Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
859.72 Кб
Скачать

Які повноваження має Президент України у формуванні органів державної влади відповідно до Конституції України ?

Президент України за згодою парламенту призначає керівника українського уряду — Прем'єр-міністра України, а також припиняє його повноважен­ня та приймає рішення про його відставку; Президент України за поданням Прем'єр-міністра України при­значає членів Кабінету Міністрів України, керівників інших центральних органів виконавчої влади, голів місцевих державних адміністрацій. Він за згодою Верховної Ради України призначає на посаду та звільняє з неї голову Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

Як глава української держави Президент Укра­їни утворює суди у визначеному законом порядку, призначає третину складу Конституційного Суду України та суддів судів загальної юрисдикції стро­ком на п'ять років (перше призначення на посаду професійного судді).

За згодою Верховної Ради України Президент призначає на посаду та звільняє з неї Генерального прокурора України.

В яких випадках припиняються повноваження Президента України ?

Повноваження Президента України при­пиняються при вступі на посаду новообраного Президента України (після закінчення п'ятирічного терміну повноважень), а також достроково у випадках: смерті Президента України, неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров'я, усунення з поста в порядку імпічменту та в разі відставки (ст. 108 Конституції України).

У порядку імпічменту (у міжнародній практиці конституціалізму імпічмент — особлива процедура обвинувачення вищих посадових осіб держави у вчиненні злочинів та службових правопорушень. Термін походить від лат. «ітріus» — нечестивий, злочинний, мерзотний) Президент України в разі вчинення державної зради або іншого злочину може бути усунений з поста парламентом України. Питання про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту має право ініціювати не менше половини народних депутатів України від конституційного складу парламенту. Після того Верховна Рада повинна створити спеціальну Тимчасову слідчу комісію, до складу якої входять спеціальний прокурор і спеціальні слідчі. Висновки даної комісії підлягають перевірці Конституційним Судом України на предмет дотримання конституційної процедури розслідування, а Верховний Суд України повинен розглянути справу про імпічмент і дати висновок про те, що діяння, в яких звинувачено Президента України, містять ознаки державної зради або іншого злочину. Тільки після дотримання названої процедури Верховна Рада України може розглянути питання про усунення Президента з поста в порядку імпічменту. Для прий­няття рішення останнього необхідно, щоб за це проголосувало не менше 3/4 народних депутатів України від конституційного складу парламенту (тобто не менше як 338 народних депутатів України, ст. 111). У разі дострокового припинення повноважень Президента України його обов'язки до вступу на пост нового Президента України мають бути покла­дені на Прем'єр-міністра України, при тому на значну частину важливих повноважень Президента України (призначати Всеукраїнський референдум, припиняти повноваження Верховної Ради України, здійснювати помилування тощо) Прем'єр-міністр не має права. Ці повноваження є винятковою компе­тенцією Президента (ст. 112).