок, а ключі від нього відповідачу не дає, оскільки після розірвання шлюбу жити з ним в одній квартирі не бажає.

Суд виніс рішення, яким у позові відмовив, указавши на те, що відповідачу чинились перешкоди у користуванні квартирою, і тому він був від­сутній з поважних причин. На підтвердження цього суд послався на лист Димової, який він знайшов після видалення до нарадчої кімнати.

Чи правильно вчинив суд?

5.2. При розгляді цивільної справи за позовом К. до чоловіка Ш. про стягнення аліментів на своє утримання до виповнення дитині одного року суд встановив, що К., яка перебуває в зареєстрованому шлюбі з відповідачем, усього 17 років, і, відповідно, вона не наділена цивільною процесуальною дієздатністю.

У зв’язку з цим суд постановив ухвалу, якою позовну заяву по справі залишив без розгляду.

Чи допустив суд порушення процесуального законодавства?

5.3. У грудні 2005 року ОСОБА_1 звернувся до суду і просив стягнути з ОСОБА_2 6500 доларів США, які той взяв в борг і в обумовлений термін не повернув. Під час підготовки справи до судового розгляду справи позивач просив забезпечити позов шляхом накладення арешту на автомобіль «Газель», який і був придбаний за позичені гроші. Однак виявилося, що на цей автомобіль та інше нерухоме й рухоме майно відповідача вже накладено арешт у зв’язку з тим, що між ОСОБОЮ_2 та його дружиною розглядається у цьому ж суді справа про розірвання шлюбу та розподіл спільного майна.

У зв’язку з цим позивач (ОСОБА_1) наполягав на задоволенні його заяви про забезпечення позову, залученні у якості співвідповідача дружину відповідача (ОСОБА_3), мотивуючи це тим, що позов про розподіл спільного майна поданий умисно для того, щоб унеможливити стягнення боргу. Крім цього, ОСОБА_1 подала письмове клопотання про зупинення провадження у справі про розірвання шлюбу та поділ спільного майна (http://reyestr.court.gov.ua/pls/htmldb/f?p=204:2:12591364424290584227::NO::P2_DC_ID:10000100701).

Чи може виникнути процесуальна співучасть у цій справі. Проаналізуйте положення чинного сімейного законодавства щодо регулювання майнових відносин подружжя.

Якими повинні бути дії суду щодо розгляду клопотань позивача?

5.4. Комбінат подав в суд позов про стягнення з комірника Монастирського суми нестачі інструменту.

В судовому засіданні Монастирський і його представник вимагали закриття справи провадженням, в зв’язку з пропуском 3-річного строку позовної давності.

Яку відповідь належить дати суду?

5.5. Назаревська звернулась до суду з позовом до Грузова про встановлення батьківства і стягнення аліментів на утримання дитини. В зв’язку з тим, що відповідач проживає в інший місцевості, він у порядку судового доручення був викликаний судом за місцем його проживання, давав пояснення на позовну заяву, про що був складений протокол судового засідання та згодом надісланий до суду, який розглядав справу по суті.

З протоколу судового засідання, в якому зафіксовані пояснення відповідача на позов, вбачалось, що відповідач позов не визнає. Суд, що розглядав справу, отримавши протокол з поясненнями . відповідача, призначив справу до розгляду. Розгляд справи відбувся у відсутності та без повідомлення відповідача про час судового розгляду. Позов було задоволено.

Як ви оцінюєте дії суду, що розглядав справу по суті? Чи дотримався суд обов’язку про виклик учасників цивільної справи у судове засідання?

5.6. Домовласник Карпов звернувся з позовом про виселення із свого будинку наймача Дубнікова з того приводу, що наймач не виконує умов договору і не сплачує за житло. Суд неодноразово відкладав розгляд справ за таких підстав: перший раз — у зв’язку з неврученням відповідачеві судової повістки; другий — через неявку відповідача, якого своєчасно повідомлено про з’явлення до суду; третій — внаслідок письмової заяви відповідача про хворобу; четвертий — у зв’язку із задоволенням клопотання відповідача про відвід судді; п’ятий — у зв’язку з прийняттям зустрічного позову відповідача про стягнення з позивача коштів, які було використано на капітальний ремонт будинку.

Чи в усіх випадках було достатньо підстав для відкладення розгляду справи?