Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
859.72 Кб
Скачать

Що таке референдум за законодавством України?

«Референдум» – слово латинського походження (referendит), що в перекладі україн­ською мовою буквально означає «те, що має бути повідомлено». Відповідно до чинного законодавства України референдум – спосіб прийняття громадя­нами України через голосування законів України, інших рішень із важливих питань загальнодержав­ного й місцевого значення. Чинним законодавством в Україні передбачено три види референдумів: Все­український, референдум Автономної Республіки Крим і місцеві (обласні, районні, міські, сільські тощо) референдуми.

Конституція України встановлює, що право голосу на референдумах мають громадяни, які досягнули 18 років (ч. 1, ст. 70), а також конкретизує декілька положень щодо організації і проведення Всеукраїнського референдуму. Так, Всеукраїнський референдум може бути призначений лише парламен­том – Верховною Радою України або главою укра­їнської держави – Президентом України. Всеук­раїнський референдум повинен бути проголошений, якщо того вимагає не менше 3 мільйонів громадян України, які мають виборче право. При тому Конституцією України передбачена обов'язкова умова: забезпечення усеукраїнського характеру підтримки даної народної ініціативи. Згадані З мільйони підписів не можна зібрати в одному місті чи регіоні (наприклад: у Дніпропетровську, Києві чи в Донецьку), голоси на підтримку проведення Всеукраїнського референдуму мають бути зібрані в більшості регіонів держави. Конституційна норма з цього приводу говорить, що підписи щодо призна­чення референдуму повинні бути зібрані «не менш як у двох третинах областей і не менш як по сто тисяч підписів у кожній області» (ч. 2 ст. 72).

До виняткової компетенції Всеукраїнського референдуму належить вирішення питання про зміну території України; у той же час Конституція України забороняє винесення на референдум законопроектів із питань податків, бюджету та амністії (ст. 73 та 74).

Що означає конституційне положення «Єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент – Верховна Рада України»?

Законом називають нормативний акт вищої юридичної сили, який приймають представ­ницьким органом держави чи в інший передбачений Конституцією держави спосіб (наприклад, через референдум).

Парламент (від французького «раrler» – говорити), як звичайно, повністю або частково ви­борний і колегіальний вищий представницький орган держави, який у сфері законотворчості має головні повноваження.

Положення ст. 75 Конституції України про те, що «єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент – Верховна Рада України», означає: жоден державний чи громадський орган, жодна посадова особа в Україні не можуть прийняти до­кумент (акт), за юридичною силою прирівняний до закону. На відміну від попередньої Конституції України (1978 р.), право приймати закони залишено лише за парламентом України; у той же самий час Верховна Рада Автономної Республіки Крим (яка до 28 червня 1996 р. мала право приймати закони Автономної Республіки Крим), може приймати нормативні акти підзаконного характеру, які не повинні суперечити насамперед Конституції і законам України.