Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
859.72 Кб
Скачать

Що означає конституційне положення «Президент України є главою держави»? Які особливості правового статусу Президента України передбачає чинна Конституція України?

У кожній державі існує інститут глави держави. Глава держави – це особа, яка формально займає вище місце у структурі державних інститутів, одночасно здійснюючи функцію представництва самої держави загалом. Статус глави держави тієї чи іншої країни залежить від особливостей форми держави, утвореної правової системи, політико-правових традицій і т. ін.

Главою нашої держави є її Президент. Як керів­ник держави Президент України виступає гарантом державного суверенітету, територіальної цілості держави, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина. Він представляє українську державу в міжнародних відносинах, веде переговори, укладає міжнародні угоди України, приймає рішення про визнання іноземних держав, вірчі і відкличні грамоти дипломатичних представни­ків іноземних держав. Як глава української держави Президент України є Верховним Головнокомандува­чем Збройних Сил України; він призначає та звіль­няє з посад вище командування Збройних Сил України, присвоює вищі військові звання. Якраз керівник української держави приймає рішення з питань громадянства: видає укази про прийняття, вихід із громадянства України чи його втрату. На керівника держави покладено також обов'язок припинення повноважень Верховної Ради України в тому разі, якщо протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися; він проголошує Всеукраїнський референдум за народ­ною ініціативою тощо.

Особа, яку обрано Президентом України, є недоторкана. За посягання на життя, честь і гідність Президента України чинним законодавством вста­новлена окрема відповідальність. Президент Укра­їни не може мати будь-якого іншого представ­ницького мандата та не має права обіймати посаду в органах державної влади або об'єднаннях грома­дян, а також займатися іншою оплачуваною чи підприємницькою діяльністю; він не може бути обраний більше як на два терміни поспіль. Звання Президента України зберігається за ним довічно, якщо тільки він не був усунений з поста в порядку імпічменту (ст. 102, 103, 105).

Хто може бути Президентом України? Як обирають Президента України?

Президентом України може бути обраний громадянин України, який відповідає таким вимогам: досягнув віку тридцяти п’яти років, має право голосу, знає українську мову і протягом десяти останніх років перед днем виборів проживає в Україні.

Термін повноважень Президента України – 5 років. Президента України обирають громадяни України на основі загального, рівного і прямого виборчого права таємним голосуванням. Чергові вибори Президента України проводять в останню неділю березня п'ятого року повноважень.

На чому складає присягу Президент України?

Новообраний Президент України всту­пає на пост не пізніше, як через тридцять днів після офіційного оголошення результатів виборів, з мо­менту складення присяги українському народові на урочистому засіданні Верховної Ради України. До присяги Президента України приводить Голова Конституційного Суду України. Конституція України встановила текст присяги Президента України при вступі на пост, однак ні Конституція, ні закони України не вказують, на чому Президент України повинен складати свою присягу. Два рази в новітній історії України (після відновлення державної незалежності в 1991 р.) новообрані Президенти України Леонід Кравчук (1991 р.) та Леонід Кучма (1994 р.) урочисту присягу на вірність українському народові складали на Акті проголошення незалеж­ності України, тексті чинної Конституції України та Пересопницькому Євангелії.

Пересопницьке Євангеліє – широковідома на­ціональна реліквія, одне з найдавніших рукописних україномовних Євангелій, яке свого часу було в руках легендарного українського гетьмана-державника Івана Мазепи. Назва Євангелія походить від місця виготов­лення – містечка Пересопниці (нині села неподалік м. Рівного). Час написання Пересопницького Єван­гелія – з 15 серпня 1556 року по 29 серпня 1561 року.