Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
859.72 Кб
Скачать

Для чого в Україні потрібен Конституційний Суд?

Проголосивши Конституцію своїм Ос­новним Законом, що має вищу юридичну силу, держава для досягнення задекларованої мети (стану, за якого не повинні появлятися акти, що суперечать положенням чинної Конституції) створює систему охорони за допомогою права самої Конституції (систему правової охорони Конституції). У різних державах (залежно від політико-правових умов, традицій державотворення, рівня правової культури населення і т. ін.) дану проблему пробують розв'язу­вати по-різному. Здебільшого вдаються до викорис­тання досить поширених систем правової охорони Конституції, центральними елементами яких висту­пають органи конституційного нагляду або органи конституційного контролю. При системі органів конституційного нагляду вповноважений орган може тільки звертати увагу компетентних органів на появу актів, які суперечать положенням Консти­туції; органи ж системи конституційного контролю мають право не тільки звертати увагу на порушення Конституції, а й при потребі припиняти дії або визнавати неконституційними акти, що суперечать Конституції. Останнє (визнання актів неконститу­ційними) тягне за собою втрату даними актами юридичної сили (тобто визнання їх недійсними). В Україні з прийняттям у 1992 р. Закону України «Про Конституційний Суд України» закладено систему конституційного контролю.

На Конституційний Суд України відповідно до Конституції України покладено обов'язок вирішен­ня питання про відповідність законів та інших нормативно-правових актів (актів Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, Автономної Республіки Крим) Конституції України, а також офіційне тлумачення Конституції та законів України (ст. 147, 150). У жовтні 1996 р. Верховна Рада України прийняла новий Закон «Про Конституційний Суд України».

Який порядок створення Конституційного Суду України і хто може бути його суддею? в яких випадках можуть бути припинені повноваження судді Конституційного Суду України?

Конституційний Суд України складається з 18 суддів, яких у рівних частках (по 6 суддів) призначають Президент України, Верховна Рада України та з'їзд суддів України. Суддів Конституцій­ного Суду України призначають терміном на 9 років без права бути призначеним на повторний строк.

Вимоги до кандидата на посаду судді Консти­туційного Суду України: є громадянином України; вік (на день призначення) – не молодше 40 років; має вищу юридичну освіту та стаж роботи за фахом не менше 10 років; проживає на території України протягом останніх двадцяти років; знає державну мову.

Особа, обрана на посаду судді Конституційного Суду України, не може бути членом політичних партій, рухів, профспілок. Вона не може бути обрана до представницьких органів будь-якого рівня, обіймати будь-які оплачувані посади чи виконувати іншу оплачувану роботу. Суддя Конституційного

Суду України у вільний від службових обов'язків час може займатися тільки науковою, викладацькою і творчою діяльністю.

Подібно до суддів судів загальної юрисдикції повноваження судді Конституційного Суду України припиняється у випадках: закінчення строку повно­важень судді; досягнення суддею 65 років; пору­шення суддею присяги; припинення громадянства судді (вихід із громадянства чи його втрата); порушення суддею вимог щодо несумісності зай­няття посади судді; визнання судді безвісти відсутнім або оголошення померлим; набрання законної сили обвинувального вироку щодо судді; подання суддею заяви про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням.