Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
859.72 Кб
Скачать

Як заміщуються посади суддів і хто може бут и рекомендований на посаду судді в судах загальної юрисдикції?

Перше призначення на посаду суддів терміном на п'ять років здійснює Президент Укра­їни. Всіх інших суддів обирає Верховна Рада України безстроково. Голову Верховного Суду України обирає і звільняє з посади таємним голосу­ванням Пленум Верховного Суду України (ст. 128 Конституції України).

На посаду судді за рекомендацією Кваліфі­каційної комісії суддів та поданням Вищої ради юстиції може бути призначена особа, яка відповідає таким вимогам: є громадянином України; досяг­ла віку 25 років; має вищу юридичну освіту; має стаж роботи в галузі права не менше 3 років; проживає в Україні не менше десяти років; знає державну мову. Для зайняття посади судді спеціалі­зованих судів необхідна також фахова підготовка з питань юрисдикції цих суддів. Щодо окремих категорій суддів (наприклад, суддів обласних, апеляційних судів, Верховного Суду України) зако­ном встановлено додаткові вимоги стосовно стажу роботи за фахом, віку, професійного рівня.

Особи, обрані на посади професійних суддів, не можуть належати до політичних партій, бути чле­нами профспілок, депутатами представницьких органів будь-якого рівня, обіймати будь-які оплачу­вані посади чи виконувати іншу оплачувану роботу. Конституцією України передбачено можливість зайняття професійними суддями у вільний від служ­бових обов'язків час тільки науковою, викла­дацькою і творчою працею (ст. 127).

В яких випадках суддю можна звільнити з посади?

Загальне правило говорить, що суддю звіль­няє з посади орган, що його обрав або призначив, у разі: закінчення терміну повноважень (терміну, на який обрано чи призначено суддю); досягнення суд­дею 65 років; порушення суддею присяги; припи­нення громадянства судді (вихід із громадянства чи його втрата); порушення суддею вимог щодо несумісності зайняття посади судді (членство в партії, профспілках, заняття підприємницькою діяльністю і т. ін.); визнання судді безвісти відсутнім або оголошення померлим; набрання законної сили обвинувального вироку щодо судді; подання суддею заяви про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням (ст. 126 Конституції України). Звільнення судді з посади здійснює орган, що його обрав або призначив, за поданням Вищої ради юстиції.

Що таке Вища рада юстиції?

Конституцією України передбачено ство­рення нового для існуючої судово-правової системи України органу – Вищої ради юстиції. Вища рада юстиції має складатися з 20 членів. Порядок форму­вання Вищої ради юстиції визначено як через призна­чення, так і автоматичне входження у зв'язку із зайняттям відповідних державних посад. По три члени Вищої ради юстиції призначають парламент – Верховна Рада України, глава української держави – Президент України, а також з'їзди суддів України, адвокатів України, представників вищих навчальних закладів та наукових установ. Двох членів Вищої ради юстиції призначає Всеукраїнська конференція праців­ників прокуратури. Троє членів Вищої ради юстиції входять до її складу за посадою: Голова Верховного Суду України, Міністр юстиції України, Генеральний прокурор України.

До відання Вищої ради юстиції належить: внесення подання про призначення суддів на посади або звільнення їх із посад; прийняття рішення стосовно порушення суддями і прокурорами вимог щодо несумісності; здійснення дисциплінарного провадження стосовно суддів Верховного Суду України, суддів вищих спеціалізованих судів, розгляд скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів апеляційних і місцевих судів та прокурорів (ст. 131).