Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
859.72 Кб
Скачать

Який порядок формування парламенту України? Хто може бути народним депутатом України?

Парламент України – Верховна Рада України – складається з 450 народних депутатів України, яких обирають на основі загального, рівно­го і прямого виборчого права таємним голосуванням у 450 приблизно рівних за кількістю виборців одномандатних виборчих округах. Безпосередньо порядок організації і проведення виборів народних депутатів України регламентує Закон України «Про вибори народних депутатів України» (1994 р.). Строк повноважень Верховної Ради України – 5 років. 450 народних депутатів України визначено як конституційний склад Верховної Ради України; фактичним складом Верховної Ради України нази­вають обраних народних депутатів, повноваження яких визнані і не припинені у встановленому порядку.

Вибори до Верховної Ради України бувають чер­гові (після закінчення терміну повноважень парла­менту, остання неділя жовтня п’ятого року повноважень Верховної Ради України) і позачергові – дострокові (впродовж 60 днів з моменту дострокового припинення повноважень Верховної Ради України). Дострокові вибори парламенту призначає Президент України у випадках і порядку, передбачених Конституцією і законодавством України.

Народним депутатом України може бути обрано особу, яка відповідає таким вимогам: є громадяни­ном України; має право голосу (володіє виборчим правом); досягнула віку не менше 21 року; проживає на території України протягом 5 останніх років. При тому конституційна норма забороняє обрання народним депутатом України громадянина, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку.

Які права й обов'язки народних депутатів України? в яких випадках припиняються повноваження народних депутатів України?

Особа, обрана народним депутатом України, не може мати іншого представницького мандата, тобто не може бути обрана до будь-якого іншого представницького органу – сільської, місь­кої, районної і т. ін. Ради; вона повинна виконувати свої обов'язки парламентарія на постійній основі, тобто заборонена праця на попередньому (до обрання народним депутатом України) чи будь-якому іншому місці праці. Чинним законодавством передбачено можливість тільки наукової, викла­дацької та творчої діяльності в час, вільний від виконання службових обов'язків парламентарія.

При вступі на посаду народний депутат повинен скласти перед парламентом присягу на вірність Україні, відданості службовим обов'язкам парламентарія. Текст присяги народного депутата України і процедура її складання визначені в Конституції України. Зокрема, право зачитати текст присяги перед відкриттям першої сесії новообраного парламенту має найстарший за віком народний депутат України. Під час складання присяги народними депутатами України 12 липня 1996 року текст перед парламентом зачитав найстаріший за віком обраний народний депутат України академік Ігор Рафаїлович Махновський. Відмова скласти присягу передбачає втрату депутатського мандата (ст. 79).

Народний депутат України є особою недотор­каною. Його не можна арештовувати, затримувати чи притягувати до кримінальної відповідальності без згоди парламенту України. Народний депутат України має право на сесії парламенту звертатися із запитами до органів Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, інших органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, розміщених на території України; він має право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України, право обирати керівні органи та інші органи Верховної Ради України, право бути обраним до них, право виступати на сесії парламенту; право безперешкодного доступу на підпри­ємства, в установи й організації, право позачергового прийому керівниками установ, організацій, підпри­ємств, право вимагати припинення беззаконня тощо.

Належну діяльність народного депутата України забезпечує ціла низка соціальних, економічних та політичних гарантій. У той же самий час законо­давство передбачає низку обов'язків для парла­ментаріїв. Зокрема, народний депутат України зобов'язаний брати участь у роботі парламенту, пра­цювати в одному з комітетів Верховної Ради України, підтримувати зв'язки з виборцями, регуляр­но особисто приймати виборців тощо.

Повноваження народних депутатів України при­пиняються одночасно з припиненням повноважень Верховної Ради України. Крім того, повноваження народного депутата України достроково припиня­ються у разі його смерті, визнання його безвісно відсутнім, припинення громадянства, оголошення його недієздатним, виїзду на постійне місце прожи­вання за межі України, набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього чи складення своїх повноважень за особистою заявою (ст. 81 Конституції України).