Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
859.72 Кб
Скачать

Коли і як у складі України відновлено Кримську арср?

Напередодні розпаду СРСР, з остраху на загальнополітичні процеси на території колишнього СРСР (демократизація, розвиток свободи слова, практичне усунення в окремих регіонах держави комуністичної партноменклатури від реальної влади і т. ін.), прокомуністична Верховна Рада Української РСР (ядром якої була відома група «239»), маючи на меті спробу зберегти в окремому регіоні держави попередній політичний режим, приймає Закон Укра­їнської РСР «Про відновлення Кримської Автономної Радянської Республіки». Відповідно до того Кримську область УРСР перетворено у Кримську АРСР у складі Української РСР, а Кримську обласну Раду народних депутатів – у Верховну Раду Кримської АРСР.

Зрозуміло, що даний політичний акт не мав нічого спільного ні з питанням відновлення історичної справедливості стосовно кримських татар (дане державне утворення ні в якому разі не можна пов’язати з реалізацією кримськотатарської нації свого права на самовизначення), ні тим паче з процесом відновлення державної незалежності України.

Деструктивний фактор новоствореного пострадян­ського державного утворення особливо чітко проявив­ся після відновлення державної незалежності Укра­їни в серпні 1991 р. Творці Кримської автономії та їх ставленики взяли курс на повне ігнорування норм міжнародного права, національного законодавства України в частині статусу автономії як складової частини відновленої української унітарної держави. А саме такою державою – унітарною, з автономним утворенням, увійшла Україна у світове співтовариство в 1991 р. Протягом 1991–1995 рр. на території автономії було не раз грубо порушено національне законодавство, різко зріс рівень злочинності, упав соці­ально-економічний рівень життя населення, а сама автономія в особі її окремих керівників стала постійним фактором політичної і соціальної напруги в державі, відіграючи далеко не позитивну роль у вирішенні складних питань пострадянського майбут­нього колишнього Чорноморського флоту СРСР.

17 березня 1995 року парламент України після довготривалого розгляду питання про ситуацію у Криму «у зв'язку з невиконанням Верховною Радою Автономної Республіки Крим постанов Верховної Ради України від 22 вересня і 17 листопада 1994 року щодо приведення Конституції і законів Автономної Республіки Крим у відповідність з Конституцією і законами України і для забезпечення верховенства Конституції і законів України на всій її території та захисту державного суверенітету України» скасував Конституцію та окремі закони Республіки Крим, зокрема закони про Президента Автономної Респуб­ліки Крим, його вибори, про Конституційний Суд Республіки Крим тощо (Закон України «Про скасування Конституції і деяких законів Автономної Республіки Крим»).

Прийнятий того ж дня Закон України «Про Автономну Республіку Крим» підтвердив статус Криму як адміністративно-територіальної автономії у складі України, визначив порядок формування та компетенцію представницьких органів і органів управління на території Кримського півострова, ста­тус правоохоронних та судових органів, символи автономії тощо.