Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
859.72 Кб
Скачать

Яка структура українського парламенту? Що таке парламентські комітети і які повноваження за Конституцією України має Голова Верховної Ради України?

Верховна Рада України як зібрання 450 народних депутатів України за структурою є однопалатним парламентом. Очолює парламент спікер парламенту (від англійського «sреаkеr» – той, що говорить) – Голова Верховної Ради України. У структурі парламенту України передбачено створен­ня парламентських комітетів і тимчасових спеціаль­них слідчих та інших комісій. Для забезпечення нормальної діяльності парламенту створюється апарат Верховної Ради України, кошторис та струк­туру якого затверджує сама Верховна Рада України.

Голову Верховної Ради України обирають зі складу народних депутатів Верховної Ради України на строк її повноважень. Верховна Рада України зі свого складу обирає також першого заступника і заступника Голови Верховної Ради України. Парла­мент у будь-який час може відкликати з посади Голову Верховної Ради України та його заступників. На Голову Верховної Ради України Конституцією України покладено такі обов'язки: ведення засідань Верховної Ради України, організацію підготовки питань на розгляд Верховної Ради України та діяльності апарату Верховної Ради України, підпи­сання актів Верховної Ради України, представлення парламенту в зовнішніх зносинах тощо (ст. 88).

Комітети Верховної Ради України (до 28 червня 1996 року – Постійні комісії Верховної Ради Укра­їни) – спеціальні внутрішні підрозділи парламенту, що їх створюють з народних депутатів України для ведення законопроектної роботи та попереднього розгляду і підготовки питань, які належать до повно­важень Верховної Ради України. Затвердження переліку парламентських комітетів, обрання їхніх голів належить до компетенції Верховної Ради України.

Як організовує свою роботу парламент України? Яка процедура законотворчого процесу в парламенті України передбачена Конституцією України?

Загальні положення щодо організації роботи парламенту України встановлено Консти­туцією України, зокрема визначено, що Верховна Рада України працює сесійно (сесія – періодичне спільне засідання обраних депутатів представниць­кого органу). Верховна Рада України є повноважною (має право приймати рішення) за умови обрання не менше як двох третин народних депутатів України від конституційного складу парламенту (тобто не менше, як 300 народних депутатів України). Консти­туцією передбачено скликання двох (чергових) сесій Верховної Ради України протягом року: перша – у перший вівторок лютого; друга – у перший вівторок вересня. Крім того, можливе позачергове скликан­ня сесії Верховної Ради України. Право скликання позачергової сесії Верховної Ради України мають Голова Верховної Ради України, Президент України, а також не менше 150 народних депутатів України. Засідання Верховної Ради України проводяться відкрито; рішення приймають голосуванням, яке народні депутати України здійснюють лише особис­то (ст. 83, 84). Детальніше організацію роботи Верховної Ради України, її органів визначає Закон України «Про регламент Верховної Ради України». Законотворчий процес у парламенті України умовно поділено на декілька основних етапів, а саме: підготовка законопроекту, внесення законопроекту на розгляд Верховної Ради України, перше, друге і третє читання законопроекту в парламенті, підписання законопроекту, опублікування і введення у дію закону. Право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України (тобто право вносити на розгляд Верховної Ради України законопроекти) мають Президент України, народні депутати України, Кабінет Міністрів України та Національний банк України (ст. 93 Конституції України). Прийнятий Верховною Радою

України закон підписує Голова Верховної Ради України, після чого його передають на підпис Прези­денту України. Президент України має право в п'ятнадцятиденний термін із дня одержання прийнятого закону підписати його і приступити до виконання та оприлюднення, або повернути його для повторного розгляду у Верховну Раду України (скористатись пра­вом відкладального вето). Якщо Верховна Рада Укра­їни не менш як 300 голосами народних депутатів на повторному розгляді закону прийме його, Президент України зобов'язаний його підписати та оприлюднити протягом десяти днів. Підписаний Президентом України закон набирає чинності через десять днів від дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачене самим законом, але не раніше дня його опублікування (ст. 93,94).